Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Sentix: Πτώση στο επενδυτικό κλίμα για την Ευρωζώνη

Περαιτέρω επιδείνωση σημείωσε τον Μάρτιο το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ερευνητικού ομίλου Sentix, εν μέρει λόγω ανησυχιών για αύξηση του προστατευτισμού αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

"Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την
επιβολή δασμών σε ορισμένα προϊόντα δεν έχουν προκαλέσει ανησυχία μόνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και οι επενδυτές προφανώς αντιδρούν", ανέφερε ο ερευνητής του ομίλου Μάνφρεντ Χούμπνερ.

Ο δείκτης για την ευρωζώνη σημείωσε πτώση στις 24,0 μονάδες τον Μάρτιο από τις 31,9 τον Φεβρουάριο. Η τιμή ήταν πολύ χαμηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 31,0 μονάδες. Επίσης, σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχή μηνιαία πτώση ενώ είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017.

Ο δείκτης Sentix για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, υποχώρησε στις 29,1 από τις 36,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης προσδοκιών για τη Γερμανία υποχώρησε στις -2,5 από τις 5,5 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2016.
"Η γερμανική ατμομηχανή προφανώς αρχίζει να κινείται πιο διστακτικά", δήλωσε ο Χούμπνερ, προσθέτοντας ότι η ρητορική του Τραμπ υπέρ του προστατευτισμού σκιάζει το κλίμα μεταξύ των επενδυτών.
Ο Sentix ανέφερε επίσης ότι οι επενδυτές έχουν απογοητευθεί από τη συμφωνία συνασπισμού που επικυρώθηκε από τους Συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών. Και οι δύο παράγοντες δημιουργούν κινδύνους για την οικονομική άνθηση της Γερμανίας, δήλωσε ο Χούμπνερ.
Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ο ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί στο 2,4% φέτος από το 2,2% το 2017.
Σύμφωνα με τον όμιλο Sentix, η έρευνα διενεργήθηκε από την 1 έως τις 3 Μαρτίου με τη συμμετοχή 1.029 επενδυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου