Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Σαϊφούλο Σαΐποφ: Ο οδηγός που σκόρπισε το θάνατο στο Μανχάταν

Σαϊφούλο Σαΐποφ: Ποιος είναι ο τρομοκράτης της Νέας Υόρκης
Υπήκοος Ουζμπεκιστάν, που μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου διέμενε από το 2010 έχοντας εξασφαλίσει «πράσινη κάρτα», είναι ο Σαϊφούλο Σαΐποφ, ο 29χρονος δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης.
Άνθρωποι που τον γνωρίζουν, φίλοι και γείτονές του, σημειώνουν πως ο Σαΐποφ, μπήκε στη χώρα για
πρώτη φορά το 2010 από το Διεθνές Αεροδρόμιο Κένεντι και κατόπιν, όπως φαίνεται, παρέμεινε στις ΗΠΑ.
«Όταν ήρθε γνώριζε ελάχιστα αγγλικά. Κοιμόταν αργά, έψαχνε για δουλειά και προσπαθούσε να βελτιώσει τις γνώσεις του στην αγγλική γλώσσα», περιγράφει ο Μπεχζόντ Αμπντουσαμάτοφ, ένας 22χρονος η οικογένεια του οποίου φιλοξένησε τον νεαρό Ουζμπέκο μόλις αυτός έφθασε στις ΗΠΑ, ενώ δεν έκρυψε την έκπληξή του για το γεγονός ότι ο 29χρονος είναι ύποπτος για τρομοκρατία.

Ο Κομπίλιον Ματκάροφ, 37 ετών, ουζμπέκος μετανάστης στις ΗΠΑ, είπε πως γνώρισε τον Σαΐποφ στο Φορτ Μάιερς, στη Φλόριντα, πριν από χρόνια, όταν ο Σαΐποφ δούλευε ως οδηγός φορτηγού. Κατόπιν, μετακόμισε στο Νιού Τζέρσεϊ και άρχισε να δουλεύει ως οδηγός για την Uber, πρόσθεσε ο Ματκάροφ, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στην εφημερίδα New York Times.
«Ήταν ένας πολύ καλός τύπος όταν τον ήξερα. Του άρεσαν οι ΗΠΑ. Έμοιαζε να νοιώθει τυχερός και ευτυχισμένος και μιλούσε σαν όλα να ήταν μια χαρά. Δεν έμοιαζε με τρομοκράτη, αλλά δεν ξέρω τι γινόταν μέσα του», είπε ο ίδιος.
Ο Σαΐποφ φέρεται να είναι ο δράστης της φονικής επίθεσης στο Μανχάταν. Σύμφωνα με μαρτυρίες φώναξε «Αλλάχ Άκμπαρ» και άφησε χειρόγραφες σημειώσεις πλάι στο φορτηγάκι που έριξε πάνω σε ποδηλάτες και πεζούς.


Το βράδυ της Τρίτης, αστυνομικοί έσπευσαν σε μια διεύθυνση στο Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ όπου θεωρείται πως διέμενε ο Σαΐποφ κι απέκλεισαν το διαμέρισμά του. Μουσουλμάνοι που ζουν στην περιοχή σχολίαζαν ότι η επίθεση θα πλήξει την εικόνα τους και την εικόνα της θρησκείας τους.

Όταν οι αστυνομικοί που διεξάγουν την έρευνα άρχισαν να εξετάζουν πιο προσεκτικά το παρελθόν του Σαΐποφ, συνειδητοποίησαν πως βρισκόταν ήδη στο ραντάρ των ομοσπονδιακών αρχών. Τρία στελέχη των διωκτικών αρχών είπαν ότι είχε προσελκύσει την προσοχή τους στο πλαίσιο μιας άσχετης υπόθεσης.
Τα τελευταία δύο χρόνια, μια έρευνα του FBI, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και ομοσπονδιακών εισαγγελέων του Μπρούκλιν οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος πέντε ανδρών από το Ουζμπεκιστάν και ενός από το Καζακστάν για υλική υποστήριξη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς ομολόγησαν την ενοχή τους. Δεν είναι πάντως σαφές αν ο Σαΐποφ συνδεόταν με τη συγκεκριμένη έρευνα.

απο το CNN.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου