Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από ΗΠΑ και χώρες της Ε.Ε.

 Σε μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών προβαίνουν  ΗΠΑ  και χώρες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης  , σε έμπρακτη εκδήλωση της αλληλεγγύης τους στο Ηνωμένο Βασίλειο για την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, στις 4 Μαρτίου.
 Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να
απελάσει 60 Ρώσους διπλωμάτες από το αμερικανικό έδαφος, συγκεκριμένα 48 διπλωμάτες οι οποίοι υπηρετούν εκπροσωπώντας το ρωσικό κράτος στις ΗΠΑ και 12 οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ.

 Ο Ντ. Τραμπ διέταξε ακόμη το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιατλ.
 O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την ίδια ώρα, ανακοίνωνε ότι συνολικά 14 χώρες της Ε.Ε. πήραν απόφαση, τη Δευτέρα, να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες για την υπόθεση Σκριπάλ. Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και επιπλέον μέτρα.
 Σύμφωνα με έγγραφο που έχει περιέλθει σε γνώση της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι η  Γερμανία  έχει αποφασίσει την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών για την ίδια υπόθεση.
 Δύο Ρώσους διπλωμάτες αποφάσισε να απελάσει η  Δανία  , ενώ και η  Ουκρανία  , η οποία δεν αποτελεί μέλος της Ε.Ε., αλλά συνδέεται μαζί της με συνθήκες φιλίας και οικονομικής συνεργασίας, θα εκδιώξει από το έδαφός της 13 διπλωματικούς εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
 Σε ανάλογα μέτρα αναμένεται να προβούν  Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Γαλλία, Τσεχία   και  Ολλανδία  .

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, άμεσα, όσο και η Ε.Ε., με έμμεσο πλην εμφατικό τρόπο, έχουν καταστήσει τη Ρωσία υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας των Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ, οδηγώντας τις ήδη τεταμένες από τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία το 2014 σχέσεις Δύσης - Ρωσίας σε πρωτοφανή οξύτητα, 27 χρόνια μετά την επίσημη «λήξη» του Ψυχρού Πολέμου.

 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου