Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Έρχεται ρύθμιση 120 δόσεων και για χρέη άνω των 50.000 ευρώ

Έτοιμη προς υπογραφή από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών είναι η ρύθμιση και οφειλών μεγαλύτερων των 50 χιλιάδων ευρώ, επίσης σε 120 δόσεις όπως οι προηγούμενες που ανακοινώθηκαν ήδη.

Τα αυξανόμενα χρέη προς την Εφορία και το Δημόσιο γενικότερα, που μόλις την Παρασκευή το απόγευμα ανακοινώθηκε επίσημα ότι
ξεπέρασαν το ψυχολογικό και ουσιαστικό όριο των 100 δισεκ ευρώ, συνηγορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υπογραφή και έκδοση της σχετική υπουργικής απόφασης.

Πρόκειται ουσιαστικά για ρύθμιση χρεών μεγάλων οφειλετών, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν αλλά έχουν πάρει την απόφαση να επιστρέψουν την φορολογική κανονικότητα και απλώς τα τελευταία χρόνια ζητούν μια σχετική διευκόλυνση.
Τα κριτήρια ένταξης έχουν εξειδικευθεί, το νομικό κείμενο είναι έτοιμο και το οικονομικό επιτελείο αναμένει τα στοιχεία από την ανταπόκριση των πολιτών στις δύο προηγούμενες ρυθμίσεις ώστε να προχωρήσει στην υπογραφή και ανακοίνωση και αυτής.

Οι λεπτομέρειες της αναμενόμενης υπουργικής απόφασης δεν έχουν γίνει στο σύνολό τους γνωστές και οι ενδιαφερόμενοι να θα πρέπει να αναμένουν τις τελικές και επίσημες ανακοινώσεις.Σε κάθε περίπτωση όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν τη βιωσιμότητα τους ή κατέχουν μεγάλη περιουσία δεν θα μπορούν να υπαχθούν στη νέα αυτή ρύθμιση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση θα έχουν:

Α. Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ ή/και οι οφειλές τους προς το Δημόσιο υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.

Β. Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών, και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση, θα υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο που είναι ήδη βεβαιωμένες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016, καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων πιστωτών, με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση. Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης θα συνεπάγεται την αυτοδίκαιη απώλεια τυχόν υφιστάμενων ρυθμίσεων για τις ίδιες οφειλές.

Όπως μαθαίνουμε από το υπουργείο Οικονομικών, από τη ρύθμιση θα εξαιρούνται:

- Οφειλές που έχουν ρυθμιστεί με οριστική δικαστική απόφαση ή δικαστικό συμβιβασμό κατά τις διατάξεις του νόμου 3869/2010 (Α’ 130), ακόμα κι αν ακολούθησε έκπτωση του οφειλέτη για οποιονδήποτε λόγο και οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών.

Σημειώνεται από το υπουργείο Οικονομικών πως οφειλέτης, ο οποίος εμπίπτει στις ως άνω κατηγορίες και οι συνολικές οφειλές του προς το Δημόσιο υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, πρέπει να υποβάλει αίτηση στη φορολογική διοίκηση από την 1η Φεβρουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2018.
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά και η ρύθμιση χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη.



Για την υποβολή πρότασης ρύθμισης από το Δημόσιο λαμβάνονται υπόψη το διαθέσιμο εισόδημα και η αξία των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, των οφειλετών, διευκρινίζεται.

Το υπουργείο Οικονομικών θα αναφέρεται στη ρύθμιση ανά κατηγορία οφειλετών.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται και το ενδεχόμενο διαγραφής του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Τέλος , το Δημόσιο δεν θα προτείνει ρυθμίσεις, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, σε περίπτωση που διαθέτει, σύμφωνα με τις εσωτερικές του διαδικασίες, δική του μελέτη βιωσιμότητας, βάσει της οποίας το χρέος του οφειλέτη χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο και εφόσον η προς ρύθμιση συνολική οφειλή προς αυτό υπερβαίνει τις 50.000 και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, υπερβαίνει το εικοσιπενταπλάσιο αυτής.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου