Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Μια μεγάλη χρονιά εν όψει για τις μετοχές και την οικονομία

Του Bryan Rich

Οι παγκόσμιες αγορές ξεκίνησαν τη νέα χρονιά με το να συμπεριφέρονται πολύ καλά, επιβεβαιώνοντας την άποψή μου ότι βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας οικονομικής έκρηξης και ότι έχουμε μπροστά μας ένα ακόμη σημαντικό έτος για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.

Ωστόσο, όπως συζητήσαμε προς το τέλος του 2017, αυτή την άποψη δεν τη συμμερίζονται η
Wall Street ή η Fed.
Για το 2018, η Fed αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 2,5%.
 Και η Wall Street προβλέπει ανάπτυξη μόνο 6% στις μετοχές. Αυτό είναι χαμηλότερο από τη μακροπρόθεσμη μέση απόδοση του S&P 500.

Και οι δύο συνεχίζουν, κατά κάποιον τρόπο, να αγνοούν (ή να υποτιμούν) την επιρροή των δημοσιονομικών κινήτρων, η οποία επηρεάζει μια ήδη ουσιαστικά βελτιούμενη οικονομία.

Η Wall Street ανέμενε ανάπτυξη 3% στις μετοχές πέρυσι. Επιτεύχθηκε σχεδόν 20% (καλύτερα στον Dow). Και η Fed προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% την περασμένη χρονιά. Θα είναι όμως σχεδόν 3% για όλη τη χρονιά του 2017.
 Πίστευαν ότι ο Trump δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει τις πολιτικές του. Τώρα έχουμε μεγάλες περικοπές φόρων, ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς, κυβερνητικά προγράμματα δαπανών (π.χ. για φυσικές καταστροφές), καθώς και κίνητρα στις επιχειρήσεις με σκοπό να επαναπατρίσουν τρισεκατομμύρια δολαρίων.

Αν τα προσθέσουμε αυτά σε μια οικονομία με χαμηλά επίπεδα ανεργίας, φθηνά καύσιμα, στεγαστικά δάνεια χαμηλών επιτοκίων, υψηλά επίπεδα καταναλωτικής πίστης, υψηλά χρηματιστηριακών αγορών αλλά και χαμηλού πληθωρισμού, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η οικονομία δεν μπορεί να πάει καλύτερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο (αύξηση 3%) φέτος.
Όπως έχουμε ξαναπεί, δεν βιώσαμε ακόμα την εκρηκτική ανάταση της οικονομίας που ακολουθεί μια περίοδο ύφεσης.
Αυτό πρόκειται να δούμε αυτήν τη χρονιά - ίσως πάνω από 4%, που με τη σειρά του να επηρεάσει τον δείκτη του πληθωρισμού.
Αν συμβαίνει αυτό, παρά την τετραπλασιασμό της χρηματιστηριακής αγοράς από το κατώτατο σημείο του 2009, τα χρήματα μπορεί να βρίσκονται στα αρχικά στάδια της αποχώρησης από τα ομόλογα και της επιστροφής στις μετοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου