Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
H μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να βάλει τέλος στην κρίση
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες εκθέσεις το δίκαιο το οποίο διέπει τις δανειακές συμβάσεις ενός κράτους είναι εξαιρετικά σημαντικό και είναι πάντα προς συμφέρον του δανειζόμενου κράτους να πετύχει οι δανειακές συμβάσεις του να διέπονται από το τοπικό του δίκαιο και όχι, για παράδειγμα, από το αγγλικό, το οποίο προστατεύει ιδιαίτερα το δανειοδότη και όχι το δανειζόμενο κράτος. Αυτό γιατί σε περίπτωση οποιουδήποτε κωλύματος στην αποπληρωμή χρέους που διέπεται από το τοπικό δίκαιο, το κράτος μπορεί να επηρεάσει την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το νέο τρόπο καταβολής των δόσεων, τροποποιώντας τον κρατικό νόμο που διέπει τις δανειακές συμβάσεις, κάτι που έχει συμβεί τόσο από την Ισλανδία όσο και από τη Ρωσία όταν αντιμετώπισαν κρίσεις χρέους.
Στην περίπτωση της Ελλάδας το πλεονέκτημα είναι μοναδικό και μεγαλύτερο από αυτό άλλων κρατών, καθώς το 90% των δανειακών συμβάσεων (δηλαδή το 90% του ελληνικού χρέους) διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και σύμφωνα με τις συγκεκριμένες εκθέσεις ‘σε καμία άλλη περίπτωση στη μοντέρνα οικονομική ιστορία δεν υπήρξε χώρα που να μπορούσε να επηρεάσει αποφασιστικά μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της με το να τροποποιήσει μερικά νομικά χαρακτηριστικά που διέπουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαλείων με τα οποία αυτό έχει εκδοθεί.’
Με απλά λόγια, η Ελλάδα θα μπορούσε τόσο πριν από το ξέσπασμα της ‘ελληνικής κρίσης’ όσο και οποιαδήποτε στιγμή στην πορεία της, να προχωρήσει σε αλλαγή του νόμου που διέπει τις προβληματικές δανειακές συμβάσεις της και να πετύχει μία de facto αναδιάρθρωση του χρέους της, η οποία θα έβαζε τέλος στην κρίση και θα της επέτρεπε να βάλει, με ηρεμία, τάξη στα δημοσιονομικά της, χωρίς να απειλήσει την ανάπτυξη και τελικά να προκαλέσει τη βλάβη που προκαλείται τώρα στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας. Εναλλακτικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτήν της τη δυνατότητα, για αλλαγή του δικαίου των δανειακών συμβάσεων, ως διαπραγματευτικό χαρτί για να πείσει τους δανειστές της να δεχτούν την ανταλλαγή παλιών ομολόγων με νέα, βάζοντας και πάλι τέλος στην κρίση με τρόπο συμφέρον για την ίδια, χωρίς να βλάψει ιδιαίτερα τα συμφέροντα των δανειστών της, οι οποίοι, απλά, θα λάμβαναν τα χρήματα τους με κάποια καθυστέρηση.
Πρόσφατη χρήση της νομικής οδού στη ρύθμιση χρεών ιδιωτών & επιχειρήσεων
Η προτεινόμενη αυτή προσέγγιση μίας ουσιαστικής και μόνιμης λύσης στην ελληνική κρίση χρέους δια μέσου της νομικής οδού δεν είναι άγνωστη στους οικονομικούς ιθύνοντες της Ελλάδας. Η ίδια, ακριβώς, λογική χρησιμοποιήθηκε τόσο στο νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τα χρέη επιχειρήσεων στις τράπεζες όσο και σε αυτό για τις ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων καταναλωτών. Και στις δύο περιπτώσεις η Ελλάδα χρειάστηκε να τροποποιήσει παλιούς νόμους σχετικά με τις δανειακές συμβάσεις τραπεζών και επιχειρήσεων - και τραπεζών και ιδιωτών - και να κάνει προσθήκες καταρτίζοντας νέα νομοσχέδια τα οποία, τελικά, έγιναν νέος νόμος του κράτους με ψηφοφορία στη Βουλή. Έτσι, ενώ πριν από λίγους μήνες η Ελλάδα δεν είχε Πτωχευτικό Δίκαιο για ιδιώτες και η ιδιωτική κρίση χρέους μπορούσε να λυθεί μόνο με τους παλιούς τρόπους που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά τα συμφέροντα των τραπεζών, σήμερα, μετά την ψήφιση των νέων νόμων οι ιδιώτες καταναλωτές και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση από πριν. Μάλιστα, όλα αυτά έλαβαν χώρα παρά τις αντιρρήσεις των τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
‘Περίεργη’ άρνηση της Ελλάδας να βάλει τέλος στην κρίση δια της νομικής οδού
Ενώ η λογική της λύσης της κρίσης χρέους ιδιωτών και επιχειρήσεων δια μέσου της αλλαγής των παλαιότερων νόμων και της ψήφισης νέων υπήρξε ακόμη και προεκλογική υπόσχεση στις τελευταίες ελληνικές εκλογές και ενώ η Βουλή προχώρησε γρήγορα στην ψήφιση των σχετικών νέων νομοσχεδίων, η Ελλάδα, περιέργως, δεν ακολούθησε την ίδια λογική στην προσέγγιση της λύσης της ελληνικής κρίσης.
Αυτό, παρά το γεγονός πως εκθέσεις μεγάλων πανεπιστημίων αλλά και αναλύσεις οικονομολόγων με διεθνή φήμη υποστηρίζουν πως το γεγονός πως οι ελληνικές δανειακές συμβάσεις διέπονται σε τόσο μεγάλο ποσοστό από το ελληνικό δίκαιο είναι ένα μοναδικό πλεονέκτημα το οποίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί το συντομότερο δυνατό ώστε να λήξει η ελληνική κρίση με το λιγότερο επώδυνο τρόπο.
Δεν έχει δοθεί ποτέ μία εξήγηση για τους λόγους που η Ελλάδα ακολουθεί τη λογική της αλλαγής νομοθεσίας για τη ρύθμιση του χρέους επιχειρήσεων και καταναλωτών που αφορά σε συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες αλλά δεν πράττει το ίδιο για το κρατικό χρέος, το οποίο αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό.
‘Περίεργη’ συμφωνία για αλλαγή του δικαίου που διέπει το ελληνικό χρέος
Ακόμη πιο ‘περίεργη’ φαίνεται η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε συμφωνίες αλλαγής του δικαίου που διέπει το κρατικό χρέος από το ελληνικό,που είναι άκρως συμφέρον για τη χώρα, στο αγγλικό, το οποίο είναι το πιο ευνοϊκό για τους δανειοδότες και το λιγότερο συμφέρον για την Ελλάδα. Τόσο στη ‘Σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης με χώρες της ΕΕ’ (πακέτο στήριξης 80 δις ευρώ) όσο και στο ‘Διακανονισμό Χρηματοδότησης Άμεσης Ετοιμότητας του Δ.Ν.Τ’ (δάνειο του ΔΝΤ) ορίζεται ρητά πως το δίκαιο που τις διέπει είναι το αγγλικό. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα χρηματοδοτεί την αποπληρωμή παλαιών και διεπόμενων από το ελληνικό δίκαιο δανείων με νέα δάνεια τα οποία διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.
‘Περίεργη’ επιβάρυνση του συνόλου του ελληνικού χρέους με εμπράγματες ασφάλειες (ενέχυρα)
Οι ‘περίεργες’ αποφάσεις της Ελλάδας δεν τελειώνουν εδώ καθώς ενώ το παλιό χρέος δεν είναι επιβαρυμένο με εμπράγματες ασφάλειες, το νέο χρέος που προκύπτει από τις συμφωνίες με την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι επιβαρυμένο με εμπράγματες ασφάλειες επί της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Επιπλέον, το χρέος που ‘περισσεύει’ και απομένει στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ανταλλάσσεται με ρευστό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θα έχει αυτή, στη συνέχεια, το δικαίωμα να στραφεί εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση αδυναμίας έγκαιρης αποπληρωμής του, ενώ προκειμένου να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος μηχανισμός στήριξης τα ομόλογα μετατρέπονται σε ‘καλυμμένα’, δηλαδή επιβαρύνονται και πάλι με εμπράγματες ασφάλειες. Το αποτέλεσμα θα είναι στα επόμενα 2 χρόνια το σύνολο, σχεδόν, του ελληνικού χρέους να έχει επιβαρυνθεί με εμπράγματες ασφάλειες επί του ελληνικού δημοσίου, ενώ μέχρι πρότινος ήταν απολύτως απαλλαγμένο από αυτές.
‘Σχέδιο διάσωσης των τραπεζών’ το πακέτο στήριξης σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις
Με βάση διεθνή έκθεση από το Κέντρο Πολιτικών και Οικονομικών Ερευνών της Ουάσιγκτον, την οποία παρουσίασα σε παλαιότερο άρθρο, η συμφωνία για το πακέτο στήριξης έχει πραγματοποιηθεί για να οδηγήσει σε ‘αλλαγή ιδιοκτησίας του ελληνικού χρέους’, μεταφέροντας το από τις τράπεζες στα κράτη της ΕΕ και την ΕΚΤ. Έτσι, οι μεν τράπεζες απαλλάσσονται από ένα δυσβάσταχτο ελληνικό χρέος το οποίο διέπονταν από το ελληνικό δίκαιο και ήταν απαλλαγμένο από εμπράγματες ασφάλειες και η Ελλάδα επιβαρύνεται με ένα νέο χρέος το οποίο, πλέον, θα το χρωστά απευθείας σε κράτη και στην ΕΚΤ και που θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο και θα καλύπτεται με εμπράγματες ασφάλειες. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση η Ελλάδα με τον δρόμο που πήρε και θα βλάψει ανεπανόρθωτα την οικονομία της για πολλά χρόνια αλλά και δε θα αποφύγει, τελικά, κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους της.
‘Η οικονομία δε θα βελτιωθεί ούτε μέχρι το 2020’
Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Πολιτικών και Οικονομικών Ερευνών της Ουάσιγκτον, αν η Ελλάδα συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο που επέλεξε μέχρι στιγμής, τότε το 2020 η οικονομία της θα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτήν στην οποία βρισκόταν το 2008 ενώ σύμφωνα με έκθεση της Βρετανικής Αμυντικής Ακαδημίας η τρέχουσα προσπάθεια θα αποτύχει να σταθεροποιήσει την οικονομία. Επιπλέον, ακόμη και με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να βελτιωθεί πριν το 2015.
Γιατί οι τελευταίες πολιτικές προβλέψεις να είναι σωστές όταν οι προηγούμενες ήταν λάθος;
Σύμφωνα με τις πολιτικές προβλέψεις το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα μειώνονταν δραματικά επιτρέποντας στη χώρα να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίων με την ανακοίνωση της συμφωνίας για το πακέτο στήριξης. Η πρόβλεψη αυτή αποδείχτηκε λανθασμένη.
Σύμφωνα με επόμενες πολιτικές εκτιμήσεις το κόστος δανεισμού θα μειώνονταν αμέσως μόλις υπογραφόταν το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο, υποτίθετο, ότι θα κατεύναζε τις αγορές. Η εκτίμηση αυτή αποδείχτηκε, επίσης, λανθασμένη.
Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις το κόστος δανεισμού, επιτέλους, θα μειώνονταν όταν η Ελλάδα θα λάμβανε τα πρώτα σκληρά μέτρα δείχνοντας στις αγορές τη διάθεση της για ριζικές αλλαγές. Και αυτές οι εκτιμήσεις αποδείχτηκαν λανθασμένες.
Σύμφωνα με ακόμη πιο πρόσφατες προβλέψεις το κόστος δανεισμού θα έπαυε να είναι απαγορευτικό όταν η Ελλάδα θα λάμβανε την πρώτη δόση του δανείου. Το ίδιο εκτιμήθηκε και για τη δεύτερη δόση αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι προβλέψεις διαψεύστηκαν.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το κόστος δανεισμού θα μειωθεί από το 2011. Ωστόσο, λίγους μήνες πριν το 2010 ολοκληρωθεί, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν απογειωθεί σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά του Απριλίου, με το κόστος δανεισμού της Ελλάδας να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μεταξύ των πιο αναπτυγμένων χωρών, το κόστος ασφάλισης ελληνικού χρέους από την περίπτωση πτώχευσης να είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ όλων των κρατών του κόσμου και με το ρίσκο πτώχευσης της Ελλάδας να υπολογίζεται στο 53%, πίσω μόνο από αυτό της Βενεζουέλας.
Έλλειμμα και κρίση
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δε μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της γιατί η ελληνική κρίση έχει απογειώσει τα επιτόκια κρατικού δανεισμού στα ύψη. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι ότι δεν έχει χρήματα, όπως έχει ειπωθεί αλλά ότι δε μπορεί να δανειστεί όπως δανείζονται όλα τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου. Με το έλλειμμα να βρίσκεται στο 13% η Ελλάδα υπολείπεται 13% επί των εσόδων της για να καλύψει όλες τις ετήσιες ανάγκες της. Αν πετύχει ένα νέο διακανονισμό με τους δανειστές της χρησιμοποιώντας τα νομικά της πλεονεκτήματα, το έλλειμμα της, αυτόματα, θα μειωθεί κάτω από το 3%. Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα χωρίς εθνικό προϊόν και χωρίς έσοδα αλλά μία χώρα που αναγκάζεται να δανειστεί με υπέρογκα επιτόκια και πρέπει να κάνει κάτι ώστε αυτά να μειωθούν άμεσα. Ο δρόμος που έχει πάρει όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά και έχει, ήδη, αφαιρέσει τμήμα των νομικών της πλεονεκτημάτων ενώ έχει, ήδη, προκαλέσει μεγάλη οικονομική και κοινωνική ζημία.
Φορολογία – διαφθορά & περικοπές μισθών / συντάξεων
Σύμφωνα με αμερικανικές εκθέσεις το ‘φακελάκι’ και το ‘ρουσφέτι’ κοστίζουν στην Ελλάδα ετησίως 20 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η πρώτη μέριμνα της χώρας θα έπρεπε να ήταν να εξαλείψει αυτά τα φαινόμενα και έτσι να προστατεύσει απώλειες που αγγίζουν το 8-10% του ΑΕΠ. Αντί γι’ αυτό, η Ελλάδα περικόπτει συντάξεις και μειώνει μισθούς, αυξάνει τους φόρους και τρομοκρατεί τους πολίτες δημιουργώντας ένα κράτος καταρρακωμένων ψυχολογικά και εξαντλημένων οικονομικά Ελλήνων, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να περιμένουν χειρότερες ημέρες αφού η πιθανότητα αυτές να έρθουν, αν συνεχίσουμε στο δρόμο που βαδίζουμε σήμερα, είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Εύλογα και αναπάντητα ερωτήματα για τις ‘περίεργες’ ελληνικές αποφάσεις
Από όλα τα παραπάνω προκύπτουν μερικά εύλογα και βασανιστικά ερωτήματα σχετικά με τις ‘περίεργες’ αποφάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση ‘ελληνική κρίση’.
α) Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε και συνεχίζει να μην χρησιμοποιείται το μοναδικό πλεονέκτημα της Ελλάδας όσον αφορά στο δίκαιο που διέπει τις δανειακές της συμβάσεις, ώστε να δοθεί μία γρήγορη, δίκαιη, συμφέρουσα και λογική λύση στην κρίση;
β) Γιατί επιλέχτηκε η νομοθετική λύση στην περίπτωση της ρύθμισης των χρεών επιχειρήσεων και ιδιωτών προς τις τράπεζες και δε συμβαίνει το ίδιο με το σημαντικότερο χρέος όλων, δηλαδή το κρατικό.
γ) Για ποιο λόγο η Ελλάδα συμφώνησε στην υπογραφή δανειακών συμβάσεων που οδηγούν στην αλλαγή του δικαίου που διέπει το ελληνικό χρέος από το ελληνικό στο Αγγλικό, το οποίο είναι το πιο ευνοϊκό για τους δανειστές και το πιο ασύμφορο για τη χώρα.
δ) Με ποια λογική η Ελλάδα επιτρέπει τη μετατροπή του χρέους από ελεύθερο από εμπράγματες ασφάλειες στη δημόσια περιουσία σε επιβαρυμένο με εμπράγματες ασφάλειες. Στην πρώτη περίπτωση προστατεύεται το συμφέρον της χώρας καθώς οι δανειστές δεν έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν ελληνική περιουσία σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής τόκων των δανείων και στη δεύτερη περίπτωση προστατεύονται οι δανειστές. Γιατί η Ελλάδα προστατεύει τα συμφέροντα των δανειστών της και όχι τα δικά της ενώ μπορεί να κάνει το δεύτερο;
ε) Μέχρι πρόσφατα οι πολιτικοί διαβεβαίωναν πως η ελληνική οικονομία δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα και στην πορεία αποδείχτηκαν, συνολικά, λάθος στις εκτιμήσεις τους. Τί θα συμβεί στην περίπτωση που και αυτήν τη φορά οι εκτιμήσεις περί εξόδου από την κρίση και οικονομικής ανάπτυξης μέσω του δρόμου που έχει επιλεγεί αποδειχθούν και πάλι λανθασμένες; Στο μεσοδιάστημα η Ελλάδα θα έχει χάσει οριστικά τη δυνατότητα να ‘παίξει’ το τελευταίο της διαπραγματευτικό χαρτί προκειμένου να βγει, πράγματι, από την κρίση.
ζ) Δε θα ήταν σοφότερο η Ελλάδα να προστατεύσει το πλεονέκτημα της ότι το χρέος της διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και ότι είναι ελεύθερο από εμπράγματες ασφάλειες για την περίπτωση που οι πολιτικές εκτιμήσει σχετικά με την εξέλιξη της οικονομίας μέσω του δρόμου που έχει επιλεγεί ως τώρα αποδειχθούν υπεραισιόδοξες ή και εντελώς λανθασμένες;
η) Εφόσον μέχρι σήμερα όλες οι πολιτικές εκτιμήσεις και προβλέψεις περί μείωσης του κόστους δανεισμού της Ελλάδας αποδείχτηκαν λανθασμένες, για ποιο λόγο να αποδειχτούν σωστές οι πιο πρόσφατες;
θ) Τί θα συμβεί στην περίπτωση που οι τελευταίες πολιτικές εκτιμήσεις περί μείωσης του κόστους δανεισμού της Ελλάδας και επιστροφής στις αγορές κεφαλαίων το 2011 αποδειχθούν λανθασμένες; Που θα βρει χρήματα σε αυτήν την περίπτωση η χώρα και πώς θα αποφύγει την πτώχευση;
ι) Κάθε χώρα που επιλέγει ένα σχέδιο για τη διάσωση της οικονομίας της πρέπει να έχει έτοιμο ένα εναλλακτικό σενάριο στην περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως ελπίζει. Ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στην περίπτωση της Ελλάδας;
κ) Γιατί η Ελλάδα προέβη σε περικοπή συντάξεων και μείωση μισθών αντί να λάβει μέτρα για την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς που κοστίζουν, τουλάχιστον, 20 δις ευρώ ετησίως στη χώρα; Με ένα πρόγραμμα ουσιαστικό πρόγραμμα καταπολέμησης της διαφθοράς μέσα σε 5 χρόνια η Ελλάδα θα είχε εξοικονομήσει 100 δις ευρώ τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή σημαντικού τμήματος του χρέους της.
λ) Γιατί η Ελλάδα αυξάνει τους φόρους φτάνοντας τους στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη και διεκδικώντας παγκόσμια πρωτιά, όταν το επίπεδο δημόσιων υπηρεσιών είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο;
μ) Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να ελπίζει σε έξοδο από την κρίση και σε οικονομική ανάκαμψη όταν όταν μέσα σε λίγους μήνες από τη λήψη των μέτρων ‘εξυγίανσης’ οι αριθμοί δείχνουν πως η οικονομία της έχει μπει στο αρνητικό τοπ 10 των χειρότερων οικονομιών μεταξύ των 50 πιο αναπτυγμένων κρατών του κόσμου;
Συμπεράσματα
Κάθε χώρα πρέπει να κάνει οτιδήποτε μπορεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτών της και της ίδιας. Μέχρι στιγμής στην υπόθεση ‘ελληνική κρίση’ τα στοιχεία δείχνουν ‘περίεργες’ ελληνικές αποφάσεις οι οποίες φαίνεται να εξυπηρετούν οποιονδήποτε άλλο πέραν από την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι διπλό καθώς όχι μόνο φαίνεται να έχουμε πάρει έναν δρόμο που βλάπτει σοβαρά την ελληνική οικονομία αλλά και μέσω αυτού αποποιούμαστε των μοναδικών πλεονεκτημάτων που μας είχαν απομείνει σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης χρέους. Έτσι, σε λίγο το μόνο που θα μένει θα είναι να προσευχηθούμε ότι όλα θα πάνε όπως ελπίζουν οι πολιτικοί γιατί αν αυτό δεν ισχύσει, όπως γίνεται συνήθως, τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για πολλά χρόνια ταλαιπωρίας.
Εναλλακτικά, η Ελλάδα μπορεί να πάρει την απόφαση να ασκήσει το δικαίωμα της για αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τις δανειακές της συμβάσεις και να προχωρήσει σε de facto αναδιάρθρωση του χρέους της ή να χρησιμοποιήσει αυτό της το δικαίωμα ως διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να πείσει τους δανειστές της να προχωρήσουν σε ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα. Η επιλογή είναι στα χέρια της.
Πάνος Παναγιώτου – Διευθυντής ΕΚΤΑ
Προσοχή τα σήματα πώλησης στα διεθνή χρηματιστήρια αυξάνονται – Τι θα συμβεί σε ΧΑ και τράπεζες;
Αμερική και Ασία ειδικά Ιαπωνία βρίσκονται εν μέσω πτωτικού καναλιού και αν μέσα στις επόμενες λίγες μέρες δεν ενεργοποιηθούν μηχανισμοί άμυνας ο κίνδυνος είναι σοβαρός.. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μια επιδείνωση και στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να αποκλεισθεί όπως επίσης και στις τράπεζες.
Διεθνώς φαίνεται ότι υπάρχουν δύο τάσεις στις αγορές.
Διόρθωση ελεγχόμενη και σταθεροποίηση σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα
Διόρθωση μη ελεγχόμενη και μεγάλη υποχώρηση των διεθνών αγορών.
Αν ληφθεί υπόψη η πορεία των spreads των ελληνικών ομολόγων, την πορεία των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων που καταρρίπτουν συνεχή ρεκόρ, τις ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και ευρύτερα θέματα που σχετίζονται με τις ισορροπίες των αγορών καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι ο μαύρος ιππότης της πτώσης των αγορών ήρθε για να μείνει και να αφήσει το στίγμα του.
Αν επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο η διόρθωση στις τράπεζες μόλις ξεκινάει.
Ειδικά στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μια μικρή ελπίδα, οι προσδοκίες για τραπεζικά deals που μπορεί να ανακόψουν την πτώση αν τελικά υπάρξουν συγχωνεύσεις στις τράπεζες.
www.bankingnews.gr
Σχέδιο διακυβέρνησης του internet προετοιμάζει το Ευρωκοινοβούλιο
Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com
«Σεβαστοί συνάδελφοι, το internet είναι η μεγάλη θάλασσα, ο ωκεανός που ενώνει ελεύθερα τους πολίτες», ήταν ο επίλογος της παρουσίασης ενός σχεδίου-εργασίας με τίτλο “Η διακυβέρνηση του internet”.'Εγινε πρόσφατα από τον Ισπανό ευρωβουλευτή Francisco Sosa Wagner (φωτογραφία) στην ολομέλεια του σώματος στις Βρυξέλλες και εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία όλων των πολιτικών παρατάξεων (συντηρητικών, σοσιαλιστών, πράσινων και φιλελεύθερων). Μάλιστα, η επίτροπος για θέματα Ενέργειας και Βιομηχανίας, η Neelie Kroes, μίλησε με τα καλύτερα λόγια και άναψε το πράσινο φως για την υλοποίησή του.
Στόχος του σχεδίου είναι να μπει μια τάξη στον αναρχικό κόσμο του web για να λειτουργεί δημοκρατικά, σύμφωνα με δηλώσεις του νεαρού δικηγόρου που για πρώτη χρονιά κάθεται στο Ευρωκοινοβούλιο εκπροσωπώντας το μικρό ισπανικό κόμμα, την ΄Ενωση για την Πρόοδο και Δημοκρατία. Πρόκειται για μια επίπονη δουλειά ενός χρόνου για “το καλό και το δημόσιο συμφέρον σε παγκόσμια κλίμακα”, όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Το ενδιαφέρον για την καθιέρωση ενός νομικού πλαισίου που θα διέπει την ομαλή λειτουργία του παγκόσμιου ιστού επικεντρώνεται στα εξής σημεία:
*Ενός ουσιαστικού μοντέλου “δημόσιου-ιδιωτικού”, όπου δεν θα υπάρχει κανένα είδος ελέγχου από καμία δημόσια αρχή ή άλλο φορέα για την διακίνηση της πληροφορίας μέσω του παγκόσμιου διαδικτύου.
*Η βασική ανησυχία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης είναι η ύπαρξη της μοναδικής “επιτήρησης” που υπάρχει σήμερα και λειτουργεί με τα αγγλικά αρχικά Icann. Είναι ένας ουσιαστικά ιδιωτικός φορέας, που λειτουργεί κάτω από τον νομικό έλεγχο των αμερικανικών αρχών (στην Καλιφόρνια για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι).
*Στη διαφύλαξη και τον σεβασμό των δικαιωμάτων και αξιών αυτών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, με την καθιέρωση εγγυήσεων κατά κάθε είδους επιτήρησης ή ελέγχου, ακόμα και λογοκρισίας εκ μέρους κρατικών και ιδιωτικών φορέων σε όλο το σύστημα του internet. Κάτι που γίνεται σήμερα στην Κίνα ή και την Κούβα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την πρόταση του Ισπανού ευρωβουλευτή, θα πρέπει να καθιερωθεί μια σειρά απαραίτητων περιορισμών κατά κάθε μορφής εγκληματικότητας.
Eκπρόσωποι ενοικιαζομένων δωματίων: Το τελειωτικό χτύπημα ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ
Ναυτιλίας, του γνωστού σε όλους σχεδίου για την άρση του καμποτάζ.
Η συνομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι γίνεται αποδέκτης της ανησυχίας και του προβληματισμού των μελών της σχετικά με τη φημολογία περί επικείμενων νέων αυξητικών μεταβολών του συντελεστή Φ.Π.Α. στον τουρισμό και ζητάει από την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει πιθανή μετάταξη των τουριστικών υπηρεσιών στον ανώτατο συντελεστή 23%,« καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα θέσει αυτομάτως την Ελλάδα εκτός του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη, καθιστώντας την
πολύ ακριβό προορισμό για τους τουρίστες. Οι συνέπειες στην απασχόληση, την οικονομία και εν τέλει την ευημερία του τόπου θα είναι καταστροφικές», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Τα περιθώρια κέρδους είναι εξαιρετικά χαμηλά, αναφέρει, λόγω των μεγάλων εκπτώσεων που προσφέρονται στους tour operators, ενώ δεν θα πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός ότι έχει υπογραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός συμβολαίων συνεργασίας με τους T.O's, για το 2011, που σημαίνει ότι την όποια αύξηση θα κληθούν να απορροφήσουν αποκλειστικά οι τουριστικοί επιχειρηματίες, με ότι
αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Ήδη, όπως σημειώνει, η αύξηση του Φ.Π.Α. από 9% σε 11%, έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στον ελληνικό τουρισμό και στις επιχειρήσεις και η ενδεχόμενη νέα αύξηση θα αποτελέσει και το τελειωτικό χτύπημα.
«Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τα παραδείγματα ανταγωνιστριών χωρών, οι οποίες διατηρούν σημαντικά χαμηλότερους συντελεστές Φ.Π.Α. στις τουριστικές υπηρεσίες, από του ισχύοντος 11% στη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι αντίστοιχοι συντελεστές είναι: στην Ισπανία 7%, στην Τουρκία 8%, στη Γερμανία 7%, στη Γαλλία 5,5%, στην Κύπρο 5%,κ.λπ.», καταλήγει η ανακοίνωση της συνομοσπονδίας.
ΠΗΓΗ:kerdos.gr
Η Ε.Ε. έκλεισε τον Ελληνικό Νηογνώμονα
Δηλαδή ακόμη και τώρα να έχουν ανανεωθεί τα πιστοποιητικά υπό ελληνική σημαία πλοίων μετά τον Φεβρουάριο του 2011 δεν θα ισχύουν και θα πρέπει οι πλοιοκτήτες να αναζητήσουν άλλον νηογνώμονα.
Πρόκειται για ένα θέμα που ήταν αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το οποίο είχε αρνητική κατάληξη με μεγάλες συνέπειες για την ελληνική ναυτιλία.
Την ίδια ώρα 130 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους σε μία περίοδο κρίσιμη οικονομικά.
Σε έγγραφό του προς τον Ελληνικό Νηογνώμονα ο Αρχηγός του ΛΣ, Αντιναύαρχος Αθ.Μπούσιος, που εκδόθηκε στις 27 Αυγούστου και αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr αναφέρει ότι «1. παύει να ισχύει η παράταση της κοινοτικής περιορισμένης αναγνώρισης που σας είχε χορηγηθεί και ως εκ τούτου αναστέλλεται μετά την 30.08.2010 και μέχρι τη λήψη απόφασης από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης του Οργανισμού σας.
2. Η αναστολή αφορά τα υπό Ελληνική σημαία πλοία που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Εθνικής Νομοθεσίας των διεθνών συμβάσεων καθώς και αυτών που υπάγονται στην Κοινοτική Νομοθεσία….
3. Συγκεκριμένα μετά την 30.08.2010 ισχύουν τα ακόλουθα:
α) Πιστοποιητικά κλάσης και κυβερνητικής πιστοποίησης που θα εκδοθούν ή θεωρηθούν ή παραταθούν στις 31.08.2010 και αργότερα δεν θα γίνονται δεκτά.
β) Τα πιστοποιητικά κλάσης και κυβερνητικής πιστοποίησης που εκδόθηκαν ή θεωρήθηκαν μέχρι 30.08.2010 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης ή θεώρησής τους και πάντως όχι αργότερα από την 28.02.2011.
4. Σε περίπτωση ζημιάς ή βλάβης πλοίου της παρ.2 της παρούσης ο Οργανισμός σας μπορεί να βεβαιώνει τη διατήρηση κλάσης και τη συνέχιση ισχύος των πιστοποιητικών αξιοπλοϊας που έχει εκδωσει για το χρονικό διάστημα της παραγράφου 3 (β) υπό την άμεση εποπτεία του ΚΕΕΠ.
5.Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά τους ενδιαφερόμενους συναλλασσόμενους με τον Οργανισμό σας.
6.Οι Λιμενικές Αρχές εσωτερικού εντέλλονται για την πιστή εφαρμογή της παρούσας.
7. Οι Περιφερειακές Διοικήσεις εντέλλονται όπως εποπτεύσουν την εφαρμογή της παρούσας από τα ΤΚΕΠ Λιμενικών Αρχών στην περιοχή δικαιοδοσίας τους ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατόν καθυστερήσεις στα δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων».
ΠΗΓΗ:protothema.gr
Κατέρρευσαν τα έσοδα και τον Αύγουστο!
Καταστροφική χαρακτηρίζεται η πτώση από τον ΦΠΑ, αλλά και από το ΕΤΑΚ και από την αύξηση της τιμής των καυσίμων, όπου τα έσοδα είναι πολύ κάτω, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης!
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δείγμα της πορείας των εσόδων του Αυγούστου, αλλά είναι τόσο μεγάλη η πτώση, που δεν τολμά να το δώσει στη δημοσιότητα.
Η δραματική αυτή μείωση των εσόδων είναι άλλη μια καμπάνα της τραγικής οικονομικής κατάστασης της αγοράς, που καταρρέει και κανένας στην κυβέρνηση δεν ανησυχεί, που κανονικά θα έπρεπε να είχε τρομάξει...
Συμμετοχή σ' αυτή την πτώση των εσόδων, και μάλιστα σημαντική έχει και το γεγονός ότι δέκα μήνες τώρα παραμένουν ακέφαλες 80 εφορίες.
Παρότι έγινε η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων διευθυντών, υποδιευθυντών και εποπτών, και οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που ζητούνταν, τα Υπηρεσιακά Συμβούλια δεν έχουν συνεδριάσει ακόμη.
Και καμιά εξήγηση δεν δίνεται από τον υπουργό Οικονομικών, που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ελέγχονται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και επομένως όποιον θέλει ο υπουργός θα περάσει...
Ξαφνικά τώρα, εν όψει της ανόδου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε μια κινητοποίηση για να τοποθετηθούν διευθυντές στις ΔΟΥ της συμπρωτεύουσας και της Κεντρικής Μακεδονίας συνολικά!
Αποτέλεσμα είναι οι εφορίες να ασχολούνται μόνο με τη ρουτίνα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κατευθύνσεις για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και εκείνων των 32 δισ., που, όπως έλεγε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, απ' αυτά θα αντληθούν τα λεφτά για τις παροχές που υποσχόταν.
ΠΗΓΗ:paron.gr
Αλλάζουν οι απαιτήσεις για τις δεξιότητες των αυριανών ηγετών
Μπορεί για παράδειγμα να είναι η διεξαγωγή μιας δύσκολης συζήτησης. Τους βιντεοσκοπούμε και βλέπουμε πώς τη διαχειρίζονται. Και στις μικρές αυτές ομάδες διαθέτουμε εκπαιδευτές για θέματα ηγεσίας.
Πρόκειται, δηλαδή, για έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας από αυτόν που ίσχυε πριν από 15 - 20 χρόνια στην εκπαίδευση του μάνατζμεντ».
Μιλά ο πρύτανης του Stanford University’s Graduate School of Business κ. Garth Saloner σε ανώτερο στέλεχος της παγκόσμιας εταιρείας Συμβούλων McKinney&Company που θέλησε να καταγράψει κατά τον πλέον έγκυρο τρόπο, κατά πόσο η εκπαίδευση των ΜBΑs ανταποκρίνεται στη διαφοροποίηση των απαιτήσεων των εργοδοτών ως προς τις δεξιότητες των στελεχών τους. Μια διαφοροποίηση, που την έχουν επιβάλει αφενός η οικονομική κρίση, αφετέρου οι μεταβαλλόμενες ανάγκες των εταιρειών «σε έναν κόσμο καινούργιο χωρίς σύνορα», ενώ, ταυτόχρονα, και οι αναδυόμενες αγορές απαιτούν με αυξανόμενους ρυθμούς νέες δεξιότητες και ταλέντα. «Αυτό που ζητούν οι εργοδότες είναι ηγετικές δεξιότητες. Και μάλιστα “soft” δεξιότητες, είτε ανθρώπινες δεξιότητες. Αυτές είναι που λείπουν από τους μάνατζερ και τις οποίες οι εργοδότες θέλουν να τις αναβαθμίσουν, ακόμη και ως τα πλέον σημαντικά και υψηλά ιεραρχικά επίπεδα των εταιρειών τους» καταθέτει ο κ. Saloner. Και με τον γλαφυρό λόγο του εξηγεί ότι οι «hard» δεξιότητες –αυτές, δηλαδή, για τη διαχείριση των οικονομικών, της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.ά.– είναι τυποποιημένες πλέον μέσα στην εκπαίδευση στο μάνατζμεντ και «είναι κάτι σαν τη χρήση ειδών υγιεινής που ο καθένας οφείλει να τη γνωρίζει».
Είναι δεξιότητες ευρέως διαθέσιμες «και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν διαφέρουν ούτε στο ελάχιστο μεταξύ εκείνων που τις διαθέτουν».
Ομως, οι «soft» δεξιότητες –που είναι και η πραγματική ηγεσία– δηλαδή η ικανότητα να εργάζεσαι με άλλους και, μέσω των άλλων, να εκτελείς, είναι αυτές οι δεξιότητες που εξακολουθούν να είναι σπάνιες. Οι εταιρείες εκείνες που τις διαθέτουν όμως, ξεχωρίζουν για την κριτική σκέψη τους «και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο στη διδακτέα ύλη μας, έχουμε δώσει έμφαση στον κριτικό, αναλυτικό τρόπο σκέψης». Συγκεκριμένα, καθιέρωσαν ένα σεμινάριο κατά το οποίο θέτουν στις μικρο-ομάδες των φοιτητών ένα δύσκολο πρόβλημα προς επίλυση για το οποίο πρέπει να πάρουν θέση «υπέρ» είτε «κατά» και να την υποστηρίξουν με ακαταμάχητα επιχειρήματα σε ανοιχτή συζήτηση.
Ο κ. Saloner πιστεύει ότι η κρίση προσφέρει την ευκαιρία – αλλά και την υποχρέωση– στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που διδάσκουν διοίκηση των επιχειρήσεων – «να σταθούν μπροστά στον καθρέφτη και να απαντήσουν στο εξής ερώτημα:
Εκπαιδεύουμε τους μελλοντικούς ηγέτες κατάλληλα, ώστε να διοικήσουν σωστά τους οργανισμούς τους; «Φαντασθείτε την ψυχική οδύνη που μπορεί να νιώσει ένα στέλεχος που έχει αποφοιτήσει από ένα υψηλού κύρους εκπαιδευτικό πρόγραμμα και που έχει τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες και στόχους για το μέλλον του, εάν έρθουν και του πουν «είσαι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του».
Θα είναι ένα τρομερό «ξυπνητήρι» που θα τον φέρει σε σύγκρουση με την εικόνα που έχει για τον εαυτό του, για το τι ήθελε να γίνει και το πώς τον προετοίμασε γι’ αυτά η εκπαίδευσή του στο μάνατζμεντ.
Εκφράζει επίσης την άποψη ότι θα χρειασθεί ακόμη χρόνος έως ότου οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων αντιμετωπίσουν το όλο θέμα, κυρίως, μέσα από τη διδακτέα ύλη τους. «Περισσότερος χρόνος, όμως, θα χρειασθεί ώστε η εμπιστοσύνη των αποφοίτων απέναντι στις σχολές αυτές να επανέλθει στο επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση».
Αλλες αλλαγές είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στα μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζει ο μάνατζερ γενικών καθηκόντων. Είναι επίσης η εκπαίδευση που απαιτείται λόγω της παγκοσμιοποίησης και των αναδυομένων αγορών. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται ταξίδια σε χώρες με τις οποίες οι φοιτητές δεν έχουν σχέση είτε εργασιακή εμπειρία.
«Συνηθίζουμε να μιλάμε μόνο για την Ινδία και την Κίνα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτές. Υπάρχουν και η Ινδονησία και η υποσαχάριος Αφρική για τις οποίες όμως κανείς δεν μιλά. Πριν από την κρίση, η αύξηση που σημείωσαν οι Νότιος Αφρική, Κένυα, Τανζανία, Γκάνα και Ρουάντα ήταν αξιόλογη. Οι ανάγκες για ηγετικά στελέχη στις χώρες αυτές είναι έντονες. Ενώ οι διαθέσιμες διοικητικές δεξιότητες δεν επαρκούν για να τις καλύψουν. Για τον λόγο αυτό υπάρχει μια ακόρεστη ζήτηση για τα κατάλληλα ταλέντα στην ηγεσία και στο μάνατζμεντ».
Οσο για την καινοτομία –είτε πρόκειται για αναπτυσσόμενη χώρα είτε για άλλη – η ιδέα που έχει αρχίσει να ευδοκιμεί στις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων των πανεπιστημίων εκφράζεται μέσα από το «design thinking». «Πρόκειται για μια δημιουργική διαδικασία η οποία αναγνωρίζει κατ’ αρχήν την υπάρχουσα ανάγκη. Υστερα όμως ακολουθεί συνεργασία με τους πελάτες μέσα από μια διαδικασία ταχείας δημιουργίας προτύπου, έτσι ώστε από κοινού να καταλήξουν στον τρόπο ανάπτυξης του προϊόντος είτε της κάλυψης της συγκεκριμένης ανάγκης».
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr
Από αύριο οι αιτήσεις υπερχρεωμένων
Οχι για εμπόρους
Δυνατότητα να απαλλαγούν από χρέη τους προς τις τράπεζες έχουν όλοι οι ιδιώτες και ελεύθεροι επαγγελματίες -πλην εμπόρων- όταν αποδεδειγμένα διαπιστωθεί ότι υπάρχει αδυναμία στην κάλυψη των οφειλών τους. Για τον διακανονισμό του χρέους, προβλέπεται η ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη, ωστόσο προστατεύεται η κύρια κατοικία. Στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.
Οι ανάγκες επιβίωσης
Για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καταλήξουν τελικώς στο δικαστήριο, ο οφειλέτης, του οποίου οι οφειλές ρυθμίζονται, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα 4 ετών ένα μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές.
Το ποσόν που θα καταβάλλει καθορίζεται από το δικαστήριο με βάση τα εισόδημά του και αφού ληφθούν υπόψη οι βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του. Το δικαστήριο μπορεί ακόμη και να απαλλάξει τον οφειλέτη από την υποχρέωση να καταβάλλει μηνιαία ένα ορισμένο ποσόν όταν αυτός βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση (π.χ. λόγω ανεργίας, προβλημάτων υγείας), επανεξετάζοντας όμως κάθε φορά την κατάσταση ύστερα από περίπου 6 μήνες.
Οσοι υπαχθούν τελικά στον νόμο και διαθέτουν περιουσία, αυτή προβλέπεται ότι θα ρευστοποιηθεί. Ο οφειλέτης έχει όμως τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του, αναλαμβάνοντας, με ευνοϊκό επιτόκιο και με δυνατότητα περιόδου χάριτος για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάνει μέχρι 20 έτη, την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας.
Αρμόδιο δικαστήριο ορίζεται το Ειρηνοδικείο του τόπου που κατοικεί ή διαμένει ο οφειλέτης, χωρίς να είναι απαραίτητη η παράσταση του δανειολήπτη με δικηγόρο. Το Ειρηνοδικείο δικάζει την υπόθεση μέσα σε 6 μήνες από την κατάθεση της αίτησης. Η έφεση δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης. Σε περίπτωση που μετά την κατάθεση στο δικαστήριο της αίτησης του οφειλέτη για ρύθμιση των χρεών ξεκινήσει ή συνεχιστεί οποιαδήποτε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας του, το δικαστήριο, έπειτα από αίτημα του οφειλέτη που δικάζεται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, διατάζει να σταματήσει η αναγκαστική εκτέλεση, εφόσον εκτιμά ότι ο οφειλέτης θα υπαχθεί σε ρύθμιση.
Η υπαγωγή του οφειλέτη στη διαδικασία ρύθμισης των χρεών καταχωρίζεται στον «Τειρεσία», όπου και μένει μέχρι 5 χρόνια μετά την απαλλαγή του από τα χρέη. *
ΠΗΓΗ:enet.gr
Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010
Προς αποχώρηση η Coca Cola 3E;
Αν οι δραστηριότητες μεταφερθούν σε άλλες αγορές, θα οδηγηθούν στην ανεργία 2.500 εργαζόμενοι |
Το ενδεχόμενο να μετακομίσει σε πιο πρόσφορες αγορές φέρεται να μελετά η βιομηχανία-κολοσσός Coca Cola 3E λόγω των οικονομικών μέτρων και της διπλής φορολόγησης. Εξάλλου, το προειδοποιητικό μήνυμα από τη διοίκηση της εταιρείας προς την κυβέρνηση ήρθε με τη συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της Coca Cola 3E, κ. Δώρου Κωνσταντίνου στο Reuters, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το φορολογικό καθεστώς και να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανάπτυξη. «Δεν είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι η 3Ε και άλλες εταιρίες με σημαντικές δραστηριότητες εκτός Ελλάδας θα συνεχίσουν να φέρνουν τα κεφάλαια στη χώρα, να καταβάλλουν το 40% και να διανέμουν το υπόλοιπο», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου. Η διοίκηση Δαυίδ φέρεται να δέχεται διαρκείς πιέσεις από τους μετόχους της εξαιτίας των απωλειών που προκύπτουν από τη διπλή φορολόγηση. Σε περίπτωση που οι πιέσεις αποδώσουν και ο Γ. Δαυίδ αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ελλάδα και να μεταφέρει τις δραστηριότητες σε άλλες αγορές τότε η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με έναν εφιάλτη, καθώς θα οδηγηθούν στην ανεργία 2.500 εργαζόμενοι που δουλεύουν σε επτά εργοστάσια της εταιρείας ανά την Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται και άλλες μεγάλες βιομηχανίες (όσες απέμειναν) να ακολουθήσουν τον δρόμο που θα ανοίξει η Coca Cola 3E. ΠΗΓΗ:voria.gr |
Νέο κύμα «μετανάστευσης» επιχειρήσεων
Ολοένα και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και όλης της επικράτειας, σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες, για να γλιτώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις ή να διατηρήσουν τα λιγοστά κέρδη τους, πριν τα «ροκανίσουν» οι νέες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Μάλιστα, ειδικοί σύμβουλοι «οργώνουν» τις τελευταίες μέρες την αγορά, για να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες στη διαδικασία της φυγής στο εξωτερικό.
Η ραγδαία οικονομική επιδείνωση που προμηνύεται για τους επόμενους μήνες -καθώς αναμένονται «βροχή» λουκέτων, αλλά και χιλιάδες απολύσεις που θα φτάσουν το β΄εξάμηνο του τρέχοντος έτους τουλάχιστον τις 120.000-, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Οι προορισμοί
Ετσι, όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), το 26% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δηλώνει διατεθειμένο να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση της έδρας του. Εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας δήλωσαν στον «ΑτΚ» ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο.
Οι ατζέντηδες...
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά και της Βόρειας Ελλάδας ατζέντηδες, οι οποίοι προσεγγίζουν τους επιχειρηματίες και τους ενημερώνουν ότι μπορούν να αναλάβουν τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών που απαιτούνται για τη μετεγκατάσταση.
Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αυτήν την περίοδο παρουσιάζει τραγική εικόνα, καθώς σημειώνεται καθίζηση στον τζίρο, στη ρευστότητα των επιχειρήσεων και στις παραγγελίες. Η ασφυκτική αυτή κατάσταση οδηγεί πολλούς πλέον επαγγελματοβιοτέχνες να πάρουν την απόφαση της «μετανάστευσης» της έδρας τους, για να πάρουν φορολογική ανάσα, σε άλλες χώρες που μπορεί ο ΦΠΑ να είναι της τάξης του 10% με 15%.
Η μεταποίηση
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη μετεγκατάσταση της έδρας των επιχειρήσεων παρουσιάζει ο κλάδος της μεταποίησης. Ενδεικτικά, στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, από τις 340 επιχειρήσεις οι περίπου 25 με 30 σκέφτονται σοβαρά πλέον να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία και τα Σκόπια. «Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Στη Βόρεια Ελλάδα είναι αρκετές οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κυρίως στη μεταποίηση, που σκέφτονται πλέον σοβαρά να προχωρήσουν στη μετεγκατάσταση της έδρας τους για φορολογικούς λόγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι προς αυτήν την κατεύθυνση οδηγούνται και υγιείς επιχειρήσεις και όχι μόνον αυτές που βρίσκονται ένα βήμα πριν να οδηγηθούν σε λουκέτο», είπε ο Γιάννης Παπαργύρης, α' αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Κατεβάζουν ρολά χιλιάδες έμποροι
Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για την αγορά και τον κλάδο των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών που ανέκυψαν από την πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία έγινε τον Ιούλιο σε συνεργασία με την εταιρία Marc ΑΕ, με τη συμμετοχή 960 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Η οικονομική κρίση και τα σκληρά μέτρα του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με την «τρόικα» γονάτισαν στην κυριολεξία την αγορά, αφού το πρώτο εξάμηνο του 2010 έγιναν 88.000 απολύσεις εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το επόμενο εξάμηνο αναμένονται τουλάχιστον άλλες 120.000.
Σοκαριστικές είναι οι προβλέψεις της έρευνας και για την επόμενη χρονιά, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 175.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βάλουν «λουκέτο» και θα χαθούν 305.000 θέσεις απασχόλησης (μισθωτοί, εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι).
Μάλιστα, το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο παύσης των εργασιών τους. Σχεδόν δύο στους δέκα ερωτηθέντες επισήμαναν σημαντικό κίνδυνο παύσης εργασιών. Μεγαλύτερα εμφανίζονται τα ποσοστά στον κλάδο της μεταποίησης που αγγίζουν το 50% και στους αυτοαπασχολούμενους που φτάνουν στο 60%.
Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ κάνουν λόγο για βίαιη αναδιάρθρωση του ιστού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Πολλοί είναι οι συνάδελφοί μας που περιμένουν έξι με δέκα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη και θα βρεθούν χρεοκοπημένοι. Τα στοιχεία είναι δραματικά και δείχνουν ότι θα έχουμε μια βίαιη αναδιάρθρωση του ιστού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε ο Νίκος Σκορίνης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ. Η έρευνα της Συνομοσπονδίας έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι μειώθηκε ο τζίρος και επιδεινώθηκε η οικονομική κατάσταση σε 8 στις 10 επιχειρήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Επίσης, το 79% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μειώθηκε η ρευστότητα και το 76,1% διαπίστωσε επιδείνωση στις παραγγελίες.
ΠΗΓΗ:agelioforos.gr
Ελληνική εξυπηρέτηση... χωρίς πολλά χαμόγελα
Μυστικοί αγοραστές-ερευνητές ή αλλιώς mystery shoppers σε 24 ευρωπαϊκές χώρες μπήκαν σε 2.000 ουρές για τις ανάγκες της έρευνας, προκειμένου να αξιολογήσουν την εικόνα της εξυπηρέτησης που επιφυλάσσουν έντεκα διαφορετικοί τύποι καταστημάτων: οι τράπεζες, τα ταχυδρομεία, τα σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία, οι κάβες, τα fast food, τα φαρμακεία, οι σταθμοί λεωφορείων και τρένων, τα καταστήματα ένδυσης και τα εμπορικά κέντρα.
Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο αναμονής στις 24 χώρες της έρευνας, ο οποίος ξεπερνά τα 10 λεπτά. Πέρα από τον χρόνο αναμονής στις ουρές, οι μυστικοί αγοραστές αξιολόγησαν επίσης τη συμπεριφορά των υπαλλήλων όταν έφταναν στο γκισέ, αλλά και τα χαμόγελά τους. Στη χώρα μας το 90% των υπαλλήλων χαιρέτισε τους mystery shoppers όταν ήρθε η σειρά τους, μόλις όμως το 48% χάρισε μαζί και ένα χαμόγελο. Πάντως σε ποσοστό 90% οι έλληνες υπάλληλοι χαρακτηρίστηκαν εξυπηρετικοί.
Οι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί για τη χώρα μας σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που εκπονήθηκε το 2008, υπάρχουν όμως μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Τότε χρειαζόταν να περιμένει κανείς 13,72 λεπτά σε μια ουρά κατά μέσο όρο, ένα 88,9% των υπάλληλων ήταν εξυπηρετικό, ενώ μόλις 33,3% είχε χαμογελάσει στους μυστικούς αγοραστές.
Για γερά νεύρα οι ρώσικες ουρές
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η έρευνα διαπίστωσε πως οι μεγαλύτερες ουρές αναπτύσσονται στα ταχυδρομεία, όπως και οι περισσότεροι δυσαρεστημένοι πελάτες, ενώ ακολουθούν οι τράπεζες. Η Ρωσία έχει τις μεγαλύτερες και πιο αργές ουρές κατά μέσο όρο -27 λεπτά είναι ο μέσος χρόνος αναμονής- αν και στην υπηρεσία διαβατηρίων της Βουλγαρίας καταγράφηκε η βραδύτερη ουρά, καθώς χρειάστηκαν έξι ώρες για να εξυπηρετηθούν 36 πελάτες. Μαζί με τον χρόνο αναμονής σε μια ουρά οι mystery shoppers αξιολόγησαν επίσης τη συμπεριφορά του προσωπικού όταν έφτανε στο γκισέ, ανακαλύπτοντας πως μόλις οι μισοί πρόσφεραν κι ένα χαμόγελο. Το Βέλγιο και η Ιρλανδία βρίσκονται στην κορυφή των χαμογελαστών υπαλλήλων, ενώ τα καταστήματα ένδυσης ήταν αυτά με την καλύτερη ποιότητα εξυπηρέτησης. Αν και συνηθισμένοι οι καταναλωτές να περιμένουν στις ουρές, τρεις στους δέκα έδειξαν δυσαρέσκεια.
Ο χρόνος των 10 λεπτών αναμονής σε μια ουρά είναι διπλάσιος από αυτόν που είχε καταγραφεί στην έρευνα του 1998, εξέλιξη που δείχνει πως οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή λιανική κατά την περίοδο της ύφεσης είχαν αντίκτυπο στους πελάτες. Μάλιστα, όπως αναφέρει σχετικά η MSPA στα συμπεράσματά της, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη λιανική δεν πρέπει να χαμηλώσουν τα στάνταρντ της εξυπηρέτησης.
Ταχύτατοι οι Σουηδοί
Στο top 10 των χωρών όσον αφορά τον καλύτερο χρόνο αναμονής στην ουρά πρώτη ήταν η Σουηδία με δύο λεπτά, η οποία ακολουθείται από τη Δανία, την Ισπανία και τη Βρετανία, με τρία λεπτά. Στη δεκάδα των καταστημάτων με τις χειρότερες επιδόσεις τα ταχυδρομεία ήταν πρώτα, με ουρές κατά μέσο όρο 19 λεπτών και ακολουθούσαν οι τράπεζες με 18 λεπτά. Ψηλά βρίσκονταν και τα εμπορικά κέντρα με 11 λεπτά, ακολουθούμενα από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, με 8 λεπτά. Πολύ μικρότερες ήταν οι ουρές σε καταστήματα ενδυμάτων με μέσο χρόνο αναμονής τα τέσσερα λεπτά και στους σταθμούς των λεωφορείων, με 3:45 λεπτά.
Τι είναι το mystery shopping
Η μέθοδος του mystery shopping είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να μετρηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών μιας επιχείρησης, κυρίως με λιανικό δίκτυο, ή να συγκεντρωθούν συγκεκριμένες πληροφορίες για προϊόντα και υπηρεσίες και για το πώς τα υποδέχεται ο τελικός καταναλωτής. Οι mystery shoppers υποκρινόμενοι τους κανονικούς πελάτες αναλαμβάνουν συγκεκριμένες αποστολές, όπως να ρωτούν, να αγοράζουν ένα προϊόν ή να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, δίνοντας στη συνέχεια λεπτομερείς αναφορές για την εμπειρία τους στις εταιρείες που τους ανέθεσαν το συγκεκριμένο έργο.
Το mystery shopping ήταν συνήθης πρακτική στις αρχές της δεκαετίας του ’40, ως μέσο για να αξιολογείται η ακεραιότητα των εργαζομένων. Σήμερα το εργαλείο αυτό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε βιομηχανία, είναι περισσότερο συνηθισμένο σε καταστήματα λιανικής, ξενοδοχεία, θέατρα, εστιατόρια, αλυσίδες fast food, τράπεζες, βενζινάδικα, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και γυμναστήρια.
Συνήθως οι παράμετροι που αξιολογούν οι mystery shoppers όταν μπαίνουν σε ένα κατάστημα είναι ο αριθμός των εργαζομένων, πόση ώρα μεσολαβεί μέχρι να τους υποδεχθεί ο υπάλληλος, αν ο χαιρετισμός είναι φιλικός ή όχι, ποιες είναι οι ερωτήσεις που ρωτά ο πωλητής ώστε να βρει το κατάλληλο προϊόν για τον καταναλωτή, τα είδη των προϊόντων που παρουσιάζονται, τα επιχειρήματα του πωλητή για να προωθήσει το προϊόν, αν ο πωλητής καλεί τον καταναλωτή να επισκεφθεί ξανά το κατάστημα, η καθαριότητα του καταστήματος, η περιποιημένη εμφάνιση των υπαλλήλων και βέβαια η ταχύτητα της εξυπηρέτησης.
Κατά περίπτωση δίνονται στους αγοραστές οδηγίες να φερθούν με ειδικό τρόπο. Για παράδειγμα οι mystery shoppers σε ένα εστιατόριο μπορεί να υποκριθούν ότι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, ή σε ένα κατάστημα ένδυσης να απαιτήσουν συγκεκριμένο τρόπο περιτυλίγματος του προϊόντος. Πάντως δεν περιλαμβάνουν όλα τα σενάρια την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.
Τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι μυστικοί αγοραστές υποβάλλονται στη συνέχεια στην εταιρεία που τους ανέθεσε τη συγκεκριμένη εργασία (mystery shopping provider), η οποία με τη σειρά της αναλύει τις πληροφορίες και καταρτίζει ποσοτικές και ποιοτικές αναφορές για την εταιρεία-πελάτη.
Η ελληνική εμπειρία
Ως το πολυτιμότερο και ασφαλέστερο εργαλείο για να γνωρίζει μια επιχείρηση την κατάσταση της αγοράς και την εντύπωση που δημιουργεί η εξυπηρέτησή της στους καταναλωτές χαρακτηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επιχειρησιακής τελειότητας, Anaplassis, Μιχάλης Μανουσόπουλος. Η Anaplassis είναι μία από τις λίγες ελληνικές εταιρείες-μέλη της MSPA. “Όσο κι αν μια επιχείρηση έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό της, δεν μπορεί να ξέρει τι πιστεύει η τελική της πελατεία γι’ αυτή” σημειώνει μιλώντας στη “ΜτΚ” ο κ. Μανουσόπουλος. Η Anaplassis αντλεί κάθε φορά τους mystery shoppers της από μια δεξαμενή 250 συνεργατών που με τα χρόνια έχει εκπαιδεύσει στη συγκεκριμένη εργασία. Συνεχίζει πάντως να δέχεται καθημερινά κρούσεις από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να γίνουν μυστικοί αγοραστές. “Κάθε φορά απαιτείται και ένα διαφορετικό προφίλ ανθρώπου. Μια εταιρεία ενδυμάτων μπορεί να επιλέξει μια γυναίκα, μια εταιρεία παιδικών ειδών μια μητέρα, οπότε δεν μιλούμε για ένα κοινό προφίλ mystery shopper”. Στην Ελλάδα το εργαλείο είναι λιγότερο σύνηθες από ό,τι στην Ευρώπη και δη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η πλειοψηφία των επιχειρήσεων το αξιοποιεί, όπως τονίζει ο κ. Μανουσόπουλος, που εξηγεί ότι η ιδανική συχνότητα για τη διενέργεια τέτοιων ερευνών είναι δύο φορές τον χρόνο, στη χώρα μας όμως η συνηθέστερη συχνότητα είναι μία φορά. Μάλιστα στην Ελλάδα οι περισσότερες επιχειρήσεις που επιλέγουν να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο είτε έχουν πολυεθνικό χαρακτήρα ή μια περισσότερο πολυεθνική οπτική.
Για να γίνει κανείς mystery shopper καλό είναι να έχει περάσει από μια εκπαίδευση και να έχει πιστοποίηση, καθώς έτσι επιλέγεται και πιο εύκολα από τους ενδιαφερόμενους. Για την ώρα πάντως τα σεμινάρια που πραγματοποιεί η MSPA γίνονται μόνο στο εξωτερικό, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Anaplassis.
Ανοδική πορεία ακολουθεί η ζήτηση για το εργαλείο του mystery shopping στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της SForce, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών μάρκετινγκ και είναι επίσης ένα από τα λίγα ελληνικά μέλη της MSPA, Κωνσταντίνο Σαρόπουλο. Όπως τονίζει ο κ. Σαρόπουλος, η επιλογή των ατόμων που λειτουργούν ως mystery shoppers γίνεται μέσω αγγελιών ή του site της εταιρείας. Τα άτομα αυτά αξιολογούνται με βάση μια σειρά παραμέτρων, όπως το αν είναι παρατηρητικοί ή μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους δίνονται για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Σύμφωνα με τον κ. Σαρόπουλο, η μέθοδος του mystery shopping είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις επιχειρήσεις, καθώς συχνά οι διοικήσεις τους άλλα σχεδιάζουν για τα καταστήματά τους και άλλα τελικά εφαρμόζονται από το προσωπικό. “Οι πελάτες μας, που προέρχονται από όλους τους κλάδους, με έμφαση στη λιανική, θέλουν να μετρήσουν την ακριβή εικόνα που εισπράττει ο πελάτης, κάτι που πετυχαίνει το mystery shopping”.
Πολύτιμο εργαλείο
- Οι περισσότεροι πελάτες που θα έχουν δυσάρεστες εμπειρίες από ένα κατάστημα δεν θα παραπονεθούν, απλά δεν θα το επισκεφθούν ξανά.
- Οι δυσαρεστημένοι πελάτες μπορεί να διαδώσουν τη δυσάρεστη εμπειρία τους και σε άλλους, οι οποίοι ενδέχεται με τη σειρά τους να αποφύγουν να συναλλαχθούν με τη συγκεκριμένη εταιρεία.
- Η αντικειμενική, ανώνυμη αξιολόγηση ενός τρίτου ανθρώπου, καθημερινού καταναλωτή, έχει πραγματική αξία.
* Η MSPA είναι η ένωση των εταιρειών που συμμετέχουν στην βιομηχανία mystery shopping, οι οποίες ξεπερνούν τις 300 σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΠΗΓΗ:makthes.gr
Μπαράζ προσφορών μετά τις εκπτώσεις
Αμέσως μετά τις θερινές εκπτώσεις που λήγουν Τρίτη 31 Αυγούστου, τα καταστήματα θα ξεκινήσουν νέο γύρο προσφορών, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο.
Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της αγοράς, η οικονομική κρίση και κατ΄ επέκταση το κλίμα ανασφάλειας, που έχει δημιουργηθεί, έχει ως αποτέλεσμα ο καταναλωτής να είναι διστακτικός στις αγορές του. Ετσι, σε πολλές περιοχές της χώρας καταγράφεται, μέχρι στιγμής, σημαντική πτώση του τζίρου έως 25%, όμως κάποιες άλλες παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης και η αγοραστική τους κίνηση έχει αυξηθεί.
Με βάση τους μέχρι τώρα υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις των εμπορικών επιμελητηρίων, η μεγαλύτερη πτώση του τζίρου καταγράφεται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος του τζίρου στα καταστήματα παρατηρείται στην Κρήτη και ειδικότερα στο Ηράκλειο, όπως επίσης και στην Πάτρα.
Να ανακηρυχθεί ο Σεπτέμβριος μήνας χαμηλών τιμών
Πρόταση να ανακηρυχθεί ο Σεπτέμβριος μήνας χαμηλών τιμών απευθύνει στα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς. Συγκεκριμένα, στην επιστολή που απέστειλε στα μέλη του τονίζει ότι στόχος είναι να προσελκύσουν καταναλωτικό κοινό που θα επισκεφθεί την πόλη και θα κάνει τις αγορές του σε συμφέρουσα τιμή.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Σας υπενθυμίζουμε, ότι την Τρίτη 31 Αυγούστου 2010 λήγουν οι τακτικές θερινές εκπτώσεις.
Με την λήξη των θερινών εκπτώσεων και προκειμένου να ενισχυθεί η αγοραστική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα του Πειραιά, προτείνουμε να ανακηρυχθεί ο Σεπτέμβριος ως μήνας "Φθινοπωρινών αγορών - Χαμηλών τιμών" και χωρίς την ένδειξη προσφορές στις προθήκες των καταστημάτων μας, διατηρώντας μία χαμηλή τιμή στα προϊόντα μας - κατά προτίμηση με κόκκινο χρώμα-, να προσκαλούμε το καταναλωτικό κοινό να επισκεφθεί την πόλη μας και να κάνει τις αγορές του από τα καταστήματα με τη συμφέρουσα και μοναδική - κόκκινη τιμή.
Φυσικά είναι αυτονόητο ότι, σας δίνεται η δυνατότητα να διενεργείτε και προσφορές, βάσει του Ν. 3377/19.8.05, που ισχύει ως εξής:
"Επιτρέπονται οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή προϊόντων, ορισμένης κατηγορίας για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τις δέκα (10) συνεχόμενες ημέρες, εφόσον αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα τιμή των προϊόντων, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προσφερόμενα προϊόντα.
Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η προσφορά ειδών, των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα. Νέα προσφορά του ίδιου προϊόντος δεν επιτρέπεται πριν παρέλθουν εξήντα (60) ημέρες από την προηγούμενη.
Ο υπεύθυνος κάθε εμπορικού καταστήματος, οφείλει να ανακοινώνει στον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς και στην Δ/νση Εμπορίου της Νομαρχίας Πειραιά {Ηρ. Πολυτεχνείου 82} τις προσφορές που προτίθεται να κάνει, τουλάχιστον μία (1) μέρα πριν από την έναρξή τους. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα προσφερόμενα προϊόντα και η χρονική διάρκεια της προσφοράς.
Αν οι προσφορές είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό μείωσης των τιμών των προσφερομένων ειδών ή ως προς την ποσότητα αυτών ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις και πρόστιμο 500 μέχρι 50.000 ευρώ με απόφαση Νομάρχη, ανάλογα με την βαρύτητα και την συχνότητα της παράβασης".
Σας καλούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε και να διαφημίσετε, προς όφελός σας, τη νέα πρόταση του ΕΣΠ, αλλά και το νόμο περί προσφορών, ώστε να δημιουργήσετε μια αγορά συμφέρουσα και ελκυστική για τον καταναλωτή-πελάτη σας».
ΠΗΓΗ:ana-mpa.gr
Ερχεται η Απόλυτη Οικονομική Κατάρρευση
Κατάρρευση της μεσαίας τάξης σημαίνει ότι δεν υπάρχει καύσιμο για την ανάκαμψη .. Η αμερικανική οικονομική ανάκαμψη κατά τα τελευταία τρίμηνα είναι κάτι περισσότερο από μια "συγκάλυψη" και ο κόσμος οδηγείται πρός μία απόλυτη οικονομική κατάρρευση με πολύ μεγάλη κοινωνική αναταραχή και ξέσπασμα ταξικού πολέμου, αναφέρει ένας διάσημος Αμερικανός οικονομικός αναλυτής. Ο Gerald Celente, επικεφαλής του Trends Research Institute, είπε την εβδομάδα που πέρασε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος δεύτερης ύφεσης της μορφής της διπλής ύφεσης (W) της παγκόσμιας οικονομίας,απλά "επειδή η πρώτη" ύφεση "ποτέ δεν τελείωσε.
"Δεν υπάρχει η θεωρούμενη διπλή ύφεση τύπου W υποστήριξε ο Celente. "Οδηγούμαστε στην απόλυτη οικονομική κατάρρευση. Δεν υπάρχει διέξοδος από αυτό χωρίς χτίσιμο από την αρχή της παραγωγικής ικανότητας της κοινωνίας. Το χρήμα που εκτυπώνεται δεν μπορεί να μας βγάλει απο αυτό το αδιέξοδο.
Ο Celente, ο οποίος είναι γνωστός για την πρόβλεψη του κραχ των χρηματιστηρίων το 1987 , για την πρόβλεψη της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και την προαναγγελία της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων subprime των τελευταίων ετών, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και άλλες αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να περιμένουν να δούν να εξελίσεται το είδος της κοινωνικής αναταραχής που ο κόσμος είδε να αρχίζει την άνοιξη φέτος στην Ελλάδα,όταν ξεκίνησαν τόσο οι κυβερνητικές προσπάθειες κάλυψης της κατάρρευσης της οικονομίας της χωρίς επιτυχία, όσο και η νομοθέτηση μέτρων λιτότητας για τους απλούς πολίτες προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες του προϋπολογισμού.
"Θα δούμε τις ίδιες καταστάσεις σε όλο τον κόσμο," είπε ο Celente. "Τι κάνουν με τα προγράμματα λιτότητας; Διασώζουν τις τράπεζες και βάζουν τους ανθρώπους να πληρώνουν για αυτό. Οι λαοί δεν το θέλουν αυτό."
Ο Celente επεσήμανε τις ταραχές που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα στην Ατλάντα, όταν 30.000 άτομα εμφανίστηκαν προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή σε μια λίστα αναμονής για απόκτηση κατοικίας,λέγοντας ότι τα γεγονότα αυτά αποτελούν προάγγελο του τι πρόκειται να επακολουθήσει..
Υποστήριξε επίσης ότι ο τρόπος που μετράται η ανεργία σήμερα αποκρύπτει την πολύ μεγαλύτερη κρίση της ανεργίας που υπάρχει, επειδή "όταν το όνομά σου αφαιρείται από τα οικεία μητρώα ανεργίας, δεν θεωρείσαι πλέον άνεργος."
Ο Celente είπε ότι αν το σημερινό ποσοστό ανεργίας μετρηθεί όπως μετρήθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης θα ήταν περίπου 17,5 τοις εκατό στίς ΗΠΑ. Και ότι αναμένει ο αριθμός αυτός να ανέλθει σε περίπου 22 τοις εκατό κατά τα επόμενα έτη.
«Μία από τις καλές επιχειρήσεις που μπορεί κανένας να ξεκινήσει τώρα είναι βιομηχανία που να κατασκευάζει κρεμάλες και γκιλοτίνες τόνισε ο Celente επεξηγόντας ότι υπάρχει εγκεφαλικός πυρετός που συνεχίζεται αδιάκοπα σε αυτούς που οδήγησαν τα πράγματα έως εδώ.Οι πολίτες είναι πραγματικά σε απόγνωση και οργισμένοι..
Ο Celente ισχυρίστηκε ότι οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για μια οικονομική ανάκαμψη απλώς δεν υπάρχουν. «Ας πάμε πίσω στη δεκαετία του 1990. Είμαστε τότε σε μια συνηθισμένη για το οικονομικό σύστημα περίοδο ύφεσης.Τι μας έβγαλε από εκείνη την ύφεση; Το Internet. Δεν ήταν μια πολιτική της κυβέρνησης.Και βέβαια το Internet δεν εφευρέθηκε τότε από τον ο Αλ Γκορ..
Αλλά σήμερα, υποστήριξε ο Celente,δεν υπάρχουν αναπτυσόμενες βιομηχανίες που να είναι σε θέση να ωθήσουν προς μία οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη. Και η μεσαία τάξη των ΗΠΑ μπορεί να μην έχει τις κατάλληλες δεξιότητες για να αντιμετωπίσει την πρόκληση.
«Σε μια χώρα που οι κάτοικοι κάποτε ήταν έμποροι που πωλούσαν τα προιόντα της παραγωγής της, τεχνίτες που παρήγαγαν τα προιόντα αυτά και εργαζόμενοι στην παραγωγική βιομηχανία που κάλυπτε τις ανάγκες της χώρας και εξήγαγε στο εξωτερικό, μεταβλήθηκαν για να γίνουν υπάλληλοι και ταμίες," είπε ο Celente. «Πρέπει να φέρουμε την βιομηχανική παραγωγή πίσω στην Αμερική."
Ο Celente συμφώνησε με τις απόψεις φιλοξενουμένων του στο πρόγραμμα Tech Ticker ότι η πράσινη οικονομία, η οποία επιδιώκει να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα με εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει μια πορεια μιάς κάποιας οικονομικής ανάκαμψης, αλλά είπε ότι ο χειρισμός της διοίκησης του Ομπάμα για το θέμα ήταν λανθασμένος.
Ο Celente επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευσει 54 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα επέκτασης της πυρηνικής ενέργειας και η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα "καθαρού άνθρακα".Τα δυο αυτά προγράμματα όμως δεν βλέπει να μπορούν να λειτουργήσουν σαν μεγάλες ατμομηχανές για την ανάπτυξη μιάς πράσινης οικονομίας.
Η κυβέρνηση «δεν δίνει χρήματα εκεί που πραγματικά απαιτούνται», πρόσθεσε με νόημα ο Αμερικανός αναλυτής.
πηγη stopcartel News Network
Η Μόσχα θα μετατραπεί σε διεθνές χρηματιστικό κέντρο
Τη σχετική δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Σότσι, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντιεφ.
Το Λουξεμβούργο σήμερα είναι ένα από τα αναγνωρισμένα στον κόσμο χρηματιστικά κέντρα, τις υπηρεσίες του οποίου χρησιμοποιούν τακτικά και πολλές ρωσικές εταιρίες. Θα θέλαμε, - είπε ο Γιούνκερ, όπως οι χρηματιστικές μας δυνατότητες, οι δυνατότητες τεχνογνωσίας, βοηθήσουν τους ρώσους επιχειρηματίες να προωθηθούν πιό πέρα στη διασφάλιση της διεθνούς τους παρουσίας. Αναμφίβολα, η Ρωσία έχει ανάγκη από εκσυγχρονισμό, δήλωσε ο Γιούνκερ. Ωστόσο το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένου και του Λουξεμβούργου. Και για μας όχι σε μικρότερο βαθμό είναι αναγκαίο να μπούμε στην τροχιά του μέλλοντος, θεωρεί ο Γιούνκερ.
Η ιδέα της ίδρυσης χρηματιστικού κέντρου στη Μόσχα έχει επανειλημμένα διατυπωθεί από τη ρωσική ηγεσία. Πριν ένα έτος υιοθετήθηκε το σχέδιο κατασκευής του και προωθείται το έργο της προετοιμασίας της απαραίτητης νομοθετικής βάσης. Το επιχειρηματικό κέντρο με υψηλό επίπεδο δραστηριότητας η χώρα το χρειάζεται για μερικούς λόγους, λέει ο προφέσορας της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας Αλεξεϊ Κρασάβιν:
«Το διεθνές χρηματιστικό κέντρο στη μιά ή την άλλη χώρα εκτελεί τρεις λειτουργίες. Πρώτον, προσελκύει επενδύσεις στη χώρα. Έτσι εξοικονομείται κεφάλαιο της χώρας και ενθαρρύνεται η οικονομική ανάπτυξη. Δεύτερον, διαμορφώνονται πραγματικοί συντελεστές αξίας κεφαλαίου, μετοχών, πραγματική αξία κεφαλαίου. Τρίτον, η δημιουργία διεθνούς χρηματιστικού κέντρου δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και βοηθεί τη χώρα να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση νέας διεθνούς οικονομικής τάξης».
Ο στόχος της δημιουργίας διεθνούς χρηματιστικού κέντρου στη Μόσχα είναι στενά συνδεδεμένος με τη γενική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των επιχειρηματικών της εταίρων, ο κύριος από τους οποίους είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ ένας από τους παράγοντες επιβράδυνσης εξακολουθεί να είναι το άλυτο ζήτημα των βιζών. Το καθεστώς χωρίς θεώρηση εισόδου με την ΕΕ το είχαν υποσχεθεί εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο η εισαγωγή του συνεχώς αναβάλλεται, υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας:
«Ενας από τους τομείς-κλειδιά και ένα από τα σημαντικότερα θέματα για μας είναι το ζήτημα των βιζών. Υπολογίζουμε στην υποστήριξη της θέσης μας από μέρους του Λουξεμβούργου. Βέβαια, ξέρουμε τι δυσκολίες υπάρχουν σ΄αυτή τη διαδικασία».
Όπως δήλωσαν ο Μεντβέντιεφ και ο Γιούνκερ, η Ρωσία και το Λουξεμβούργο έχουν καλό δυναμικό για την ανάπτυξη της συνεργασίας και σε τέτοιους τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η μεταλλουργία. Το Λουξεμβούργο είναι παλιά μεταλλουργική δύναμη και η πείρα που έχει συσσωρεύσει θα μπορούσε να βοηθήσει και τις δύο χώρες, είπε ο Γιούνκερ. Ο Μεντβέντιεφ υπογράμμισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την εφαρμογή κοινών σχεδίων στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών.
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru
Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση, αγωνία για τους νέους
«Ανεργία, υψηλή φορολογία, σχεδόν ανύπαρκτες δυνατότητες μετεκπαίδευσης: πάνω από τα δυο τρίτα των νέων Ελλήνων που έχουν ολοκληρώσει ανώτερες και ανώτατες σπουδές σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Σύμφωνα με έρευνα, το 40% έχει ήδη υποβάλει σχετικές αιτήσεις. Οι εργοδότες δεν έχουν τη δυνατότητα να τους κρατήσουν». Αυτή είναι η εισαγωγή του ρεπορτάζ του Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα χθες, το οποίο αναφέρεται λεπτομερώς στην έρευνα της Kapa Research για το ΒΗΜΑ. Αναπαράγει λεπτομερώς τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι νέοι μεταξύ 22 και 35 ετών σε ποσοστό 70% σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι ο αριθμός των ανέργων έχει εκτιναχθεί στους 602.185, ποσοστό δηλαδή 43% μεγαλύτερο από ότι πέρυσι τον ίδιο χρόνο.
Τέλος το Spiegel αναφέρει δυο ακόμα έρευνες. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Bertelsmann η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, όσον αφορά την επαγγελματική μετεκπαίδευση, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών σε θέματα προσωπικού Manpower, σε έρευνα που διεξήγαγε σε 18 χώρες και 16.000 επιχειρήσεις, οι Έλληνες φάνηκαν οι πιο απαισιόδοξοι όσον αφορά τον αριθμό των εργαζομένων που σκέφτονται να απασχολήσουν.
«Η Ελλάδα πληροί τις υποχρεώσεις της για το πρόγραμμα εξυγίανσης», επιγράφει εκτενές ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες. Το ρεπορτάζ συνοδεύεται από μια μεγάλη φωτογραφία ενός σταθμευμένου τρένου του ΟΣΕ, με τη λεζάντα ότι μεγάλες περικοπές αναμένουν τους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Η εφημερίδα σημειώνει: «Οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιστοποίησαν στην ελληνική κυβέρνηση πως έκανε ένα δυνατό ξεκίνημα σχετικά με το τριετές πρόγραμμα εξυγίανσης, καθώς επίσης και ότι εφαρμόζονται τα οικονομικά μέτρα που συμφωνήθηκαν. Η μείωση των εξόδων αποδείχθηκε πάντως πιο επιτυχημένη από την αύξηση των εσόδων. Για τους πρώτους 7 μήνες του 2010 τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 4,1% ενώ είχε προβλεφθεί να αυξηθούν κατά 13,7%. Αντίστροφα η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τα έξοδα αντί 5,8% κατά 13,3 και τις κρατικές επενδύσεις αντί 4% στο 36,3%.». Στη συνέχεια η εφημερίδα περιγράφει το μεγάλο σαφάρι κατά της φοροδιαφυγής που έχουν ξεκινήσει οι αρχές, ενώ προβλέπει πως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα ξαναρχίσουν οι διαδηλώσεις στους δρόμους.
Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, δηλώνει πως η κρίση της ευρωζώνης ξεπεράστηκε, ενώ απένειμε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας: «Είναι αξιοθαύμαστο ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα αυτονόητο. Η Ελλάδα έκανε τους περασμένος μήνες περισσότερα από όσα είχε υποσχεθεί». Τέλος ο κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, άρα και η Γερμανία, επωφελούνται από τον δανεισμό μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Η Ελλάδα δανείζεται με 5% ενώ ο μηχανισμός δανείζεται με 3%, άρα το υπόλοιπο 2% το καρπώνονται οι συμμετέχοντες στο μηχανισμό.
Τέλος ο Γκερτ Χέλερ σε ανταπόκρισή του στην οικονομική εφημερίδα Handeslsblatt επισημαίνει τη μείωση των κερδών των ελληνικών τραπεζών και το χορό των συγχωνεύσεων που θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο. Η εφημερίδα σημειώνει: «Τα υπέρογκα δημοσιονομικά ελλείμματα και η ύφεση έχουν συρρικνώσει τα κέρδη των τραπεζών. Αυτό εξαναγκάζει τις τράπεζες να αναθεωρήσουν την πολιτική τους, ενώ η ανάγκη εξυγίανσης πιέζει. Η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα ασκούν πιέσεις στις τράπεζες να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Μέχρι τώρα τέσσερις μεγάλες τράπεζες δίνουν τον τόνο, υπάρχουν όμως άλλες 15 μικρότερες. Οι ειδικοί αναλυτές αναμένουν ότι από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει ο χορός των συγχωνεύσεων και καταλυτικό ρόλο θα παίξει η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά».
Το ρεπορτάζ αναφέρεται με συγκεκριμένους αριθμούς στις μειώσεις των κερδών των τραπεζών και καταλήγει πως οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι ελκυστικές για ξένους επενδυτές.
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
ΠΗΓΗ:deutsche welle
Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
Cr. Agricole: Δεκαπλάσιες ζημιές λόγω Εμπορικής!
Ευτυχώς για τους Γάλλους, οι καλές επιδόσεις στην εσωτερική αγορά υπερκάλυψαν τα βουνά ζημιών από την Εμπορική. Τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου για τον όμιλο υπερδιπλασιάσθηκαν, φθάνοντας τα 849 εκατ. ευρώ, χάρη στην ισχυρή απόδοση των τομέων λιανικής τραπεζικής και διαχείρισης κεφαλαίων στην Γαλλία.
Η συνεταιριστική τράπεζα με το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στην Γαλλία υποχρεώνεται πλέον να προχωρά σε γενναίες διαγραφές υπεραξίας (goodwill), λόγω της απαξίωσης της συμμετοχής της στην Εμπορική.
Έτσι, για το πρώτο εξάμηνο του 2010 η διαγραφή υπεραξίας έφθασε τα 418 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο χρόνο η αντίστοιχη επιβάρυνση των αποτελεσμάτων είχε ανέλθει σε 485 εκατ. ευρώ. Μέσα σε ενάμιση χρόνο κρίσης στην ελληνική οικονομία και συνεχούς ζημιογόνου λειτουργίας της Εμπορικής εδώ και χρόνια, η επιβάρυνση της κατάστασης αποτελεσμάτων του γαλλικού ομίλου ξεπέρασε τα 900 εκατ. ευρώ.
Η περίπτωση της Credit Agricole, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, αποτελεί ζωντανή.. δυσφήμιση των ελληνικών τραπεζικών αποκρατικοποιήσεων και θα την λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τα στελέχη όσων ξένων ομίλων εξετάσουν στο μέλλον το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κάποιο διαγωνισμό πώλησης κρατικής τράπεζας:
n Για το 72% της Εμπορικής, οι Γάλλοι πλήρωσαν το όχι ευκαταφρόνητο τίμημα των 3,3 δις. ευρώ, ενώ αργότερα επιβαρύνθηκαν περισσότερο, για να ανεβάσουν το ποσοστό τους στο 92%.
n Όμως, από το 2006 που απέκτησαν τον έλεγχο της Εμπορικής μετρούν συνεχώς ζημιές, με την κατάσταση να επιδεινώνεται σοβαρά μετά το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
n Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι Γάλλοι μεταθέτουν συνεχώς από χρόνο σε χρόνο το στόχο της επίτευξης κερδών από την Εμπορική. Η τελευταία τους πρόβλεψη, για κερδοφόρο λειτουργία από το 2011 ανατράπηκε και η επίτευξη του στόχου μετατέθηκε το 2012, αν και εκτιμάται ότι και αυτή η πρόβλεψη πιθανόν να αποδειχθεί υπεραισιόδοξη.
n Από τις αρχές του 2008 μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου 2010, δηλαδή στην περίοδο των σοβαρών δυσκολιών για την ελληνική οικονομία, οι προβλέψεις και οι διαγραφές προβληματικών δανείων της Εμπορικής έχουν κοστίσει στους Γάλλους 1,4 δις. ευρώ.
n Μετά τις τελευταίες διαγραφές υπεραξίας, οι διεθνείς δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής της Credit Agricole εμφάνισαν ζημιές 740 εκατ. ευρώ, υπερδεκαπλάσιες από τις ζημιές 72 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Ύστερα από αυτή την πικρή εμπειρία, οι Γάλλοι μάνατζερ της Credit Agricole δεν είναι τυχαίο ότι απέρριψαν πρόσφατα, σύμφωνα με έντονες φήμες που είχαν κυκλοφορήσει στην Αθήνα, μια αρκετά δελεαστική πρόταση από τον όμιλο Λάτση, για συγχώνευση Εμπορικής-Eurobank, με την οποία η γαλλική τράπεζα θα αύξανε σημαντικά την παρουσία της στην ελληνική αγορά, περνώντας στην κορυφαία θέση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προτεραιότητα των Γάλλων είναι να σταματήσουν την «αιμορραγία» από την Εμπορική, όχι όμως και να προχωρήσουν σε κινήσεις επέκτασης στο.. ναρκοπέδιο της ελληνικής αγοράς.
πηγη banksnews.gr
Στη στρατόσφαιρα το κόστος ζωής
Το ΙΝΚΑ δεν μπορεί να εμφανίσει σαν κόστος ζωής, το κόστος μιας δύσφορης ζωής που δεν είχε συμφωνηθεί. Ασφαλώς υπάρχει και η ζωή που συναντούμε τώρα συχνά, κάτω από μια γέφυρα και τρόφιμα από τους κάδους απορριμμάτων.
Το κόστος αυτής της ζωής είναι μηδενικό.
Σε επικίνδυνα μονοπάτια η κτηματαγορά
Από τον Νεκτάριο Β. Νώτη
Πότε θα πέσουν οι τιμές; Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί εδώ και χρόνια στη συντριπτική πλειοψηφία των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων, που περιμένουν τις –ομολογουμένως υψηλές– τιμές των ακινήτων στη χώρα μας να υποχωρήσουν, για να προχωρήσουν και αυτοί με τη σειρά τους στην απόκτηση –συνήθως πρώτης– κατοικίας.
Έπρεπε να περάσουν χρόνια, η ελληνική οικονομία να εισέλθει στη σημερινή κρίση χρέους, για να δούμε τις τιμές να αρχίζουν, δειλά δειλά, να αποκλιμακώνονται. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και το 2009, που η χρηματοπιστωτική κρίση βρισκόταν στο απόγειό της και οι τιμές του real estate βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση παγκοσμίως, στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά μόλις 5% έως και 8%. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη χρονιά οι συναλλαγές στην αγορά υποχώρησαν σημαντικά, κατά 45%-48%, η ζήτηση μειώθηκε, η κρίση χτύπησε έντονα τα επαγγελματικά ακίνητα, ενώ αυξήθηκε κατακόρυφα η προσφορά νεόδμητων κατοικιών.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το απόθεμα των αδιάθετων ακινήτων σε όλη την Ελλάδα υπερβαίνει τις 150 χιλιάδες και εάν υπολογιστεί ο (μικρός) αριθμός των νέων κατοικιών παραμένουν κοντά στο επίπεδο των 200 χιλιάδων.
Αντικειμενικές και επιτόκια
Ποιοι είναι, λοιπόν, οι παράγοντες, που κρίνουν την πορεία της αγοράς και –κατά συνέπεια– των τιμών; Καθοριστικό ρόλο παίζει το φορολογικό πλαίσιο. Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη σχέση του Έλληνα με το ακίνητο, όλες οι κυβερνήσεις βλέπουν το συγκεκριμένο κλάδο ως βασική πηγή εσόδων για τα δημόσια ταμεία. Μετά τις φορολογικές παρεμβάσεις του τελευταίου νόμου, όλοι έχουν πλέον στραμμένο το βλέμμα τους στο ύψος της νέας αύξησης των αντικειμενικών αξιών, η οποία αναμένεται την επόμενη χρονιά. Η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να εξισώσει σταδιακά αντικειμενικές και αγοραίες αξίες θα επηρεάσει την πορεία των τελικών τιμών.
Επιπλέον, η πολιτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά το ύψος των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια θα αποτελέσει βαρόμετρο τόσο για τη ζήτηση όσο και για τη συμπεριφορά όσων έχουν ήδη πάρει στεγαστικό δάνειο.
Το πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας είναι δεδομένο και αποτυπώνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία (-22% τον περασμένο Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009). Μάλιστα, η πτώση της ζήτησης ξεπερνά σε πολλές περιοχές ακόμα και το 70%. Οι εναπομείναντες υποψήφιοι αγοραστές δείχνουν ήδη την τάση η οποία φαίνεται να διατηρείται –και να ενισχύεται– από την περυσινή χρονιά: στροφή σε παλιές κατοικίες, μικρής ή μεσαίας επιφάνειας (έως 80, το πολύ 100 τ.μ.) και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε έργα υποδομής ή με εύκολη πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως σε σταθμούς Μετρό (για να περιορίσουν και το κόστος των μετακινήσεών τους).
Πάντως, οι ρυθμίσεις τύπου τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων, καθώς και επιβολής φόρου στα αυθαίρετα επηρεάζουν τόσο τις τιμές, ειδικά στα παλιά ακίνητα, όσο και την συμπεριφορά των αγοραστών και –κατά συνέπεια– και των κατασκευαστών που θα κληθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και στις απαιτήσεις των πελατών τους.
“Πότε θα πέσουν οι τιμές;”
Όλα αυτά επηρεάζουν τον πλέον σημαντικό παράγοντα στην επιλογή κατοικίας, την τιμή, που από εφέτος μπορεί να ξεκινήσει να υποχωρεί αισθητά, τάση που ήδη διαφαίνεται στην αγορά. Τι είναι, όμως, αυτό που θα αλλάξει τη συμπεριφορά των κατασκευαστών φέτος, σε σχέση με πέρυσι;
Κατ’ αρχήν, το γεγονός ότι η ρευστότητα έχει περιοριστεί σημαντικά για αυτούς, Οι δανεισμένοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ενώ όσοι δεν είναι εκτεθειμένοι σε δανεισμό δεν έχουν πλέον άλλο ρευστό για να συντηρήσουν την επιχείρησή τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, αναγκάζονται να κάνουν στροφή 180 μοιρών στην εμπορική τους πολιτική: γενναίες εκπτώσεις (που φτάνουν εύκολα το 20%, ειδικά αν τα χρήματα είναι απολύτου μετρητοίς) και πλήθος προσφορών σε ό,τι αφορά τις θέσεις στάθμευσης και τις αποθήκες –που δίνονται πλέον δωρεάν–, αλλά και τις παροχές ηλεκτρικού και νερού, τις οποίες δεν χρεώνουν. Επιπλέον, για τους πελάτες που δεν μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό εφάπαξ, κάνουν ακόμα και ευκολίες πληρωμής.
Τα ενοίκια
Οι εξελίξεις στην οικοδομή και στη συμπεριφορά κατασκευαστών και αγοραστών έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πορεία και του έτερου τμήματος της αγοράς ακινήτων, που ακούει στο όνομα «ενοίκια». Εδώ, καταγράφονται τα εξής χαρακτηριστικά:
Η αδυναμία ή η αναβολή αγοράς ακινήτου έχει στρέψει πολλά νοικοκυριά στην επιλογή του ενοικίου. Λόγω έλλειψης ρευστότητας, η συντριπτική πλειοψηφία έχει εγκαταλείψει την κατεύθυνση «να δίνω σε δόση στεγαστικού όσα θα έδινα για ενοίκιο και θα μου μείνει και το σπίτι». Παράλληλα, η σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος πολλών νοικοκυριών που καταγράφεται φέτος οδηγεί πολλούς στην επιλογή μικρότερου σπιτιού. Έτσι, τα ενοίκια διαμερισμάτων έως 80 τετραγωνικά μέτρα παραμένουν αμετάβλητα, στα περυσινά επίπεδα (χωρίς να λείπουν και οι αυξητικές τάσεις σε πολλές περιοχές), ενώ αισθητή είναι η πτώση στα ενοίκια σπιτιών άνω των 120 τ.μ., καθώς η ζήτηση για τέτοια ακίνητα είναι πλέον πολύ περιορισμένη.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που περιγράφει μεσίτης στο «Κ»: για διαμέρισμα 210 τ.μ. στη Βούλα, ο ιδιοκτήτης ζητούσε αρχικά ενοίκιο 2.000 ευρώ. Τελικά, και αφού έμεινε για περισσότερο από οκτώ μήνες αδιάθετο, νοικιάστηκε στα 1.300 ευρώ, δηλαδή με έκπτωση 35%.
ΠΗΓΗ:capital.gr
Ποιες οι επιπτώσεις του ν/σ για τα τυχερά παιχνίδια στην ελληνική κοινωνία;
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε αυτήν «επειδή στον τζόγο υπάρχει ο κίνδυνος εθισμού πρέπει να υπάρχουν αυστηρά πλαίσια λειτουργίας στους χώρους διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών». Επίσης προτείνεται καθολική απαγόρευση του διαδικτυακού τζόγου «κάτι που ήδη συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ και έχει εκδοθεί σχετική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σε κάθε περίπτωση τίθεται το καίριο ζήτημα της απώλειας εσόδων από το ελληνικό κράτος εξαιτίας του μη ελέγχου των τυχερών παιγνίων. Ομως η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνίων σε σημερινή ανακοίνωσή της βάλλει κατά της αύξησης εσόδων του κράτους από τα τυχερά παιχνίδια. Οπως σημειώνεται «η Ελλάδα, που βρίσκεται σε δεινή δημοσιονομική θέση θα επιχειρήσει να αυξήσει τα έσοδα της κατά 500 εκατ ευρώ από τα «φρουτάκια» νέας γενιάς ή Videolotto, παραγνωρίζοντας τις κοινωνικές συνέπειες μετατροπής της χώρας σ' ένα απέραντο καζίνο. Οπως έχει αποδειχθεί σε Ισπανία και Αγγλία τα μηχανήματα προκαλούν εθισμό αφού οι παίκτες παίζουν αρχικά μικροποσά, ωστόσο στο τέλος καταλήγουν να χάνουν πολλαπλάσια ποσά από το αρχικό ποντάρισμα».
Η Κίνηση κάνει έκκληση στην Κοινωνία των Πολιτών να επηρεάσει όσο μπορεί την τελική μορφή του νομοσχεδίου που θα αποτελέσει τον «πρώτο μπούσουλα» των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Στον αντίποδα βρίσκονται οι εισαγωγείς των μηχανημάτων Videolottery, ΟΠΑΠ, καζίνο, στοιχηματικές εταιρείες, ιδιοκτήτες των ψυχαγωγικών παιχνιδιών που αποκλείστηκαν εδώ και χρόνια λόγω του προηγούμενου νόμου.
Ερευνα
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ενήλικων Ελλήνων που ασχολούνται με τον τζόγο είναι ανησυχητικός. Σύμφωνα με έρευνα της V-PRC για λογαριασμό της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνίων, περίπου 3.700.000 ενήλικοι Ελληνες έχουν κάποιου τύπου εμπλοκή με το τζόγο. Μεταξύ αυτών 150.000 Ελληνες συστηματικά πηγαίνουν σε λέσχες και παίζουν ιδιωτικό στοίχημα. Το 42% των 3,7 εκατ. Ελλήνων ξοδεύουν χρήματα σε τυχερά παιχνίδια και το μηνιαίο ατομικό κόστος της δαπάνης εκτιμάται σε 94 ευρώ περίπου. Ομως ο επιστημονικός σύμβουλος της V-PRC κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης θεωρεί ότι το ποσό που πραγματικά ξοδεύουν είναι μεγαλύτερο. Απλά οι εμπλεκόμενοι ντρέπονται να πουν την αλήθεια...
Το 13% παρουσιάζει ενδείξεις εξάρτησης και το 20% αντιμετωπίζει οικογενειακά προβλήματα εξαιτίας του τζόγου. Σε ό,τι αφορά ειδικά τους κουλοχέρηδες, το 92% θεωρεί ότι μειώνουν το οικογενειακό εισόδημα, το 86% ότι αποτελούν σοβαρή εξάρτηση, το 74% ότι αυξάνουν την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα, το 58% ότι εξοικειώνουν τους πολίτες με τα τυχερά παιχνίδια. Η εξοικείωση αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία όταν μετατρέπεται σε εθισμό. Τότε ο πολίτης χάνει τον αυτοέλεγχο και βυθίζεται σταδιακά σε οικονομική και συναισθητική κατάπτωση. Χάνει την αίσθηση του χρόνου, αφού θέλει να παίζει όλο και περισσότερο, παρουσιάζει συναισθηματικές μεταπτώσεις (ευφορία - δυσφορία).
Ο κ. Βερναρδάκης άσκησε δριμεία κριτική στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. Οπως είπε «η κυβέρνηση θα κάνει ο,τιδήποτε για να μαζέψει τα δισ. που ορίζει το Μνημόνιο. Τη στιγμή που κόβονται ο 13ος και 14ος μισθός και απελευθερώνονται οι απολύσεις είναι σαφές ότι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων από το μνημόνιο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλες πλευρές των θεμάτων». Εκφράζει έντονη ανησυχία για επέκταση του προβλήματος του τζόγου μεταξύ των ανηλίκων, τώρα που θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες «θύλακες» τζόγου. Οχι τυχαία, στην έρευνα της V-PRC που έγινε τον περασμένο Ιούλιο -όταν ήδη συζητιόταν έντονα το νομοσχέδιο- το 77% δήλωσε ότι διαφωνεί με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εγκαταστήσει κουλοχέρηδες και φρουτάκια σε δεκάδες χιλιάδες σημεία της χώρας.
ΠΗΓΗ:express.gr
Η κυβέρνηση προαναγγέλλει «μικρό καλάθι» για τη ΔΕΘ «Η οικονομία δεν αντέχει παροχές»
Αντιθέτως, η κοινωνική πολιτική «επιτυγχάνεται με ‘’βάθεμα’’ των μεγάλων αλλαγών, που αποδίδουν περισσότερο από ό,τι μια εξαγγελία που δεν θα γινόταν κιόλας», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής, εξηγώντας ότι «με τις ριζικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, με το χτύπημα των ριζωμένων στρεβλώσεων στη δημόσια διοίκηση και, παράλληλα, νοικοκυρεύοντας τα δημόσια οικονομικά, διαγράφουμε και αφήνουμε στο παρελθόν όλα τα εμπόδια που κρατούν την Ελλάδα πίσω, τη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια το πελατειακό κράτος και οικοδομούμε σταδιακά ένα νέα μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα».
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε την αναγκαιότητα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την έμπρακτη στήριξη της ραχοκοκαλιάς του παραγωγικού ιστού της Ελλάδας, με σειρά ενεργειών που εκφράζονται στο συμβόλαιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως το 2013, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου έχει προωθηθεί ήδη στην αγορά.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει προγράμματα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, την ενεργοποίηση σημαντικών επενδυτικών προγραμμάτων, όπως των «Τζέρεμι» και «Τζέσικα», αλλά και τα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ, από τα οποία έχουν ωφεληθεί έως σήμερα 7.500 επιχειρήσεις.
Ανέφερε δε ότι τις επόμενες μέρες κατατίθεται το νομοσχέδιο για την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, που, σε συνδυασμό με τις διατάξεις για την απλούστευση διαδικασιών ίδρυσής τους (που είναι ήδη νόμος), θα δώσουν σημαντική ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.
Επιπλέον, τόνισε ότι και στο μέτωπο των επενδύσεων έχει λήξει η διαβούλευση για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που δίνει σημαντικά κίνητρα στους επενδυτές και για πρώτη φορά διασφαλίζει σε τόσο μεγάλο βαθμό τη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες.
Πρόσθεσε δε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτεί το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, που προκύπτει από το πρώτο αντικειμενικό παρατηρητήριο τιμών φαρμάκων, και αναμένεται να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ και επισήμανε τα άμεσα οφέλη στην ανάπτυξη, την τόνωση του τουρισμού και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, από την υλοποίηση της άρσης του καμποτάζ.
Αναφερόμενος στις προσεχείς εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι (οι εκλογές) έχουν άμεση σχέση με το επιτελικό κράτος, τη διαφάνεια και την οικονομία και πως όποιος προσπαθεί να τις εκμεταλλευτεί για δικούς τους σκοπούς, αδικεί τη χώρα και την πολύ μεγάλη επανάσταση που γίνεται με τον «Καλλικράτη».
ΠΗΓΗ:tanea.gr
Ράις: Με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας
Ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος της ενδυνάμωσης του ελληνικού τραπεζικού τομέα εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Ταμείο έχει ταχθεί υπέρ της εμπλοκής ξένων τραπεζών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας γίνονται σημαντικά βήματα για την ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού τομέα, τόνισε ο κ. Ράις αλλά συμπλήρωσε ότι οι συγκεκριμένες επιλογές που θα γίνουν αφορούν την ελληνική κυβέρνηση.
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά ωθούμενο κυρίως από την πιστή εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, μερικές εκ των οποίων -όπως είναι αυτές του ασφαλιστικού συστήματος και της αγοράς εργασίας- προχωρούν με ταχείς ρυθμούς που συχνά προηγούνται των προβλεπομένων χρονικών περιθωρίων.
Επισήμανε ότι στόχος παραμένει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η οικονομική ανάπτυξη, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι και προκλήσεις».
Τέλος, υπογράμμισε για πολλοστή φορά ότι καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες ώστε όλα τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις να διέπονται, όπως είπε, από κοινωνική δικαιοσύνη και να πλήττουν όσο το δυνατόν λιγότερο τις οικονομικά ασθενείς ομάδες του ελληνικού πληθυσμού.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θρήνος Ελλήνων για το μνημόνιο-μνημόσυνο καί έπαινοι απο Ρεν , Σόιμπλε
* Οι Ελληνες είναι οι πλέον απαισιόδοξοι ανά την Ε.Ε. αναφορικά με το πώς βλέπουν το παρόν της οικονομίας. Το 98% απαντά ότι είναι «κακό» έναντι 77% κοινοτικού μέσου όρου.
* Την ίδια θέση κατέχουμε και σε σχέση με τις προοπτικές απασχόλησης, με το 99% να βλέπει «μαύρες» ημέρες. Μάλιστα το 61% απαντά ότι τα πράγματα είναι «πολύ άσχημα», αναλογία που σε έξι μόνο μήνες χειροτέρευσε κατά 24%. Μόνο οι Βούλγαροι πολίτες είναι πιο απαισιόδοξοι για τη δουλειά τους με το ποσοστό των Ελλήνων, που δηλώνουν ότι είναι άσχημη η κατάσταση να φτάνει στο 49%. Μάλιστα, το 18% των Ελλήνων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα.
* Κακή είναι η κατάσταση των νοικοκυριών λέει το 63% των Ελλήνων (τρίτη υψηλότερη αναλογία στην Ε.Ε.).
* Στην ερώτηση ποια είναι τα 2 πιο μεγάλα προβλήματα που έχετε, «η οικονομική κατάσταση» απαντά το 54% του συνόλου. Επεται η ακρίβεια με 50% (η αναλογία είναι χαμηλότερη από 11 άλλες χώρες), η ανεργία και το συνταξιοδοτικό.
* Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των Ελλήνων και στην ερώτηση «τι περιμένετε να συμβεί τους επόμενους 12 μήνες». Το 70% (μεγαλύτερη αναλογία με διαφορά στην Ε.Ε.), αναμένει χειροτέρευση του οικονομικού τοπίου.
* Αύξηση των πιέσεων στην απασχόληση αναμένει το 74% με την απαισιοδοξία να έχει αυξηθεί κατά 32% μέσα σε ένα εξάμηνο.
* Το 56% εκτιμά ότι στην οικογένειά του η κατάσταση θα χειροτερεύσει, ενώ το 35% «βλέπει» χειρότερες ημέρες και στον εργασιακό του χώρο, έναντι μόνο του 11% σε κοινοτικό επίπεδο.
* Παρ' όλα αυτά, στηρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το 61% παραδέχεται ότι η Ελλάδα βοηθήθηκε από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., έναντι 53% κοινοτικού μέσου όρου και το 42% λέει ότι την εμπιστεύεται και μάλιστα πιο πολύ από ό,τι την κυβέρνηση. Εμπιστοσύνη στη Βουλή δηλώνει το 23% των ερωτηθέντων και στην κυβέρνηση το 25%.
* Ενώ οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η κρίση πλέον «φεύγει», το 75% των Ελλήνων λένε ότι τα χειρότερα τώρα έρχονται. Το 33% εμπιστεύεται περισσότερο την Ε.Ε. για να αναλάβει δράση εξόδου από την κρίση, το 27% την κυβέρνηση (έναντι όμως μόνο 19% εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων συμπολιτών στις κυβερνήσεις τους), και μόνο το 9% το ΔΝΤ.
* Είναι όμως πεπεισμένο και για την αναγκαιότητα των μέτρων. Το 70% λέει ότι πρέπει να γίνουν πιο πολλές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον και το 68% προσθέτει ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν ακόμη και με θυσίες της παρούσας γενιάς.
* Το 80% των Ελλήνων δέχεται ότι δεν μπορούν να αναβληθούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος και του χρέους (έναντι του 74% σε κοινοτικό μέσο όρο) και το 46% λέει ότι είναι έτοιμο να περιορίσει το επίπεδο διαβίωσης για να διασφαλίσει το μέλλον... * Ρεν: Μπράβο σας... - Σόιμπλε: Θα πληρωθούμε! Νέους επαίνους για την αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα υλοποιεί το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας σε σταθερές βάσεις τής έδωσε χθες ο Ολι Ρεν, απορρίπτοντας τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους.Σε μακροσκελές άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» αλλά και σε συνέντευξή του αργότερα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. απένειμε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την αποφασιστικότητά της στην υλοποίηση δραστικών και συγχρόνως επώδυνων μέτρων, των οποίων τα αποτελέσματα, όπως είπε, είναι ενθαρρυντικά.
Ως παραδείγματα της προόδου των μεταρρυθμίσεων στη διαχείριση του προϋπολογισμού, παρέθεσε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις. Παρατήρησε μάλιστα ότι η υλοποίηση κάποιων μεταρρυθμίσεων εξελίσσεται ταχύτερα απ' ό,τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την ίδρυση ενός νέου Ταμείου Δημοσιονομικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί η ικανότητα αντίστασης του ελληνικού δημοσιονομικού συστήματος.
Τόνισε ακόμη ότι κλειδί για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και την εξάλειψη των υπαρχουσών ανισοτήτων στο μέλλον αποτελεί η συνεπής υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων και το, όσο είναι δυνατόν, ξεπέρασμα των στόχων, ενώ υποστήριξε ότι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα και η απελευθέρωση της αγοράς κάποιων τομέων, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Ο κ. Ρεν απέρριψε τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης δεν είναι μόνο φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό, όπως και ότι οι προβλεπόμενες σε αυτό διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στοχεύουν σε ενίσχυση της μεσοπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης. Προειδοποίησε ότι όσοι προωθούν σενάρια αναδιάρθρωσης υποτιμούν το τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος, τις συνέπειες για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό δημοσιονομικό σύστημα αλλά και τις επιπτώσεις για την ευρωζώνη και το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Ψήφο εμπιστοσύνης όμως έδωσε χθες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι οι Ελληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνειά τους. Σε χθεσινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» ο Σόιμπλε τόνισε ότι «οι Ελληνες έχουν ένα ασυνήθιστα σκληρό πρόγραμμα εξυγίανσης και επειδή δεν μπορούν να υποβαθμίσουν -όπως η Αργεντινή- το νόμισμά τους, τους δόθηκαν από την ευρωζώνη δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ -μια απόφαση που δεν ήταν καθόλου απλή». Προσέθεσε ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία ότι οι Ελληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνεια».
ΠΗΓΗ:enet.gr
ΕΛΓΑ: Τη Δευτέρα οι αποζημιώσεις στους καπνοπαραγωγούς
Στο ποσό των 2.500.000 ευρώ ανέρχονται οι σχετικές αποζημιώσεις, που θα καταβληθούν στους καπνοπαραγωγούς τη Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΑ.
Ειδικότερα, ολοκληρώθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ οι διαδικασίες επανατιμολόγησης για τις ζημιές, που υπέστησαν οι καπνοκαλλιέργειες του 2009, σε όλη τη χώρα από διάφορα ζημιογόνα αίτια. Οι σχετικές αποζημιώσεις ανέρχονται στο ποσό των 2.500.000 ευρώ και θα καταβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών τη Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010.
ΠΗΓΗ:agelioforos.gr