Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Σκάνδαλο Novartis: Οι μεσάζοντες, οι μάρτυρες που δεν είναι υπάλληλοι και ο ρόλος των ΗΠΑ

Την ημέρα του συλλαλητηρίου της Αθήνας και την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς έκανε δηλώσεις γιά την Μακεδονία από την πλατεία Συντάγματος, λίγα μέτρα πιό κάτω ένας προστατευόμενος μάρτυρας για την υπόθεση Novartis, κατέθετε οτι ο πρώην πρωθυπουργός δεχόταν βαλίτσα με λεφτά στο μέγαρο Μαξίμου.

Ήταν η τρίτη φορά που περνούσε το κατώφλι της εισαγγελίας για
κατάθεση και η πολύ σημαντική μαρτυρία του, πρόσθεσε πολλά σε μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση.

Την επόμενη κιόλας μέρα το θέμα άρχισε να γίνεται γνωστό όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος επισκέφτηκε τον Αρειο Πάγο. Πολιτικά, η κυβέρνηση έδειξε βιασύνη να φέρει στην επικαιρότητα ένα κορυφαίο θέμα με διαστάσεις τεράστιου σκανδάλου.

Οι χειρισμοί που έγιναν όμως στο πρώτο 24ωρο προκάλεσαν ρήγματα αναξιοπιστίας στην όλη υπόθεση, ειδικά όταν ο αν. υπουργός Υγείας Π. Πολάκης αποκάλυψε ότι γνωρίζει το προφίλ των προστατευόμενων μαρτύρων.
Σήμερα στα πολιτικά, νομικά και δημοσιογραφικά γραφεία συζητούνται συγκεκριμένα ονόματα. Όλοι οι αναφερόμενοι στην δικογραφία που μεταβιβάστηκε στη Βουλή έχουν σοβαρές ενδείξεις για το ποιοί είναι.

Το συμπέρασμα από τις καταθέσεις τους με βάση τα στοιχεία που έδωσαν είναι πως δεν πρόκειται για άμεσους υπαλλήλους της εταιρίας, τουλάχιστον στο σύνολό τους. Ούτε και είναι βέβαιο ότι πρόκειται για δύο άνδρες και μία γυναίκα. Στους μάρτυρες συγκαταλέγονται πρόσωπα που είναι γνωστά στον χώρο τη υγείας πως μεσολαβούν , γνωρίζοντας καλά την αγορά αλλά και πολιτικά πρόσωπα ώστε να υπάρξουν συγκλίσεις όταν δημιουργούνται προβλήματα. Τέτοια πρόσωπα, που είχαν και μεγάλα έσοδα, σχεδόν εξαφανίστηκαν στα χρόνια των μνημονίων με αποτέλεσμα να μην είναι πιά χρήσιμα σε αυτούς που εξυπηρετούσαν με το αζημίωτο. Κάποιοι φέρονται να έχουν βρεθεί με αδικαιολόγητο πλουτισμό και αποφάσισαν να μιλήσουν
Το θέμα απασχόλησε έντονα και το πολιτικό συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος με αρκετά μέλη να έχουν σοβαρές ενστάσεις για τις παρεμβάσεις των υπουργών στην υπόθεση αυτή που έδωσε την εντύπωση από τις πρώτες κιόλας ώρες ότι πρόκειται για μία «στημένη» επιχείρηση λάσπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην δικογραφία υπάρχουν μαρτυρίες και ντοκουμέντα που κρίνονται πολύ σοβαρά και άλλες για κάποια πρόσωπα αρκετά αδύνατες να στηριχθούν στην συνέχεια.
Ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης, συνήγορος υπεράσπισης των τριών προσώπων που κατέθεσαν πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε σήμερα ότι υπάρχουν ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα για την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων.
Για την κυβέρνηση, η υπόθεση αυτή είναι τόσο σοβαρό που η διερεύνησή της θα πάρει αρκετούς μήνες ακόμα, ίσως και πάνω από έναν χρόνο ώστε να «δεθούν» οι καταγγελίες με στοιχεία που να αποδεικνύουν χρηματισμό. Μέχρι στιγμής, όσοι αναφερόμενοι είχαν την δυνατότητα να την διαβάσουν, λένε οτι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στηρίζονται στο «άκουσα, είδα, μου είπαν, εκτίμησα οτι...».
Κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι τα στοιχεία είναι τόσο τρανταχτά που στοιχειοθετούν την επίσημη θέση οτι πρόκειται γιά το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
Το σίγουρο είναι όμως ότι χρειάζεται αρκετή έρευνα ακόμα.
Επίσης, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών έχει τόσα κενά που δεν αποκλείεται εάν συνεχιστεί η κοινοβουλευτική διαδικασία καιν φτάσει σε προανακριτική να πρέπει οι προστατευόμενοι μάρτυρες να έρθουν κανονικά να καταθέσουν με τα πρόσωπά τους φανερά οπότε και παύουν να έχουν πια προστασία. Αυτό είναι κάτι που θέλει διακαώς και γρήγορα η αντιπολίτευση και κυρίως η ΝΔ που έχει τους περισσότερους στην δικογραφία και βεβαίως τον πρώην πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει αυτές τις ώρες την περίπτωση να επιστραφεί η δικογραφία για περαιτέρω έρευνα ώστε να αποφύγει τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως και να έχει όμως, νομικοί και πολιτικοί κύκλοι τονίζουν ότι έγινε «ερασιτεχνικός» χειρισμός που αφήνει το περιθώριο στους φερόμενους ως εμπλεκόμενους να μιλούν για «στημένη σκευωρία».
Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι «το κακό έγινε» ονόματα βγήκαν στη φόρα ότι έπαιρναν βαλίτσες με λεφτά κάτι που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έχει δυσκολία να πιστέψει. Οπότε, όσες αστοχίες και να υπάρχουν, η κοινή γνώμη έχει στο πιάτο της μία ακόμα υπόθεση χρηματισμού πολιτικών προσώπων που δεν δυσκολεύεται να υιοθετήσει άκριτα. Και που βρίσκονται κυρίως στη ΝΔ που θέλει να επιστρέψει στην εξουσία.

Με αυτές τις εξελίξεις, πολλοί αρχίζουν και συζητούν την εκτίμηση ότι φέτος θα είναι χρονιά εκλογών.
Διότι η κυβέρνηση τα έχει ανοίξει όλα: διαπραγμάτευση για το τέλος των μνημονίων, εθνικά θέματα (σκοπιανό, αλβανικό κλπ) και τώρα έρχεται η Novartis. Ωστόσο υπάρχει και η αντίθετη άποψη ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά με τη Novartis να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Με απλά λόγια, το χάσμα που άνοιξε με το σκοπιανό, μπορεί να κλείσει με την επίκληση παραμονής της κυβέρνησης «γιά να πάνε φυλακή όσοι χρηματίστηκαν».

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την αποκάλυψη της υπόθεσης Novartis καθώς τα αμερικανικά συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου θεώρησαν οτι η συγκεκριμένη εταιρία πέρασε την κόκκινη γραμμή στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Αρα, λένε οι αναλυτές θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα θέμα που μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ άλλων σοβαρών θεμάτων που απασχολούν την αμερικανική διπλωματία όπως το σκοπιανό, τα ενεργειακά και οι σχέσεις με την Ρωσία και την Τουρκία.

Στο τέλος, με όλο αυτό τον «τραχανά» απλωμένο, αν κάτι δεν πάει καλά για την κυβέρνηση και πέσει (κοινοβουλευτικά , όχι για άλλο λόγο) τότε οι πρόωρες εκλογές θα έχουν έντονο άρωμα Novartis που ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο.
Αλλά και στην ώρα τους να γίνουν, η υπόθεση θα είναι ακόμα σε εξέλιξη με κάποιους πάντως να υποστηρίζουν ότι αν πράγματι δεν είναι γερά δεμένη κινδυνεύει να τραυματίσει σοβαρά την κυβέρνηση και τους εμπνευστές της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου