Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Χιονοστιβάδα δημοσιευμάτων στα διεθνή ΜΜΕ

Τα διεθνή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη αυξάνονται συνέχεια, παρά τη σιωπή πολλών ελληνικών ΜΜΕ, στα οποία η σοβαρότατη εξέλιξη περνάει, για διάφορους λόγους που είναι στην κρίση του αναγνώστη, στα ψιλά...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν τα βρετανικά μέσα, λόγω και
της Νότιγχαμ Φόρεστ, ιδιοκτήτης της οποίας είναι από τον περασμένο Μάιο ο Έλληνας εφοπλιστής. Το BBC αναφέρει ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατηγορείται για εμπορία ναρκωτικών, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τη δίωξη ο εφοπλιστής είναι αντιμέτωπος με «πολύ σοβαρές» κατηγορίες.



Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει αποσπάσματα από την απάντηση του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ σημειώνει ότι τόσο η Νότιγχαμ Φόρεστ όσο και η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν θα σχολιάσουν κάτι.

Στο δημοσίευμα συμπληρώνεται ότι ο Μαρινάκης κατηγορείται επίσης για στημένα παιχνίδια, και ότι σε όλες τις περιπτώσεις, αρνείται τις κατηγορίες.

Η δημοφιλής βρετανική «The Sun» αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ κατηγορείται για εμπορία ναρκωτικών, μετά από έρευνα που σχετίζεται με 2,1 τόνους ηρωίνης σε ένα τάνκερ. «Μια Ελληνίδα εισαγγελέας είπε ότι ο 50χρονος εφοπλιστής αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές κατηγορίες. Ο Μαρινάκης κατηγορείται επίσης για τη χρηματοδότηση παράνομης επιχείρησης», αναφέρεται.



«Μια έρευνα τριών ετών οδήγησε στην κατάσχεση του φορτίου του Noor 1 το 2014 με τεράστια ποσότητα ναρκωτικών. Ο Μαρινάκης αρνήθηκε οργισμένα τις κατηγορίες λέγοντας ότι η συγκεκριμένη εισαγγελική πράξη αποτελεί δολοφονία χαρακτήρα», σημειώνεται, ενώ προστίθεται η δήλωση του Μαρινάκη σχετικά με το θέμα.

Η εφημερίδα δεν παραλείπει να προσθέσει ότι ο Μαρινάκης κατηγορείται και για στημένα παιχνίδια. «Η Νότιγχαμ και η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν θα σχολιάσουν», καταλήγει το δημοσίευμα.

Τι γράφει ο βρετανικός Guardian

Ο βρετανικός Guardian σε άρθρο του με τίτλο «Ο ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ Βαγγέλης Μαρινάκης κατηγορείται για εμπόριο ναρκωτικών» μεταδίδει τις εξελίξεις.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο 50χρονος, που αγόρασε τον αγγλικό σύλλογο για 50 εκατομμύρια λίρες τον Μάιο του 2017, κατηγορείται «για πολύ βαριά αδικήματα στην Ελλάδα».



Μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Guardian:

«Ο ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ, Ευάγγελος Μαρινάκης, κατηγορείται για εμπορία ναρκωτικών, σε μια υπόθεση με ηρωίνη που έχει σοκάρει την Ελλάδα. Την Παρασκευή η Εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα απήγγειλε κατηγορίες στον εφοπλιστή που περιγράφονται ως «πολύ σοβαρές», σε συνέχεια μιας τριετούς έρευνας για το Noor 1, ενός τάνκερ που πιάστηκε στο λιμάνι του Πειραιά να μεταφέρει 2,1 τόνους ηρωίνης το 2014.

Ο Μαρινάκης, 50 ετών, κατηγορήθηκε επίσης για τη χρηματοδότηση παράνομης επιχείρησης. Τρεις στενοί συνεργάτες του περιλαμβάνονται μαζί με αυτόν στο κατηγορητήριο.

Η εισαγγελική έρευνα «ακολούθησε την πορεία του χρήματος», εστιάζοντας σε τραπεζικές μεταφορές χρημάτων, που έγειραν τις υποψίες. Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι πολλές χρηματικές μεταφορές συνδέονται με το συγκεκριμένο πλοίο, και πιθανότητα χρησιμοποιήθηκαν για να το χρηματοδοτήσουν.
Ο Μαρινάκης, ιδιοκτήτης των πρωταθλητών Ελλάδας, της ομάδας του Ολυμπιακού, δεν σχολίασε κάτι, ενώ και η ιστοσελίδα της ομάδας δεν αναφέρει κάτι για τις κατηγορίες, με τους οπαδούς να «χλευάζουν» τις κατηγορίες αυτές ως σκευωρία.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο επιχειρηματίας έχει μπλεξίματα με τον νόμο. Το 2015 ενεπλάκη σε ένα δίκτυο στησίματος παιχνιδιών, του οποίου ο «ιστός» επεκτεινόταν σε επτά χώρες. Σε αυτή την περίπτωση οι κατηγορίες εξετάστηκαν από την Uefa, που εντόπισε μη φυσιολογικά πονταρίσματα στις 7 χώρες.

Ο Μαρινάκης, που αγοράσε τη Νότιγχαμ Φόρεστ πριν από 10 μήνες με μια συμφωνία 50 εκατομμυρίων λιρών, απέδωσε αυτές τις κατηγορίες σε «ζήλεια», εναντίον της επιτυχούς πορείας της ομάδας του. "Φυσικά, δεν μπορώ να σταματήσω τους αντιπάλους μας από το να μιλάνε άσχημα»", είχε δηλώσει».

Το πρακτορείο Reuters, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, δημοσιεύει την είδηση, αναφέροντας ότι ο εφοπλιστής, ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και της Νότιγχαμ, Βαγγέλης Μαρινάκης, αρνείται την οποιαδήποτε συμμετοχή στην εμπορία ναρκωτικών, για την οποία κατηγορείται από την εισαγγελέα.



Στο δημοσίευμα αναφέρεται η κατηγορία εναντίον του εφοπλιστή και η απάντησή του, καθώς και ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης του Noor 1 και των δύο τόνων ηρωίνης, για την οποία καταδικάστηκαν 15 άνθρωποι.

«Ειδικός εισαγγελέας διαφθοράς θα συνεχίσει την έρευνα της υπόθεσης», καταλήγει το άρθρο.

Δημοσιεύματα γαλλικών και πορτογαλικών ΜΜΕ

Η γαλλική αθλητική ιστοσελίδα «Eurosport» αναφέρεται επίσης στην ποινική δίωξη κατά του Β. Μαρινάκη και σημειώνει: Η Ελληνική Δικαιοσύνη άσκησε την Παρασκευή ποινική δίωξη κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη, ισχυρού εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών. Το δικαστήριο του Πειραιά επίσης απαγόρευσε την έξοδο του από την χώρα λόγω της διενεργούμενης έρευνας που αφορά στην χρηματοδότηση της ναυτιλιακής του εταιρείας.

Στην συνέχεια το δημοσίευμα περιγράφει την υπόθεση «NOOR1», τον εντοπισμό της ηρωίνης στο Κορωπί και την Φιλοθέη, τις συλλήψεις το 2014, την δίκη που ακολούθησε καθώς και το ότι καταδικάστηκαν τότε 13 άτομα.

Παρακάτω η «Eurosport» αναφέρει: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης 50 ετών διαθέτει επιρροή και είναι το ίδιο αμφιλεγόμενος όπως ο Ιβάν Σαββίδης, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ ο οποίος προκάλεσε κύμα αντιδράσεων τις προηγούμενες ημέρες με την ένοπλή εισβολή του στον αγωνιστικό χώρο.



Η επίσης Γαλλική ιστοσελίδα «20 minutes» χρησιμοποιεί έναν σαρκαστικό τίτλο για να αναφερθεί στην υπόθεση. Τιτλοφορεί «Όλα πάνε καλά στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών». Η ιστοσελίδα αναφέρεται επίσης στην τεράστια ποσότητα ηρωίνης που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα αλλά και στην πρόσφατη υπόθεση με τον Ιβάν Σαββίδη.



Στη δίωξη κατά Μαρινάκη αναφέρεται και η γαλλική Ouest France με τίτλο «Ένας επικεφαλής του Ολυμπιακού διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών».



Η γαλλική αθλητική εφημερίδα «L’ Equipe» αναφέρεται στην ηλεκτρονική της έκδοση στην ποινική δίωξη κατά Βαγγέλη Μαρινάκη.

Με τον τίτλο «Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού διώκεται από την Ελληνική Δικαιοσύνη» η γαλλική εφημερίδα γράφει:

«Μετά την διακοπή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος λόγω μεγάλου αριθμού σκανδάλων, η Ελληνική Δικαιοσύνη άσκησε την Παρασκευή ποινικές διώξεις κατά του επικεφαλής του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη. Πρόκειται για ισχυρό επιχειρηματία, πενήντα ετών ο οποίος κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών καθώς και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

Στην τελευταία παράγραφο του δημοσιεύματος η γαλλική «L’Equipe» επισημαίνει: «Μία δικαστική έρευνα η οποία αφορά την χρηματοδότηση της ναυτιλιακής (του) εταιρείας «Capital» του απαγορεύει την έξοδο από την χώρα».



Η «Jornal de Noticias» καθώς και η ιστοσελίδα «A Bola» στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις ανάρτησαν ρεπορτάζ για την ποινική δίωξη κατά Μαρινάκη, με αναπαραγωγή της είδησης και των πληροφοριών που μετέδωσε ο γαλλικός Τύπος και το πρακτορείο ειδήσεων AFP.





Η ναυτιλιακή ιστοσελίδα tradewindsnews

Η ναυτιλιακή ιστοσελίδα tradewindsnews.com, αναφέρθηκε στην υπόθεση της δίωξης κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη, σε άρθρο που δημοσιεύει με τον τίτλο «Ο Μαρινάκης απορρίπτει τη σχέση του με τα ναρκωτικά, ορκίζεται να καταπολεμήσει τους συνωμότες» το tradewindsnews.com, που ειδικεύεται στις ναυτιλιακές ειδήσεις.

Στο άρθρο του το tradewindsnews.gr εστιάζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο Βαγγέλης Μαρινάκης, στην οποία ισχυρίζεται πως έχει πέσει θύμα του «κυβερνητικού συστήματος», καθώς όπως αναφέρει «ο δικαστής του Πειραιά τον συνδέει με την υπόθεση της αμφιλεγόμενης εμπορίας ναρκωτικών».

«Η πρόσφατη δικαστική πράξη είναι μια σκόπιμη απόπειρα  εναντίον μου. Οι ισχυρισμοί είναι "φτιαγμένοι" και χωρίς καμία νομική ή πραγματική βάση», ανέφερε ο Μαρινάκης σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Ολυμπιακού, όπως αναφέρει το άρθρο.

«Ο Έλληνας εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης απέρριψε έντονα οποιαδήποτε σχέση με τα πορίσματα της έρευνας» αναφέρει το tradewindsnews.

Στη συνέχεια, εστιάζοντας στο ναρκόπλοιο και στην εμπλοκή του εφοπλιστή που αποκάλυψε το zougla.gr, η ιστοσελίδα των ναυτιλιακών ειδήσεων επισημαίνει πως η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης όταν ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτός και τρεις επιχειρηματικοί εταίροι του συμμετείχαν στη χρηματοδότηση και αποθήκευση των ναρκωτικών που εντοπίστηκαν το 2014 στο φορτηγό πλοίο που ονομάζεται Noor1.




«Οι δικαστικές αρχές δεν προέβησαν σε επίσημες δηλώσεις, όπως άλλωστε γίνεται συνηθώς, καθώς ακολουθείται η πρακτική της μη δημοσιοποίησης τέτοιου είδους πληροφοριών» εξηγεί το tradewindsnews.

Νέα εισαγγελική έρευνα

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, «η συγκεκριμένη εξέλιξη συνεπάγεται ότι ένας νέος γύρος ερευνών, από άλλον εισαγγελέα, θα ξεκινήσει. Θα πάρει μήνες, αν όχι χρόνια, πριν από μια τελεσίδικη απόφαση για το αν θα δικαστεί ή όχι. Εν τω μεταξύ, θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί τις επιχειρήσεις του», αναφέρει η ιστοσελίδα, και συνεχίζει:

«Είναι ξεκάθαρο σε μένα ότι τα αποτελέσματα οποιασδήποτε νέας έρευνας θα επιβεβαιώσουν την αθωότητά μου. Δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να με ενοχοποιεί και η πράξη αυτή εναντίον μου είναι εντελώς αυθαίρετη», ανέφερε ο Μαρινάκης στην ανακοίνωση του.

Τα ελληνικά δικαστήρια έχουν καταδικάσει περίπου μια ντουζίνα ανθρώπων, πίσω στο 2016, σε σχέση με το Noor 1. Ο Μαρινάκης δεν ήταν ένας από αυτούς.

Το θέμα, ωστόσο, παρέμεινε στην προσοχή κάποιων ΜΜΕ, όταν ένας από τους καταδικασμένους σε ισόβια για το Noor 1, ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ενέπλεξε τον Μαρινάκη στην υπόθεση.

Ωστόσο, σε μια συνέντευξη που έδωσε τον Ιούλιο του περασμένου έτους ο Γιαννουσάκης το αρνήθηκε, σημειώνοντας ότι πιέστηκε για να καταθέσει εναντίον του Μαρινάκη από τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, αρχηγού του κόμματος της συγκυβέρνησης στην Ελλάδα, που είναι σε αντιπαράθεση με τον Μαρινάκη για χρόνια. Ο Καμμένος δεν αρνήθηκε ότι μίλησε απευθείας με τον έγκλειστο Γιαννουσάκη στο τηλέφωνο.

Ο Μαρινάκης πέρσι αγόρασε τον ΔΟΛ, μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εκδοτικές επιχειρήσεις, των οποίων οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες χρεοκόπησαν. Οι εφημερίδες του ΔΟΛ ασκούν από καιρό δριμεία κριτική στην συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, και συνεχίζουν αυτή την πολιτική και μετά την ανάληψη της ιδιοκτησίας από τον Μαρινάκη.

Στη δήλωση του το Σάββατο, ο εκδότης ανέφερε ότι «η έρευνα εναντίον του αποτελεί μια προσπάθεια να φιμώσουν τις εφημερίδες του κάποια αμφιλεγόμενα μέλη της συγκυβέρνησης».

"Δόθηκε εντολή να κατασκευάσουν στοιχεία εναντίον μου και συστηματικά να με στοχοποιήσει ένας καταδικασμένος ώστε να με ενοχοποιήσει με τρομερά ψέματα, με αντάλλαγμα τεράστια χρηματικά οφέλη και την αποφυλάκισή του, αν καταφέρει να μου κάνει κακό", είπε ο Μαρινάκης.

«Δυστυχώς, αυτό το σχέδιο ακολουθείται από συγκεκριμένα μέλη της δίωξης, που επιδιώκουν να αποκτήσουν την εύνοια της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

«Συμβουλεύω τους συνωμότες να θυμούνται το εξής: Δεν θα συμβιβαστώ, δεν θα υποκύψω στο βρόμικό τους σχέδιο», ανέφερε ο Μαρινάκης στη δήλωσή του», καταλήγει το άρθρο.

Τι γράφουν τα ιταλικά ΜΜΕ

Η ιταλική ιστοσελίδα Fanpage, αναφέρεται στη δίωξη κατά Μαρινάκη. Συγκεκριμένα ο τίτλος του άρθρου γράφει: «Νότιγχαμ Φόρεστ, ο ιδιοκτήτης Μαρινάκης κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών».




Τα διεθνή δημοσιεύματα αυξάνονται συνεχώς

Η ιστοσελίδα «Fox Sports» έχει τίτλο: Ο ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ και του Ολυμπιακού κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών.



Η ιστοσελίδα «La Pensa» έχει τίτλο: Ο ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ και του Ολυμπιακού κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών.


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου