Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Εκπτώσεις και διευκολύνσεις από ΔΕΗ - Ποιοι θα ωφεληθούν


Επιθυμώντας να ενισχύσει το κοινωνικό της πρόσημο και να τονώσει το αριστερό της προφίλ, αμβλύνοντας και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων και ευνοϊκών ρυθμίσεων, με ιδιαίτερη στόχευση τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώσει, λίαν συντόμως ένα πακέτο μέτρων κατά της ενεργειακής φτώχειας.

Το πακέτο μέτρων αποσκοπεί στην αποκατάσταση αδικιών και στρεβλώσεων που έχουν εντοπιστεί στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, ενώ περιλαμβάνει ευνοϊκές αλλαγές για τους πολίτες, στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Σημείο αναφοράς στο πακέτο μέτρων, αποτελεί η παροχή κονδυλίων για την επανασύνδεση του ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία αντιμετωπίζουν δισεπίλυτα οικονομικά προβλήματα.

Ειδικότερα, σ’ ό,τι αφορά στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, υιοθετείται νέα μεθοδολογία και περικόπτονται σε τρεις-από τέσσερις που είναι μέχρι σήμερα- οι κλίμακες χρεώσεις. Στο επίκεντρο βρίσκεται κυρίως η κλίμακα 0-1600 κιλοβατώρες, στην οποία ανήκει το 95% σχεδόν των καταναλωτών.
Αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα και επιβάρυνε ιδιαιτέρως τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, ήταν το εξής: αν ξεπερνούσαν έστω και για μια κιλοβατώρα την κλίμακα κατανάλωσης, επιβαρύνονταν για το σύνολο της ενέργειας που κατανάλωσαν, με την υψηλότερη τιμή της επόμενης κλίμακας.
Πλέον, βάσει του νέου πακέτου μέτρων, η χρέωση δεν θα γίνεται στο σύνολο της κατανάλωσης, αλλά θα αφορά μόνο τις κιλοβατώρες πάνω από το όριο της προηγούμενης.

Τι αλλάζει στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Αναφορικά με τον Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το πλέγμα αλλαγών έχει στο επίκεντρό του, τη διεύρυνση μέχρι και στο 70% της έκπτωσης που παρέχεται στα τιμολόγια ρεύματος. Μαζί με τη διεύρυνση της έκπτωσης, έρχεται και η θέσπιση περιουσιακών κριτηρίων, εκτός των εισοδηματικών, για την ένταξη στο εν λόγω μέτρο. Τα περιουσιακά κριτήρια θα εξειδικευτούν με σχετική υπουργική απόφαση.

Επανασύνδεση ρεύματος

Πυλώνας του πακέτου μέτρων για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας είναι η επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα προβλέπεται η διάθεση 10 εκατ.ευρώ, ως εφάπαξ ειδικό βοήθημα, προς τους καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου