Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Πώς επηρεάζουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν αναμένεται να επηρεάσουν δραστικά τις κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών- προς το παρόν τουλάχιστον
Αυτό επισημαίνει σε έκθεσή της η Capital Economics, η οποία πάντως αναγνωρίζει ότι τα
πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από ό,τι για την αμερικανική Federal Reserve. 

Τα επόμενα- αργά- βήματα της ΕΚΤ 

Οι ειδικοί της Capital Economics στην έκθεση «Global Central Bank Watch» συμφωνούν ουσιαστικά με τις εκτιμήσεις των αγορών, πως η πολιτική ρευστότητα δεν  θα αναστείλει μεν τα σχέδια της ΕΚΤ να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, θα την αναγκάσει ωστόσο να καθυστερήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις. 
Συγκεκριμένα εκτιμούν ότι θα αποφύγει την όποια αύξηση επιτοκίου, καταθετικού ή βασικού επιτοκίου δανεισμού, έως το Σεπτέμβριο του 2019. Όσο για το QE, στη συνεδρίαση του Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί ότι μπαίνει σταδιακό μαχαίρι έως τον πλήρη τερματισμό του.
Δεν είναι μόνο οι πολιτικές εξελίξεις, που υπαγορεύουν αργά βήματα στην ΕΚΤ. Ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίστηκε το πρώτο τρίμηνο στο 0,4% (σε τρημηνιαία βάση), γεγονός που εν μέρει οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες, όπως η κακοκαιρία, οι απεργίες και η.. γρίπη.
 Ωστόσο η εικόνα αδυναμίας συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες, όπως αποκαλύπτουν άλλα επιμέρους στοιχεία. 
Ενδεικτική η έρευνα της Markit, που δείχνει ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ αναπτύχθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς των 15 τελευταίων μηνών τον Μάιο.

Επιταχύνει η FED 

Οι αναλυτές της Capital Economics βλέπουν ακόμη τρεις αυξήσεις επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα μέσα στο έτος. Στις 13 Ιουνίου θα έρθει η επόμενη, μετά και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία ανέβασε ταχύτητα το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ ο δομικός πληθωρισμός έχει ανέβει στο 2,1%.

Οι αγορές ήταν επίσης σχεδόν βέβαιες έως και πριν από δύο εβδομάδες ότι θα ακολουθήσουν ακόμη τρεις επιτοκιακές αυξήσεις έως τα τέλη του 2018. Η όξυνση των εμπορικών αντιπαραθέσεων, ωστόσο, τους καθιστά πλέον πιο επιφυλακτικούς με τους περισότερους να ποντάρουν σε ακόμη δύο αυξήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο σε μία εν πολλοίς αναμενόμενη κίνηση η Federal Reserve ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες, στο εύρος 1,5%-1,75%.  Εάν ακολουθήσουν ακόμη τρεις θα ανέλθει στο 2,25%-2,50% έως το Δεκέμβριο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου