Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Για τον έλεγχο της Θεσσαλονίκης…

(Φωτ.: Byron Metos)
Με τις ιστορικές ρίζες της διαμάχης της Ελλάδας με την πΓΔΜ για την ονομασία ασχολείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο που τιτλοφορείται «Για τον έλεγχο της Θεσσαλονίκης».
Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «η διένεξη για το ζήτημα της ονομασίας επανήλθε στην
επικαιρότητα, κυρίως λόγω των σχεδίων της Ουάσιγκτον να επιλύσει το ζήτημα μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου στις Βρυξέλλες».
Η Ελλάδα αιτιολογεί το βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ επικαλούμενη απειλές κατά της εδαφικής της κυριαρχίας.
Υποστηρίζει ότι τα Σκόπια διεκδικούν την Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη ενδεχομένως και από κοινού με την Βουλγαρία.
 «Υπάρχουν ιστορικοί λόγοι που εξηγούν τους φόβους των Ελλήνων. Οι φόβοι είναι μεν παρωχημένοι, ενδείκνυνται ωστόσο για μαζικές κινητοποιήσεις με το σύνθημα η Μακεδονία είναι δική μας», αναφέρεται στη FAZ.

Στη συνέχεια σημειώνεται: «Υπάρχουν ιστορικοί λόγοι που εξηγούν τους φόβους των Ελλήνων. Οι φόβοι είναι μεν παρωχημένοι, ενδείκνυνται ωστόσο για μαζικές κινητοποιήσεις με το σύνθημα "η Μακεδονία είναι δική μας".
Από το 1912 μέχρι το 1949 υπήρξαν πράγματι αρκετές προσπάθειες σλαβικών βαλκανικών λαών να πάρουν από τους Έλληνες την Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη.
 Όταν το 1912 Μαυροβούνιοι, Σέρβοι, Βούλγαροι και Έλληνες εκδίωξαν τους Οθωμανούς από την Ευρώπη, η Θεσσαλονίκη αποτελούσε τρόπαιο στον αγώνα δρόμου για τη μοιρασιά των εδαφών. Εκτός από τους Έλληνες ήταν κυρίως οι Βούλγαροι εκείνοι που είχαν βλέψεις για την πόλη που οι Σλάβοι ονομάζουν Solun.
Όμως οι βουλγαρικές δυνάμεις έφθασαν οκτώ ώρες μετά τον ελληνικό στρατό στη Θεσσαλονίκη. Η διαφορά μεταξύ Θεσσαλονίκης και Solun κρίθηκε δηλαδή κατά κάποιο τρόπο μέσα σε οκτώ μόλις ώρες».
Η FAZ αναφέρεται στη συνέχεια στην δέσμευση του Αδόλφου Χίτλερ έναντι του Γιουγκοσλάβου πρίγκιπα Παύλου για παραχώρηση της Θεσσαλονίκης μετά το τέλος του πολέμου ως αντάλλαγμα για τη χρήση του εδάφους της στην επίθεση κατά της Ελλάδας, αλλά και τις προσπάθειες της τότε βουλγαρικής ηγεσίας να διασφαλίσει τη Θράκη.

Και η γερμανική εφημερίδα καταλήγει: «Στον ελληνικό εμφύλιο ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης Τίτο στήριξε τους κομμουνιστές αντάρτες. Και επειδή στον πληθυσμό της Μακεδονίας υπήρχε σημαντικός αριθμός σλαβοφώνων δημιουργήθηκαν μεταξύ των κομμουνιστών, ομάδες ενόπλων που ζητούσαν την προσάρτηση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία ή τη Γιουγκοσλαβία. (…)  Μπορεί αυτές οι λεπτομέρειες να μην γνωστές σε πολλούς στην Ελλάδα. Οι Έλληνες γνωρίζουν ωστόσο καλά ότι οι Σλάβοι γείτονές τους έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να καταλάβουν την Θεσσαλονίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου