Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Στα 34 τρισ. δολάρια ο συνολικός πλούτος των τραπεζών παγκοσμίως - Σας παρουσιάζουμε τους καλύτερους προορισμούς κεφαλαίων παγκοσμίως(off shores)

Στα 33,84 τρισ. δολάρια ανέρχεται ο συνολικός πλούτος των τραπεζών παγκοσμίως, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 1 τρισ. δολαρίων το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2009 έως και τον Μάρτιο του 2012.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΒIS), από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, και μόλις ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, μέχρι και σήμερα τα
στοιχεία ενεργητικού του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν σημαντικά.

 Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους, οι τράπεζες προχωρούν σε μείωση των στοιχείων ενεργητικού τους, τάση ωστόσο η οποία δεν εντοπίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Eπομένως, αν και η ευρωπαϊκή κρίση κατά βάση έχει πλήξει το τραπεζικό σύστημα, διεθνώς η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο ενισχύεται.

  Η αύξηση αυτή του πλούτου των τραπεζών παγκοσμίως, οφείλεται κατά βάση σε δάνεια και καταθέσεις. 
Χαρακτηριστικά, εν μέσω πιέσεων για την παγκόσμια οικονομία τα δάνεια και οι καταθέσεις προς τις τράπεζες διαμορφώνονται στα 22,5 τρισ. δολάρια.

 πηγη:Bank of International Settlements
      


     Σας παρουσιάζουμε τους καλύτερους προορισμούς κεφαλαίων παγκοσμίως 

 Αναζητάτε φορολογικούς παραδείσους off shores – υπεράκτιων περιοχών ανά τον κόσμο αλλά ακόμη δεν έχετε καταλήξει που θα επενδύσετε τα εκατομμύρια σας; 

Το www.bankingnews.gr παρουσιάζει τους  δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως σε off shores περιοχές.
 Να σημειωθεί ότι στις υπεράκτιες περιοχές είναι επενδεδυμένα 4,33 τρισ δολάρια ή 3,5 τρισ ευρώ. 

Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι ο πλούτος που έχει επενδυθεί στις off shores εταιρίες είναι πλεονασματικός πλούτος δηλαδή κεφάλαια που κατευθύνονται στις παράκτιες ζώνες για φορολογική ασυλία ή «διαμονή».

 Τα νησιά Cayman βρίσκονται στην πρώτη λίστα παγκοσμίως με επενδύσεις στα 1,62 τρισ δολ και να ληφθεί υπόψη ότι τα κεφάλαια αυτά έχουν περάσει μέσα από τράπεζες. Οι νήσοι Cayman βρίσκονται νότια της Κούβας και βορειοδυτικά της Τζαμάικα και αποτελούν ένα σύμπλεγμα 3 νήσων που έμμεσα ελέγχονται από την Μ. Βρετανία. 
 Αν εκτιμηθούν και τα κεφάλαια που «παράνομα» έφθασαν στα Cayman τόσο το ποσό αυτό φθάνει τα 2,1 τρις δολάρια. Ωστόσο τους 27 τελευταίους μήνες έχουν φύγει από τα Cayman 227 δισ δολάρια περίπου το 70% του ελληνικού ΑΕΠ. (Στην Ελλάδα πάντως δεν ήρθαν τα κεφάλαια αυτά)

 Εντυπωσιακή δεν είναι η θέση του Hong Kong στα 490 δισ δολάρια αλλά των νησιών Μπαχάμες με 464 δις δολ.

 Η Σιγκαπούρη που αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο κέντρο κεφαλαίου φθάνει τα 461 δις δολάρια ωστόσο συγκρινόμενο με την Μεγάλη Βρετανία στα 4,9 τρις δολάρια δεν παύει να αποτελεί ακόμη περιφερειακό χρηματοπιστωτικό κέντρο.

 Ο Λίβανος με 45 δις δολάρια αποτελεί σταθερή αξία καθώς τους τελευταίους 30 μήνες δεν έχει αλλάξει το κεφάλαιο που έχει επενδυθεί ως παράκτια περιοχή. 

Η μικρότερη offshore περιοχή βάση των κεφαλαίων που προσελκύει παγκοσμίως είναι το Sint Maarten νησί στο βορειοανατολικό τμήμα της Καραϊβικής , περίπου 300 χλμ (190 μίλια) ανατολικά του Πουέρτο Ρίκο για όποιον ενδιαφέρεται δηλαδή. 

Υποσημείωση 

 Οι υπεράκτιες εταιρείες και υπεράκτιες ζώνες είναι βρετανικής επινοήσεως και για τον λόγο αυτό πολλές τέτοιες είναι παλαιές βρετανικές αποικίες.

 Αρχικά οι υπεράκτιες εταιρείες επινοήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι πολιτικοί κίνδυνοι κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά γνώρισαν εκρηκτική ανάπτυξη παράλληλα με τη δημιουργία πολυεθνικών ή ορθότερα διεθνικών επιχειρήσεων.

 Σήμερα πάνω από το 50% των κεφαλαίων που διακινούνται παγκοσμίως περνά από φορολογικά καταφύγια. Την τελευταία δεκαετία μόνο έχουν συσταθεί πάνω από ένα εκατομμύριο υπεράκτιες εταιρείες.

 Για τον όρο off shore περιοχές ή εταιρίες στην Ελληνική Γλώσσα χρησιμοποιούνται και άλλοι εννοιολογικά ισοδύναμοι όροι, όπως εξωχώριες ή υπερπόντιες εταιρείες. 

 απο το bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου