Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Πλυντήριο ρωσικού βρώμικου χρήματος το Λονδίνο

Το Λονδίνο είναι ο πρώτος προορισμός των πλούσιων Ρώσων
Το Λονδίνο χρησιμοποιείται ως «βάση για τα διεφθαρμένα περιουσιακά στοιχεία» ατόμων που συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και το Κρεμλίνο, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η χρήση του Λονδίνου ως βάσης για τα διεφθαρμένα περιουσιακά στοιχεία ατόμων που
συνδέονται με το Κρεμλίνο είναι τώρα ξεκάθαρα συνδεδεμένη με μια ευρύτερη Ρωσική στρατηγική και έχει επιπτώσεις για την εθνική μας ασφάλεια», αναφέρεται στην έκθεση, όπως μεταδίδει το CNBC.
Σύμφωνα με την έκθεση, η καταπολέμηση του «βρώμικου χρήματος» που «ξεπλένεται» στη βρετανική πρωτεύουσα από τους Ρώσους «θα πρέπει να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη βρετανική εξωτερική πολιτική».
Τα περιουσιακά στοιχεία «που αποθηκεύονται και ξεπλένονται στο Λονδίνο, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, στηρίζουν την εκστρατεία του προέδρου Πούτιν να ανατρέψει το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες, να υπονομεύσει τους συμμάχους μας και να διαβρώσει τα αμοιβαίως επιβαλλόμενα διεθνή δίκτυα που στηρίζουν τη βρετανική εξωτερική πολιτική», όπως αναφέρει στην έκθεσή της η επιτροπή.
Ωστόσο, η επιτροπή κατηγορεί και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι «κάνει τα στραβά μάτια στον ρόλο του Λονδίνου στην απόκρυψη των εσόδων της διαφθοράς που συνδέεται με το Κρεμλίνο».

Αυτό κινδυνεύει να «σηματοδοτήσει πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν παίρνει στα σοβαρά την αντιμετώπιση του πλήρους φάσματος των επιθετικών μέτρων του προέδρου Πούτιν».

Αντιθέτως, η έκθεση επιμένει πως η Downing Street πρέπει να καταρτίσει μια πιο «συνεκτική και προληπτική στρατηγική για τη Ρωσία», που θα «συνδέει ξεκάθαρα τα διπλωματικά, στρατιωτικά και οικονομικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο για να αντιμετωπίσει την κρατική επιθετικότητα της Ρωσίας».

Μεταξύ των ενεργειών που προτείνει η επιτροπή για την ενίσχυση των βρετανικών στρατηγικών κατά του ξεπλύματος χρήματος, είναι η ενίσχυση των κυρώσεων κατά μεμονωμένων ατόμων που συνδέονται στενά με εχθρικά καθεστώτα και η σύνδεση της άρσης των κυρώσεων με τη συμπεριφορά της Ρωσίας.
Ζητεί επίσης την επιτάχυνση της νομοθεσίας για τη δημιουργία μητρώου ιδιοκτησίας ξένων εταιρειών που θα μπορούσε να αποκαλύψει άτομα που αγοράζουν ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω offshore εταιρείες-κελύφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου