Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Η Αγγλία, οι ΗΠΑ και οι Διαβολικές Δυνάμεις

Η Τερέζα Μέι με τον Ντόναλντ Τραμπ
Όταν επιτέλους οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο στην Γερμανική Αυτοκρατορία το 1917 (ΑΠΠ), βρέθηκαν να πολεμούν στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο Seven Years War του 1756-1763, στον οποίο οι Αμερικανοί, ως Άγγλοι ακόμα, είχαν πολεμήσει στο
πλευρό των Βρετανών τους Γάλλους,, τους Ισπανούς, τους Αυστριακούς και τους Ρώσους.




Η συμμαχία Αγγλίας-Αμερικής, με τα πάνω της και τα κάτω της, συνεχίστηκε για ολόκληρο τον 20ο αιώνα, με τους Άγγλους και τους Αμερικανούς να πολεμούν τις διαβολικές όπως τις χαρακτήριζαν δυνάμεις των ΝΑΖΙ (ΒΠΠ) και της ΕΣΣΔ (Ψυχρός Πόλεμος).



Ωστόσο στο ενδιάμεσο, στους μεταξύ τους πολέμους, οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί ποτέ δεν χαρακτήρισαν ο ένας τον άλλο “διαβολική” δύναμη, γιατί πάντα αναγνώριζαν ο ένας στον άλλο τον δικό του πολιτισμό.



Αυτό συμβαίνει και με την σημερινή κρίση στις σχέσεις των δύο συμμάχων. 
Οι Αμερικανοί θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την “διαβολική” κατά την γνώμη τους Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να διοικείται από την Κα Γκε Μπε, προκειμένου η Ρωσία να είναι ουδέτερη σε σχέση με την Κίνα.


Οι Άγγλοι από την πλευρά τους αντανακλαστικά θέλουν να βελτιώσουν την σχέση τους με την “διαβολική” κατά την γνώμη τους Κίνα, ώστε η Κίνα να λειτουργεί ως balance απέναντι στην διαβολική κατά την γνώμη τους Ρωσία, σε περίπτωση που η Ρωσία συμμαχήσει με τις ΗΠΑ εναντίον της Κίνας. 
Για να έχουν την Κίνα τουλάχιστον ως “balance” για όσο διάστημα δεν ξεσπά πόλεμος, και αυτό το διάστημα μπορεί να είναι μικρό ή να διαρκέσει και δεκαετίες. 

Οι κρίσεις που οδήγησαν στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο διήρκεσαν περίπου 30 χρόνια, και οι κρίσεις που οδήγησαν στον ΒΠΠ διήρκεσαν περίπου 20 χρόνια.
 Σίγουρα όμως οι ανίερες συμμαχίες είναι πάρα πολύ συνηθισμένες στην διπλωματία.

http://iakovosal.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου