Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Χειροτερεύει ο δείκτης αποταμίευσης στην Ελλάδα



Αντίθετα με τις τάσεις που υπαγορεύει η Ευρώπη για αποταμίευση κινείται η Ελλάδα λόγω της οικονομικής αφαίμαξης που έχουν υποστεί οι πολίτες, ενώ, από το νέο έτος, οι καθορισμένες μειώσεις στις συνάξεις, στα επιδόματα, η αυξημένη φορολογία θα επιδεινώσουν τις συνθήκες.

Η τάση των τελευταίων τουλάχιστον 3 ετών στην Ευρώπη είναι για αύξηση της αποταμίευσης, ενίσχυση των συνταξιοδοτικών αποταμιευτικών προγραμμάτων, μέσα από επενδυτικά προϊόντα κάτι που υποστηρίζει η Insurance Europe, και ακολουθεί η EIOPA διαμορφώνοντας τους εποπτικούς κανονισμούς, ενώ, στα σκαριά βρίσκεται και η Πανευρωπαϊκή Σύνταξη, προϊόν επενδυτικό.

Στην Ελλάδα ωστόσο
λόγω της ισχυρής αφαίμαξης που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια, ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνεται και τον Νοέμβριο και διαμορφώνεται στις -79,5 (από -78,6) μονάδες, σύμφωνα με την σημερινή μελέτη του ΙΟΒΕ.
Το 92% (από 89%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 8% (από 10%) τη θεωρεί αρκετά ή
πολύ πιθανή.
Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -0,2 και -3,5 μονάδες αντίστοιχα.

Ως προς τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» αυξάνεται τον Νοέμβριο στο 65% (από 60%), ενώ παραμένει στο 13% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.
Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ μειώνονται στο 9% (από 12%) του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» περιορίζονται στο 13% (από 15%).

Τα αποτελέσματα στην οικονομία και συγκεκριμένα στην αποταμίευση συνηθίζουν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην ασφαλιστική αγορά η οποία βαδίζει σε γενικές γραμμές στους ρυθμούς των εθνικών οικονομιών. 

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου