Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Ταύρος για τα ελληνικά ομόλογα η UBS, συστήνει long θέσεις

Σημαντική βελτίωση σημειώνεται σήμερα στην αγορά των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, η οποία παρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα που φλερτάρουν και πάλι με το 4%, την στιγμή που η UBS σε νέο της report συστήνει στους επενδυτές που "κυνηγούν" τις αποδόσεις, να τηρήσουν long θέσεις στους ελληνικούς τίτλους.

Το ράλι στα ομόλογα του Νότου σήμερα, τα οποία υπεραποδίδουν σημαντικά σε
σχέση με τους τίτλους των χωρών του πυρήνα, οφείλεται στην απότομη υποχώρηση του δείκτη ΖΕW ο οποίος έδειξε ότι το κλίμα μεταξύ των Γερμανών επενδυτών επιδεινώθηκε τον Απρίλιο, αποτυπώνοντας ασθενή οικονομικά δεδομένα και αυξημένη ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από την εμπορική διαφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, οδηγεί στις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει το τέλος του QE για να στηρίξει τις αγορές, κάτι που ευνοεί τους τίτλους της περιφέρειας οι οποίοι ήταν και οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι από το τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι.
"Μετά από ένα εντυπωσιακό 2017, η αισιοδοξία για την ανάπτυξη της ευρωζώνης φέτος έχει εξασθενήσει, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει assets μέχρι το τέλος του έτους, αντί να σταματήσει το Σεπτέμβριο", σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Benjamin Schroeder.
Αυτό, σύμφωνα με τον Schroeder, ενισχύει το story της αγοράς ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων.
Έτσι, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας μειώνουν όλο και περισσότερο το χάσμα με τα γερμανικά ομόλογα. Το spread των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ισπανίας και της Γερμανίας αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδό από τις 6 Απριλίου και τις 70,5 μονάδες βάσης και το spread της Πορτογαλίας υποχωρεί στις 110 μονάδες βάσης. Το yield στα ισπανικά 10ετή διαμορφώνεται στο 1,229%, στα ιταλικά στο 1,772% και στα πορτογαλικά στο 1,614%
"Με τις αποδόσεις του Bund στις 50 μονάδες βάσης περίπου, τα ομόλογα της περιφέρειας γίνονται πιο ελκυστικά ", προσθέτει ο Schroeder της ING.
H βελτίωση αυτή παρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα τα οποία έχουν και τους "δικούς" τους λόγους να αισιοδοξούν, αφού σύμφωνα με αναφορές ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σόλτς, θα συζητήσει στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του ΔΝΤ την πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του Washington Group. Όπως έχουν αναφέρει και στο παρελθόν, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η βιωσιμότητά του αποτελεί ένα πολύ ισχυρό σήμα για τους επενδυτές.

Έτσι, σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 4,022% με πτώση της τάξης του 1,4% από χθες, ενώ στο 3,240% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετου΄ς με πτώση 1% από χθες.
Αισιόδοξη για τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζεται για μια ακόμη φορά η UBS, η οποία να θυμίσουμε, σε έκθεσή της για προοπτικές του 2018 στα τέλη του περασμένου έτους, είχε τονίσει ότι οι ελληνικοί τίτλοι αποτελούν την κορυφαία επενδυτική ιδέα για το νέο έτος.
"Με τους πολιτικούς και τους εμπορικούς κινδύνους που απειλούν τις αγορές, οι επενδυτές δεν έχουν δώσει αρκετή προσοχή στο ισχυρό οικονομικό σκηνικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή", σημειώνει η ελβετική τράπεζα η οποία τονίζει πως η ισχυρή μακροοικονομική ανάπτυξη προσφέρει ένα μαξιλάρι για τις μετοχές, ειδικά στην Ευρώπη, όπου τα risk premium παραμένουν εξαιρετικά ελκυστικά.

Σύμφωνα με την UBS το risk premium των μετοχών της ευρωζώνης είναι κατά μέσον όρο υψηλότερο από τις ΗΠΑ, καθώς η ανάκαμψη μετά την κρίση ήταν βραδύτερη στην περιοχή λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κυρίως οι τράπεζες.
Ωστόσο, έχει υποχωρήσει καθώς τα ζητήματα αυτά ξεθωριάζουν, βοηθούμενα από το καλύτερο οικονομικό σκηνικό.
"Πιστεύουμε ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο το risk premium να μειωθεί περαιτέρω", τονίζει η UBS. Για το κυνήγι πολύ υψηλότερων αποδόσεων ωστόσο, "οι επενδυτές πρέπει να αρχίσουν να κυνηγούν το ρίσκο και συγκεκριμένα να τηρήσουν long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα και ιταλικές τράπεζες", καταλήγει η ελβετική τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου