Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Το ελληνικό χρηματιστήριο το 2018

Είναι γνωστό πως λόγω της κυλιόμενης χρεοκοπίας, την οποία βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια, καθώς επίσης του μεγαλύτερου ίσως σκανδάλου στην ιστορία της, του ξεπουλήματος των τραπεζών, όπου οι Πολίτες επιβαρύνθηκαν με τα 45 δις € που αύξησαν το δημόσιο χρέος, όπως
επίσης όλοι οι άλλοι μέτοχοι τους χάνοντας τεράστια ποσά, ο δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι πολύ χαμηλός – πολύ πιο κάτω από ότι την Άνοιξη του 2014 (γράφημα).


Εάν τώρα τα τεστ αντοχής των τραπεζών εκ μέρους της ΕΚΤ δεν είναι αρνητικά, καθώς επίσης εάν δρομολογηθούν απρόσκοπτα οι πλειστηριασμοί (είναι γνωστό πως οι τράπεζες χρησιμοποιούνται από τους πιστωτές ως βασικός μοχλός πίεσης της κυβέρνησης), οι μετοχές των τραπεζών θα αρχίσουν να ανεβαίνουν – κοστίζοντας σήμερα ελάχιστα (Άλφα 1,80  – Εθνική 0,31 – Πειραιώς 3,13 – Eurobank 0,82 κλπ. – πηγή).
Η άνοδος τους, η οποία ασφαλώς θα ισχυροποιούταν εάν έκλεινε έγκαιρα η επόμενη αξιολόγηση, καθώς επίσης εάν ήταν θετικές οι προοπτικές εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά τη λήξη της τρίτης δανειακής σύμβασης τον Αύγουστο του 2018, θα συμπαρέσυρε ολόκληρο το χρηματιστήριο – αφενός μεν λόγω του ειδικού βάρους τους, αφετέρου επειδή θα προκαλούσε μεγάλη αισιοδοξία στους επενδυτές.

Λογικά λοιπόν οι προοπτικές για το ελληνικό χρηματιστήριο το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ειδικά για τις τράπεζες είναι θετικές, χωρίς φυσικά να προτείνουμε να τοποθετηθεί κάποιος – ενώ για το δεύτερο θα εξαρτηθεί από τον τρόπο της εξόδου στις αγορές, όσον αφορά το επιτόκιο δανεισμού της χώρας και το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αγορά ομολόγων.
Ο βασικότερος αγοραστής βέβαια είναι ανέκαθεν οι ελληνικές τράπεζες, οπότε έχει κάθε λόγο να τις στηρίξει η ΕΚΤ αξιολογώντας τες θετικά με τα τεστ αντοχής – αφού οι πιστωτές δεν έχουν την πρόθεση να δανείσουν ούτε ένα επί πλέον ευρώ στην Ελλάδα. 

Οφείλουμε δε να υπενθυμίσουμε πως από την τρίτη δανειακή σύμβαση των 86 δις € η Ελλάδα έχει εισπράξει μόλις περί τα 40 δις € – οπότε απομένουν 46 δις €, εκ των οποίων τα 15 δις € έχουν προβλεφθεί για τις τράπεζες. 

Ως εκ τούτου είναι ανόητες οι αναφορές σε κούρεμα καταθέσεων – εκτός εάν διευρυνθεί η ταξική πολιτική της κυβέρνησης, από τις δημεύσεις ακινήτων μέσω του ΕΝΦΙΑ στις αποταμιεύσεις των Πολιτών.

απο το Analyst Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου