Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης

Ξεχάστε όσα ξέρατε για τις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης, καθώς το νέο αναθεωρημένο σχέδιο νόμου προβλέπει σαρωτικές αλλαγές.

Πλέον τα ψηφιακά και οπτικοακουστικά μέσα θα έχουν τον πρώτο λόγο, ώστε να είναι αδιάβλητη η διαδικασία, ενώ προβλέπονται βαριά πρόστιμα για παραβάτες υποψήφιους οδηγούς και τους
εκπαιδευτές.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, η χρήση ψηφιακών και οπτικοακουστικών μέσων θα γίνεται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας εξέτασης, ενώ προβλέπεται η τήρηση αρχείου και συνεχείς έλεγχοι και επιθεωρήσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών

Οι εκπαιδευτές θα παραχωρούν προσωρινά τη χρήση των οχημάτων για τη διενέργεια των εξετάσεων και κάθε εκπαιδευτικό όχημα θα πρέπει να διαθέτει διαδικτυακή σύνδεση, ώστε να συνδέεται με το Κέντρο Ελέγχου του υπουργείου.Μέσα στο όχημα θα πρέπει επίσης να τοποθετηθεί κάμερα με μικρόφωνο που θα απεικονίζει ολόκληρη την καμπίνα του οχήματος ή τις θέσεις ανάβασης των μοτοσικλετών και θα είναι σε συνεχή σύνδεση με το Κέντρο Ελέγχου.Η θεωρητική εξέταση, αλλά και η δοκιμασία προσόντων θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο και θα καταγράφονται με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων.
Το καταγεγραμμένο υλικό θα περιλαμβάνει την απεικόνιση του χώρου, των συμμετεχόντων στη θεωρητική εξέταση και το εσωτερικό του εκπαιδευτικού οχήματος, ώστε να απεικονίζεται και το οδικό δίκτυο στο οποίο κινείται το όχημα.
Το υλικό αυτό θα μεταφορτώνεται την ίδια μέρα με ευθύνη του εκπαιδευτή σε ειδική διαδικτυακή εφαρμογή και θα αποτελεί το συνοδευτικό υλικό της δοκιμασίας. Οι Διευθύνσεις μεταφορών θα είναι υποχρεωμένες επίσης να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποκλείεται κάθε επικοινωνία ή χρήση ηλεκτρονικής συσκευής και τη διαδικασία της θεωρητικής εξέτασης.Όσον αφορά στην εξέταση των υποψήφιων οδηγών, αυτή θα έχει δύο στάδια. Πρώτα θα γίνεται η θεωρητική εξέταση και εφόσον ο υποψήφιος περάσει με επιτυχία θα ακολουθεί η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς. Θα εξετάζονται δηλαδή οι γνώσεις και οι δεξιότητες οδήγησης και εφόσον η εξέταση αυτή ολοκληρωθεί με επιτυχία, ο υποψήφιος θα υποβάλλεται σε ειδικές δοκιμασίες.Αν ο υποψήφιος αποτύχει στις ειδικές αυτές δοκιμασίες, τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να ξαναπεράσει τις εξετάσεις γνώσεων και δεξιοτήτων.Η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς διενεργείται από έναν εξεταστή, ενώ δεν θα επιτρέπεται να βρίσκεται εντός του οχήματος ο εκπαιδευτής. Στα δίκυκλα οι υποψήφιοι θα είναι μόνοι τους επί της εκπαιδευτικής μοτοσυκλέτας
Οι ειδικές δοκιμασίες διενεργούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή πίστες που υπάρχουν, ενώ δίνεται η δυνατότητα διενέργειάς τους με τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματης καταγραφής των δεδομένων κα αυτόματης εξαγωγής του αποτελέσματος.Επιπλέον, καθιερώνεται σύστημα εποπτείας και αξιολόγησης εκπαιδευτών και εξεταστών, ενώ το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου θα διενεργεί ελέγχους και οι αξιολογήσεις του Τμήματος Αδειών Οδήγησης θα αξιολογούν το καταγραφικό υλικό της διαδικασίας. 
Επίσης, καθιερώνεται ηλεκτρονική καρτέλα υποψηφίου, εκπαιδευτή, εξεταστή, σχολής οδηγών και Κέντρων Θεωρητικής Εκπαίδευσης με όλα τα δεδομένα για τη δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος.Τέλος προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και απαγόρευση επανεξέτασης από έξι μήνες έως τρία χρόνια για υποψήφιους που θα υποπέσουν σε παραβάσεις σχετικά με τις άδειες οδήγησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εκπαιδευτές και οι σχολές οδηγών κινδυνεύουν με οριστική αφαίρεση άδειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου