Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

«Διαζύγιο» Exxon Mobil και ρωσικής Rosneft

Την αποχώρησή του από τις κοινοπραξίες με τη ρωσική Rosneft, ανακοίνωσε χθες ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός της Exxon Mobil, αναφέροντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν επιβληθεί για πρώτη φορά το 2014.
Όπως αναφέρει το
Reuters, η κίνηση αποτελεί στροφή για την Exxon, η οποία είχε αντιταχθεί στις κυρώσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και υποστήριξε ότι άδικα τιμωρούσε τις αμερικανικές εταιρείες, επιτρέποντας παράλληλα σε ξένους ενεργειακούς αντιπάλους να λειτουργούν στη χώρα, τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου παγκοσμίως.
Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι κυρώσεις ήταν αποτελεσματικές στην επιβράδυνση των εργασιών Exxon και Rosneft σχετικά με τις ανακαλύψεις στη θάλασσα του Κάρα πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Η Rosneft, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, δήλωσε πέρυσι ότι σχεδίαζε επαναρχίσει τις επιχειρήσεις της στην περιοχή το 2019.
Η αποχώρηση, δήλωσε εκπρόσωπος της Exxon, δεν επηρεάζει το σχέδιο Sakhalin της εταιρείας στην ανατολική ακτή της Ρωσίας,.
Εκπρόσωποι για το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η ίδια η Rosneft, απέφυγαν να σχολιάσουν. Υπενθυμίζεται ότι οι κοινοπραξίες επιτεύχθηκαν όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τιλερσον ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon.
Η Exxon δήλωσε ότι θα ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία απόσυρσης από τις κοινοπραξίες φέτος. 
Το 2012, η Exxon Mobbil και η Rosneft εκπόνησαν σχέδια  επενδύσεων μέχρι 500 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη των αποθεμάτων πετρελαίου της Αρκτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Περαιτέρω συμφωνίες υπογράφηκαν το 2014.
Η εταιρεία δήλωσε σε οικονομική κατάθεση την Τετάρτη ότι κατέγραψε ζημιά μετά από φόρους ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την απόσυρση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου