Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018

Ευρωζώνη: Ανησυχία για την πιθανότητα εμπορικού πολέμου

Την ανησυχία τους για την πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρχουν μόνο χαμένοι.
 «Πιστεύουμε ότι ο προστατευτισμός είναι αδιέξοδος – κανείς δεν θα κερδίσει έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ», ο Γάλλος υπουργός  Μπρουνό Λε Μερ  .

 Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της
Ολλανδίας  Βόπκε Χούκστρα  χαρακτήρισε «ατυχή»την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σημειώνοντας ότι είναι «σαφώς εναντίον των συμφερόντων των Ολλανδών πολιτών, των Ευρωπαίων πολιτών».
 «Είμαι πεπεισμένος ότι θα στραφεί επίσης εναντίον των συμφερόντων των Αμερικανών πολιτών. Για αυτό ελπίζω ότι θα διασφαλίσουμε πως δεν θα ξεκινήσει ένας τέτοιος εμπορικός πόλεμος. Αλλά, αν ξεκινήσει, έχω την εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη», τόνισε.
 Η .Ε.Ε περιέγραψε την απάντησή της στους δασμούς πριν ακόμη τους επισημοποιήσει ο Τραμπ. Στα πιθανά μέτρα περιλαμβάνεται η επιβολή δασμών στις μοτοσικλέτες Harley Davidson, στο φιστικοβούτυρο και σε άλλα προϊόντα, αλλά και μια προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον των ΗΠΑ.
 Ο μεταβατικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας  Πέτερ Αλτμάιερ  σημείωσε πάντως ότι προς το παρόν όλα αυτά είναι απλώς «προτάσεις». «Όλοι έχουν ευθύνη να διατηρήσουν το διεθνές εμπόριο όσο το δυνατόν πιο δίκαιο και ανοιχτό», τόνισε.
   
Πηγή: ΑΜΠΕ, dpa  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου