Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Οι Αγγλο-Γαλλικοί Πόλεμοι, το Δόγμα Μονρόε και οι Μπολιβαριανές Επαναστάσεις

Ο πρώτος χάρτης εμφανίζει την Ευρώπη το 1815, αμέσως μετά την ήττα των Γάλλων στους Πολέμους της Γαλλικής Επανάστασης (1789-1815) από τους Βρετανούς και τους
συμμάχους τους (Ρώσους, Αυστριακούς και τους Πρώσους).



Χάρτης 1815 (Βρετανία ροζ, ΗΠΑ μπλε, Ισπανία κίτρινο, Πορτογαλία πράσινο, Ρωσία χακί)







Το τέλος των Αγγλο-Γαλλικών Πολέμων το 1815 οδήγησε στην μεγαλύτερη αυτοκρατορία όλων των εποχών, η οποία διήρκεσε περισσότερο από έναν αιώνα. Ποτέ μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε καταφέρει μία χώρα να δει το ναυτικό της να κυριαρχεί σε όλους τους ωκεανούς.



Πως Φτάσαμε στο 1815



1756-1763

Με τον πόλεμο Seven Years War (1756-1763) οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί θα καθαρίσουν τους Γάλλους από την Αμερικανική Ήπειρο, και οι Βρετανοί θα καθαρίσουν τους Γάλλους και από την Ασία. Οι Πρώσοι, σύμμαχοι των Βρετανών σε αυτόν τον πόλεμο, θα ισχυροποιηθούν στην Ευρώπη έναντι των συμμάχων των Γάλλων σε αυτόν τον πόλεμο (Ρώσων και Αυστριακών).



Χάρτης 1755 (περίπου)



Πριν τον πραγματικό Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο του 1756-1763

Βρετανία ροζ, Γαλλία μπλε, Ισπανία χακί, Πορτογαλία πράσινο, Ρωσία κίτρινο









Χάρτης Αμερική το 1754 και το 1763



(πριν και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο 1756-1763 – Seven Years War). Με πράσινο οι Βρετανοί, με μωβ οι Γάλλοι, με πορτοκαλί οι Ισπανοί, και με ροζ οι Ρώσοι στην Αλάσκα.









1765-1783

Αμέσως μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο του 1756-1763 (Seven Years War), με τον πόλεμο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας (American Revolution 1765-1783), οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί και οι Ολλανδοί θα καθαρίσουν τους Βρετανούς από ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής, και οι Αμερικανοί θα αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους.



Ωστόσο οι Βρετανοί θα καταφέρουν να κρατήσουν τον Καναδά που είχαν καταφέρει να πάρουν από τους Γάλλους με τον Seven Years War. Να πω ότι τον Seven Years War χαρακτήρισε ως Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Δεν είναι δική μου πατέντα.



Χάρτης 1783 (μπλε ΗΠΑ, κόκκινο Βρετανία, μωβ Ρωσία, καφέ Ισπανία)







1789-1815

Αμέσως μετά την Αμερικανική Επανάσταση, με τους Πολέμους της Γαλλικής Επανάστασης (1789-1815), οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να καθαρίσουν τους Βρετανούς από τον Καναδά και την Ευρώπη, αλλά οι Αμερικανοί θα ηττηθούν το 1812 (War of 1812), και οι Γάλλοι θα ηττηθούν το 1815 (Βατερλό).



1815-1830

Αμέσως μετά τους Πολέμους της Γαλλικής Επανάστασης, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί θα καθαρίσουν τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους από την Λατινική Αμερική με τις Μπολιβαριανές Επαναστάσεις της περιόδου 1815-1830, οπότε και θα δημιουργηθούν τα περισσότερα κράτη της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής. Με εξαιρέσεις φυσικά. Για παράδειγμα από την Κούβα οι Αμερικανοί έδιωξαν τους Ισπανούς και έκαναν την Κούβα ανεξάρτητο κράτος με τον πόλεμο του 1898 (Spanish American War of 1898 ή Cuban War of Independence).



Χάρτης Americas Independence










Ο παραπάνω χάρτης εμφανίζει ποια περίοδο απέκτησε την ανεξαρτησία του κάθε κομμάτι της Αμερικανικής Ηπείρου. Πχ με σκούρο μπλε τα κομμάτια που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους πριν το 1799 (πχ ΗΠΑ), με ποιο ανοιχτό μπλε αυτά που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους 1800-1810 και πάει λέγοντας.



Δόγμα Μονρόε 1823 (Monroe Doctrine)



Οι Ρώσοι, οι Πρώσοι, οι Αυστριακοί και οι Γάλλοι δεν έβλεπαν με καλό μάτι την συμμαχία των Αμερικανών και των Βρετανών μετά το 1815 και την προσπάθεια τους να καθαρίσουν τους Ισπανούς, τους Πορτογάλους και τους Ρώσους από την Αμερικανική Ήπειρο, και ετοιμάζονταν να υποστηρίξουν τους Ισπανούς στην Αμερική εναντίον των Αμερικανών και των Βρετανών.



Οι Αμερικανοί, οι οποίοι δεν είχαν ναυτικό, δημοσίευσαν το Δόγμα Μονρόε (1823), με το οποίο διακήρυσσαν ότι δεν θα ανεχτούν οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις να επέμβουν στην Αμερικανική Ήπειρο. Αυτό σήμαινε ότι ούτε θα επέτρεπαν στους Ρώσους να προχωρήσουν από την Αλάσκα και να κατέβουν πιο νότια όπως οι Ρώσοι επιθυμούσαν, ούτε θα επέτρεπαν σε κανέναν άλλο να σταματήσει τις Μπολιβαριανές Επαναστάσεις της Λατινικής Αμερικής εναντίον των Ισπανών και των Πορτογάλων.



Αυτό το δόγμα οι Αμερικανοί δεν είχαν την δύναμη να το επιβάλλουν μόνοι τους αφού δεν είχαν ναυτικό, αλλά είχαν την απόλυτη κάλυψη του Βρετανικού Ναυτικού. Άλλωστε ο γνωστός επαναστάτης Σιμόν Μπολιβάρ ήταν πράκτορας των Βρετανών, και με Βρετανικές χρηματοδοτήσεις και υποστήριξη προωθούσε στην Λατινική Αμερική τις επαναστάσεις επανάσταση εναντίον των Ισπανών. Και με την υποστήριξη των Αμερικανών φυσικά. Όπως και πολλοί άλλοι γνωστοί επαναστάτες της εποχής.



Ο Σιμόν Μπολιβάρ ήταν αυτός που απελευθέρωσε από τους Ισπανούς την Βενεζουέλα και την Κολομβία. Ο ίδιος προερχόταν από μία πολύ πλούσια οικογένεια της Βενεζουέλας η οποία είχε μεταλλεία χρυσού, και λέγεται ότι εκτός από τα χρήματα των Βρετανών και την βοήθεια των Αμερικανών χρησιμοποίησε και χρήματα από τα κοιτάσματα χρυσού της οικογένειας του. Σήμερα στην Βενεζουέλα θεωρείται ήρωας, χωρίς φυσικά να αναφέρονται ποτέ οι σχέσεις του με τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς.
Εικόνα




Να πω ότι παράλληλα με τις επαναστάσεις της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής που προωθούσαν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί εναντίον των Ισπανών και των Πορτογάλων την περίοδο 1815-1830, ελάμβαναν χώρα στα Βαλκάνια και οι επαναστάσεις των Ορθοδόξων πληθυσμών που προωθούσαν οι Ρώσοι εναντίον των Οθωμανών, μεταξύ των οποίων φυσικά και ο εθνικό-απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων.


Η Βρετανία και η Γαλλία συμφώνησαν με την Ρωσία την ανεξαρτησία της Ελλάδας εις βάρος των παραδοσιακών συμμάχων των Βρετανών των Οθωμανών. Άλλωστε το καθοριστικό σημείο της Ελληνικής Επανάστασης είναι η Ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827), όπου οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι διέλυσαν το Ναυτικό των Οθωμανών, των Αιγυπτίων και των Τυνησίων. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορούν πλέον οι Οθωμανοί να τροφοδοτούν τα στρατεύματα τους στην Πελοπόννησο και να συντριβούν από τους Έλληνες μαχητές, και να δημιουργηθεί ξανά μετά από 400 χρόνια περίπου ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος το 1830.

http://iakovosal.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου