Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

«Άλμα» 410 μονάδων για τον Dow Jones

Ράλι στη Wall Street στον απόηχο της χειρότερης χρηματιστηριακής εβδομάδας των τελευταίων δύο ετών στις ΗΠΑ. Άνοδος 4,1% για την Apple. Νέα υποχώρηση του δείκτη φόβου VIX. Πτώση για το δολάριο


Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Wall Street με πρωταγωνιστές της ανόδου τις μετοχές των Boeing και Apple.
Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,69% ή 408 μονάδων στις 24.599, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,38% στις 2.655 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,56% στις 6.981 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+4,1%), Boeing (+3,4%) και American Express (+3,4%) ενώ πτώση κατέγραψε μόνο ο τίτλος της General Electric (-0,7%).
Παράλληλα, ο δείκτης μεταβλητότητας ή φόβου VIX υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, τούτη τη φορά κατά 13,5% στις 25,14 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι η άνοδος της Παρασκευής είχε οδηγήσει τους Dow Jones και S&P εκτός περιοχής διόρθωσης.
Η διόρθωση 10% του Dow Jones από τα ιστορικά υψηλά ήταν η τέταρτη ταχύτερη στην ιστορία του δείκτη και η διόρθωση 10% του S&P ήταν η ταχύτερη όλων των εποχών.
«Βραχυπρόθεσμα το sell off αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες λίγες εβδομάδες γιατί ακόμα βρισκόμαστε σε περίοδο προσαρμογής με τους επενδυτές να εστιάζουν στις μετρήσεις πληθωρισμού», υποστήριξε η Lisa Erickson της US Bank Wealth Management.
«Η αγορά προσπαθεί να επανακάμψει, αλλά όσο ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πιθανό να περιοριστεί ο αγοραστικός ενθουσιασμός», σχολίασε ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της First Standard Financial.
Σήμερα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έπιασε υψηλό αντίστοιχο του Ιανουαρίου 2014 σημειώνοντας άνοδο κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,86%.
 
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε τη Δευτέρα ένα σχέδιο που υπόσχεται τουλάχιστον $1,5 τρισ. σε νέες επενδύσεις.
 
Ειδικότερα, η πρόταση που δημοσιεύτηκε σήμερα προτείνει τη χρήση 200 δισ. δολαρίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό σε βάθος δεκαετίας, με στόχο την προσέλκυση πόρων για την πραγματοποίηση επενδύσεων 1,5 τρισ. δολαρίων. Στόχος του σχεδίου Τραμπ είναι η δημιουργία τοπικών ροών εσόδων για επενδύσεις.
Επιπλέον, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προτείνει την περικοπή $1,7 τρισ. από προγράμματα πρόνοιας και ασφάλειας στον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος προβλέπει σημαντικά αύξηση δαπανών για την άμυνα και την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
 
Στην αγορά εμπορευμάτων, ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου μετά τη «βουτιά» 10% την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες από την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 0,2% στα 59,29 δολάρια ανά βαρέλι.
Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,8% στα 1326 δολ./oz. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τις 24 Ιανουαρίου και περιόρισε στο μισό τις εβδομαδιαίες απώλειες του πολύτιμου μετάλλου.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,2290 από 1,2252 την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου