Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Κύμα εξαγορών: αλλάζουν παίκτες, μερίδια και ισορροπίες στην υγεία

Κύμα εξαγορών: αλλάζουν παίκτες, μερίδια και ισορροπίες στην υγεία
Μπορεί η προ ενός έτους είσοδος του fund CVC Capital Partners στην ελληνική αγορά, με την εξαγορά του νοσοκομείου Metropolitan και στη συνέχεια με την απόκτηση της γενικής κλινικής Iaso General, να σηματοδότησε την αρχή μιας περιόδου μεγάλων ανακατατάξεων στον χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης, την κορωνίδα εντούτοις των εξελίξεων στον κλάδο των μεγάλων θεραπευτηρίων θα αποτελέσουν τα δύο deal που δρομολογούνται: η απόκτηση από το CVC της
συμμετοχής της MIG στο Υγεία, μετά τη δεσμευτική προσφορά που κατέθεσε το fund, και ο διαγωνισμός για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν από την τράπεζα Πειραιώς.
Αμφότερα, όπως εξηγούν στελέχη του χώρου, αλλάζουν άρδην τις ισορροπίες και διαμορφώνουν εκ νέου τους ισχυρούς παίκτες της αγοράς.
Υγεία, CVC Capital, Ερρίκος Ντυνάν, αλλά και η στρατηγική που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής η οικογένεια Αποστολόπουλου του ομίλου Ιατρικό Αθηνών τίθενται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Το ενδεχόμενο συνεργασιών και αναζήτησης συμμάχων από τον ευρύτερο χώρο της περίθαλψης είναι μέσα στο "παιχνίδι", συμπληρώνουν παράγοντες του κλάδου, ενώ και η είσοδος επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό θεωρείται αναμενόμενη λόγω της έντονης κινητικότητας.

To CVC Capital, μέσω των εξαγορών που έχει ήδη πραγματοποιήσει, έχει κάνει σαφή τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, στοχεύοντας εκτός από το Υγεία, και το Ερρίκος Ντυνάν.

 Άλλωστε το fund με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 70 δισ. δολάρια, αμερικανικής κυρίως προέλευσης, τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στις επενδύσεις του κλάδου υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά έχει δείξει πως σκοπεύει να διευρύνει τη θέση του στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, μέσω της θυγατρικής Hellenic Healthcare (με έδρα το Λουξεμβούργο), που έχει αποτελέσει το "όχημα" και για τις προηγούμενες εξαγορές. Σε περίπτωση που εντάξει και το Υγεία στο χαρτοφυλάκιό του, τότε η Hellenic Healthcare (στην οποία μετέχουν οι τοπικοί partners του fund, οι επιχειρηματίες Θεοχαράκης- Σπυρίδης του Metropolitan) αναδεικνύεται σε κυρίαρχο παίχτη της αγοράς κλινικών, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στον χώρο.

Ικανοποίησε το τίμημα

Ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ MIG και CVC, όσο θα διαρκέσει ο νομικός και οικονομικός έλεγχος (due diligence) του Υγεία.
Η συμφωνία ολοκληρώνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου και στη συνέχεια θα τεθεί υπόψη της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Σε περίπτωση που το deal ολοκληρωθεί, όπως σημειώνουν στελέχη του Υγεία, θα είναι το μεγαλύτερο στην αγορά των ιδιωτικών κλινικών, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την προσφορά ικανοποιητική, αν και το προσφερόμενο τίμημα ανά μετοχή δεν ξεπέρασε το "φράγμα" του 1 ευρώ. Ειδικότερα, το ύψος της προσφοράς του fund για την εξαγορά του μεριδίου της MIG στο Υγεία (70,38%, η συμμετοχή της MIG ανέρχεται σε 215.189.466 μετοχές) ήταν 197,97 εκατ. ευρώ, δηλαδή το προσφερθέν τίμημα ανέρχεται στο ποσό των 0,92 ευρώ ανά μετοχή.
 Πηγές του Υγεία εξηγούν πως το τίμημα ανά μετοχή που προσφέρει το fund βρίσκεται κοντά στην εύλογη αξία της εταιρείας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν πηγές του θεραπευτηρίου, η στρατηγική δεν αλλάζει σε περίπτωση που παραμείνει αυτόνομο.
Αυτό σημαίνει πως το ενδιαφέρον για το Ερρίκος Ντυνάν παραμένει δεδομένο.
Άλλωστε το Υγεία ήταν από τους βασικούς διεκδικητές του νοσοκομείου, ήδη από το 2014, όταν έγιναν και οι πρώτες προσπάθειες αναζήτησης υποψήφιου επενδυτή.

Οι μνηστήρες

Η PwC ως σύμβουλος πώλησης έχει προχωρήσει στην αποστολή προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε περίπου 60 επενδυτές, όπως λέει το ρεπορτάζ, ενώ έπειτα αναμένεται να υπογραφούν συμβάσεις εμπιστευτικότητας.
Οι πληροφορίες θέλουν το ενδιαφέρον να είναι έντονο και μεταξύ των υποψηφίων πλασάρονται επενδυτικά σχήματα από την Κίνα, σε συνεργασία με ευρωπαϊκά κεφάλαια, επενδυτές από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, το CVC Capital, το Υγεία και το Ιατρικό Αθηνών.
Η Πειραιώς μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού "Hμιθέα" απέκτησε το 2014, έναντι 115 εκατ. ευρώ, το νοσοκομείο, που βαρυνόταν με δάνεια 90 εκατ. και οι συνολικές του υποχρεώσεις έφταναν τα 300 εκατ. ευρώ. Tο σχέδιο αναδιοργάνωσης προέβλεπε τριετή βεβαίωση καλής λειτουργίας και χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ. Στελέχη του Ντυνάν σημειώνουν πως πλέον τα έσοδά του, σε ετήσια βάση, σημειώνουν αύξηση της τάξης του 30%.

Το "χαρτί" του Ιατρικού
Έπειτα την αρνητική κατάληξη που είχε η δημόσια πρόταση της οικογένειας Αποστολόπουλου για την απόκτηση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΥΓΕΙΑ τον περασμένο Νοέμβριο, η διοίκηση του Ιατρικού Αθηνών δείχνει να μην το βάζει κάτω. Ο όμιλος του Ιατρικού εξακολουθεί να έχει έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση του Ερρίκος Ντυνάν, το πιθανότερο μέσω συνεργασίας με έτερο όμιλο. Ταυτόχρονα εμφανίζεται να μην έχει παραιτηθεί τη διεκδίκηση του Υγεία, έχοντας ζητήσει πριν από έναν μήνα, με εξώδικη δήλωση διαμαρτυρία προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, να του δοθεί η δυνατότητα διενέργειας ίδιας έκτασης και περιεχομένου οικονομικού και νομικού ελέγχου προκειμένου στη συνέχεια να διατυπώσει ανταγωνιστική προσφορά για την απόκτηση των μετοχών του θεραπευτηρίου.
Πάντως ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Αποστολόπουλος είχε πριν από έναν χρόνο προβλέψει τις τελευταίες εξελίξεις. Είχε ανοίξει την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων με τη φράση "το 2018 στην αγορά θα υπάρχουν δύο κυρίαρχοι όμιλοι.
Ο ένας μόνο θα είναι ελληνικός".

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου