Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Πραγματικά πόσα κεφάλαια λείπουν από τις ελληνικές τράπεζες; - Υπολογίζονται σε 8 δισ. ευρώ

Οι τράπεζες με επιπλέον 8 δισεκ. θα μπορέσουν πραγματικά να εξυγιανθούν, πραγματικά να γυρίσουν σελίδα.
Πόσα πραγματικά κεφάλαια λείπουν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα;
Η πρώτη προσέγγιση ορισμένων είναι ότι τέτοιο ερώτημα δεν υφίσταται αφού οι τράπεζες πέρασαν το stress test οπότε δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια, απουσιάζουν κεφάλαια και το
ερώτημα είναι πόσα κεφάλαια;
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό βγάζουμε από την εξίσωση το DTA την αναβαλλόμενη φορολογία.
Ναι η αναβαλλόμενη φορολογία αυξάνεται αντί να μειώνεται από 19,8% έχει φθάσει στα 21,65 δισεκ. μαζί με την Attica bank ή 21,2 δισεκ. χωρίς την Attica bank.
H αναβαλλόμενη φορολογία είναι λογιστικό, μη υπαρκτό κεφάλαιο ωστόσο η ελληνική νομοθεσία το έχει νομιμοποιήσει – πρώτοι διδάξαντες οι Ισπανοί – και το αποδέχεται και η ΕΚΤ.
Εάν υπήρχε κάποιος κανόνας που όριζε ότι οι τράπεζες δεν πρέπει να έχουν πάνω από 20% των κεφαλαίων τους αναβαλλόμενη φορολογία τότε οι τράπεζες απλά…σήμερα δεν θα είχαν κεφάλαια.
Άρα εξαιρούμε την αναβαλλόμενη φορολογία, αποτελεί ακροβασία και ακτιβισμό η πλήρη αφαίρεση του DTA στην εξίσωση καθώς είναι ποιοτικά αδύναμο κεφάλαιο αλλά υπάρχει σκοπιμότητα…σε αυτή την εξαίρεση.
Εξαιρούμε την αναβαλλόμενη φορολογία.
Οι τράπεζες έχουν κεφάλαια, έχουν NPEs μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και πρέπει να δημιουργήσουν και ισχυρά capital buffer.
Οι τράπεζες φθάνοντας στο 2019 θα πρέπει να σχεδιάσουν με τον SSM του νέους στόχους μείωσης των NPEs για το διάστημα 2020 με 2022.
Υποθέτουμε ότι και το 2019 οι τράπεζες πιάνουν τους στόχους μείωσης των NPΕs που θα έχουν υποχωρήσει στα 64 δισεκ.
Για να μειωθούν τα NPEs από τα 64 δισεκ. κάτω από 20 δισεκ. που θα είναι ο στόχος για το 2022 οι τράπεζες δεν θα μπορούν να στηρίζονται στις προβλέψεις που έχουν διενεργήσει.
Οποιαδήποτε πώληση σε τιμή κάτω από τις προβλέψεις θα ισοδυναμεί με ζημία οπότε για να μειωθούν κατά 44 δισεκ. τα προβληματικά ανοίγματα από 64 δισεκ. το 2019 σε κάτω από 20 δισεκ. το 2022 θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια 8 δισεκ.
O δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις coverage ratio NPEs ανέρχεται στο 52% και ας υποθέσουμε ότι θα φθάσει στο 60%.
Ας υποθέσουμε ότι οι πωλήσεις προβληματικών δανείων πραγματοποιούνται μεταξύ 25 και 30% της ονομαστικής αξίας.
Άρα από το σκέλος αυτό προκύπτουν κατ΄ ελάχιστο 4 δισεκ. συν η απομείωση από το IFRs 9, συν οι θεωρητικές ζημίες του stress tests, προκύπτουν 8 δισεκ.
Με 8 δισεκ. υπερκαλύπτονται και οι θεωρητικές ζημίες των 15,5 δισεκ. στα κεφάλαια από το stress test στο δυσμενές σενάριο.
Γιατί τόσα είναι σήμερα περίπου τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών.

Οι τράπεζες για να μπορέσουν να εξυγιανθούν θα πρέπει να δαπανήσουν όλα τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.
Όμως οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες από τις εποπτικές αρχές να διαθέτουν κεφαλαιακά αποθέματα ενώ θα χρειαστούν και κεφάλαια για την ανάπτυξη της οικονομίας και την σταθερότητα του συστήματος και της ασφάλειας των καταθετών.
Οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα 8 δισεκ. σε κεφάλαια τα οποία θα μπορέσουν να βρουν από ομολογιακά tier 2, από αυξήσεις κεφαλαίου ή άλλες υβριδικές ομολογιακές εκδόσεις.
Οι τράπεζες με επιπλέον 8 δισεκ. θα μπορέσουν πραγματικά να εξυγιανθούν, πραγματικά να γυρίσουν σελίδα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου