Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Μπροστά σε μια 3η Ιντιφάντα

Ενώ η κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ δείχνει να βελτιώνεται, μετά και την οριστική (;) ήττα του Ισλαμικού Κράτους, η βραδυφλεγής από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου «βόμβα» της Μέσης Ανατολής εκρήγνυται ξανά, καθώς φαίνεται ότι οδηγούμαστε ξανά σε έναν νέο κύκλο βίας και συγκρούσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, την ώρα που ο ηγέτης της Χαμάς  Ισμαήλ Χανίγια καλεί σε μια 3η Ιντιφάντα. 

Αιτία, η απόφαση του αμερικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρωτεύουσα της
χώρας του στην Ιερουσαλήμ -πόλη διαφιλονικούμενη μεταξύ των δύο πλευρών, που μόνο... αρμονικά δεν συμβιώνουν εντός των ιστορικών τειχών της-, μια εξέλιξη που αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» όχι μόνο για τους Παλαιστίνιους, αλλά και για ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο.


Μια απόφαση, η οποία καταδικάστηκε και από τις περισσότερες δυτικές χώρες, ακόμα και από τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίες πλέον κινδυνεύουν με απόλυτη διπλωματική απομόνωση, όσον αφορά τουλάχιστον στο Παλαιστινιακό. Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, δικαιολογείται λέγοντας ότι απλά... εκπλήρωσε τις προεκλογικές του υποσχέσεις, κάτι που απέτυχαν να κάνουν οι προκάτοχοί του, οι οποίοι (πλην του Ομπάμα) υπόσχονταν στο πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι ότι αυτή θα ήταν μια από τις πρώτες τους ενέργειες...

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε κύκλο αιματηρών συγκρούσεων στους δρόμους παλαιστινιακών πόλεων, στην εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος και σε ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Το πρωί του Σαββάτου είχαμε ακόμα δύο θανάτους, μετά τους 2 νεκρούς της Παρασκευής, καθώς δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια μιας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής εναντίον στόχων της Χαμάς στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του παλαιστινιακού κινήματος.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε σήμερα τα ξημερώματα πολλά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σε απάντηση για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του εβραϊκού κράτους την προηγουμένη από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Σε απάντηση στις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του νότιου Ισραήλ την Παρασκευή, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στοχοθέτησαν τέσσερις εγκαταστάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε ο ισραηλινός στρατός. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις είναι «δύο εργοστάσια κατασκευής όπλων, μία αποθήκη όπλων και ένα στρατιωτικό συγκρότημα», διευκρίνισε. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Χαμάς, οι δύο Παλαιστίνιοι ηλίκίας 28 και 30 ετών, σκοτώθηκαν από μια επιδρομή εναντίον βάσης του ένοπλου βραχίονα της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, στη Νουσεϊράτ.

Την Παρασκευή 14 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με τη Χαμάς. Τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν χθες από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του Ισραήλ, με τη μία να πέφτει στην πόλη Σιντερότ, χωρίς όμως να προκαλεί θύματα.


Δριμύ κατηγορώ ακόμα και από τη... Βόρεια Κορέα

Μεταξύ όλων των χωρών του ισλαμικού κόσμου -σύντομα το ζήτημα θα συζητηθεί υπό την προεδρία μάλιστα του Ταγίπ Ερντογάν-, αλλά και των παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα επέκρινε επίσης με δριμύτητα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς τον και πάλι "γεροξεκούτη".

"Δεδομένου ότι ο ανισόρροπος γεροξεκούτης καλεί ανοιχτά από τον ΟΗΕ για την πλήρη καταστροφή ενός κυρίαρχου κράτους, η πράξη αυτή (σ.σ. η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ) δεν είναι και τόσο απροσδόκητη", ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

"Αλλά αυτή η πρωτοβουλία δείχνει με σαφήνεια σε όλον τον κόσμο ποιος είναι ο καταστροφέας της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, ο παρίας και ο γκάνγκστερ της διεθνούς κοινότητας", πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τις εκφράσεις που συνήθως απευθύνει η Ουάσινγκτον στη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ "καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο" την αμερικανική απόφαση για την Ιερουσαλήμ, συνεχίζει το πρακτορείο, και εκφράζει "τη σταθερή υποστήριξή και αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό και αραβικό λαό, στον αγώνα τους για τα νόμιμα δικαιώματά τους". "Οι ΗΠΑ θα θεωρηθούν υπεύθυνες για όλες τις συνέπειες αυτής της επικίνδυνης και διαβολικής ενέργειας", καταλήγει το πρακτορείο.


Προς μια τρίτη ιντιφάντα - το ιστορικό

Πριν τριάντα χρόνια, στις 9 Δεκεμβρίου 1987, ξέσπασε η πρώτη ιντιφάντα, η λαϊκή εξέγερση των Παλαιστινίων, η οποία επί έξι χρόνια συγκλόνιζε τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη προτού καταλήξει στην αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Στις 8 Δεκεμβρίου 1987 ένα φορτηγό που οδηγούσε ένας Ισραηλινός έπεσε πάνω σε δύο οχήματα στα οποία επέβαιναν Παλαιστίνιοι εργάτες κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη Λωρίδα της Γάζας. Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν.

Την επομένη, μετά τις κηδείες των θυμάτων, ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και διαδηλωτών. Αναβρασμός επικράτησε στους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.
Αυτή είναι η αρχή της ιντιφάντα, του «πολέμου των πετρών», που επεκτάθηκε σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Σιδηρά πυγμή

Ισραηλινοί πολιτικοί είχαν προβεί σε προειδοποιήσεις. Τον Νοέμβριο του 1986 ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αμπά Εμπάν είχε εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση στην οποία ζουν οι Παλαιστίνιοι, «που υποβάλλονται σε περιορισμούς και τιμωρίες».

Οι κάτοικοι των παλαιστινιακών εδαφών, που τότε βρίσκονταν ήδη επί είκοσι χρόνια υπό ισραηλινό έλεγχο, υπόκεινται από τον Αύγουστο του 1985 σε μια πολιτική «σιδηράς πυγμής», η οποία επιβλήθηκε από τον τότε υπουργό Άμυνας Γιτζάκ Ράμπιν με στόχο να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις αντίστασης.
Έκπληκτος από την έκταση της εξέγερσης ο Ράμπιν αρχικά έδωσε διαταγή «να σπάσουν τα κόκαλα» των Παλαιστίνιων διαδηλωτών, προτού παραδεχθεί στη συνέχεια ότι δεν υπήρχε στρατιωτική λύση στην εξέγερση.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες, που δεν ήταν καλά εκπαιδευμένοι στη διατήρηση της τάξης, απαντούν στις ρίψεις πετρών και βομβών μολότοφ με πραγματικά πυρά. Για πρώτη φορά στα 40 χρόνια της ισραηλινοαραβικής σύγκρουσης, ο παλαιστινιακός λαός στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι, είναι σε πόλεμο εναντίον του Ισραήλ.

Οι δρόμοι αποτελούν το πεδίο μάχης για τους χιλιάδες «σαμπάμπ», τους νέους ηλικίας 10 με 25 ετών, που μάχονται εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών με πέτρες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τη Συρία, το Ιράν και την ΟΑΠ ότι ευθύνονται για τις ταραχές. Όμως η ιντιφάντα ήταν στην πραγματικότητα ένα λαϊκό κίνημα που εξέφραζε την αγανάκτηση των Παλαιστίνιων έπειτα από 21 χρόνια κατοχής. Η εξέγερση εξέπληξε ακόμη και την ηγεσία της ΟΑΠ στην Τύνιδα.

Περισσότεροι από 1.200 νεκροί Παλαιστίνιοι

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1993 Ισραήλ και ΟΑΠ υπέγραψαν στην Ουάσινγκτον τις συμφωνίες του Όσλο για την παλαιστινιακή αυτονομία, οι οποίες επικυρώθηκαν με τη χειραψία του επικεφαλής της ΟΑΠ Γιάσερ Αραφάτ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ράμπιν. Στις 24 του ίδιου μήνα οι υποστηρικτές της ΟΠΑ έλαβαν εντολή να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα εναντίον του ισραηλινού στρατού.

Σε διάστημα έξι ετών, 1.258 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς ή εποίκους, σύμφωνα τον απολογισμό των παλαιστινιακών αρχών. Η πλειονότητα των θυμάτων, σχεδόν το ένα τέταρτο των οποίων ήταν κάτω των 16 ετών, σκοτώθηκε στη διάρκεια της προσπάθειας του ισραηλινού στρατού να διαλύσει τις διαδηλώσεις.

Περίπου 150 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, κυρίως προς το τέλος της ιντιφάντα μετά την σκληρή τροπή που πήρε η εξέγερση υπό την προτροπή της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

«120.000 με 140.000 Παλαιστίνιοι πέρασαν από τις φυλακές μας» στη διάρκεια της ιντιφάντα, δήλωσε το 1994 ο Ράμπιν, ο οποίος δολοφονήθηκε ένα χρόνο αργότερα από έναν ακροδεξιό Εβραίο που ήταν αντίθετος στη διαδικασία ειρήνευσης με τους Παλαιστίνιους.

Δεύτερη ιντιφάντα

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2000 μια αμφιλεγόμενη επίσκεψη του επικεφαλής της ισραηλινής δεξιάς Αριέλ Σαρόν στην Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτέλεσε την αφορμή για τη δεύτερη ιντιφάντα.

Ο ισραηλινός στρατός θα ανακαταλάβει τις βασικές αυτόνομες πόλεις της Δυτικής Όχθης και το 2002 θα εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση εναντίον των Παλαιστίνιων. Το 2005 ο στρατός θα αποσύρει τον τελευταίο Ισραηλινό στρατιώτη από τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο ενός μονομερούς σχεδίου αποκλιμάκωσης.

 zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου