Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Κατάθεση "φωτιά" για τον πρώην υπουργό παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ανθόπουλο

Κατάθεση «φωτιά» για τον πρώην υφυπουργό παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ανθόπουλο, έδωσε καπνέμπορος από την Καβάλα εξεταζόμενη από  το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, που εκδικάζει υπόθεση τοκογλυφίας.

Κατηγορούμενοι είναι οι Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης, Αλέξανδρος Μαρτίνης και Κωνσταντίνος Υφαντής, υπεύθυνοι της εταιρείας Namaco (μετέπειτα Gennet), που αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της  τοκογλυφίας από κοινού κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και ο Γιάννης Ανθόπουλος, που
δικάζεται για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο η Οδέττη Πετρίδη, καπνέμπορος από την Καβάλα, ισχυρίστηκε ότι απευθύνθηκε στον Γιάννη Ανθόπουλο επειδή ήταν οικογενειακοί φίλοι, προκειμένου  να μεσολαβήσει ως πολιτικός στην Αγροτική Τράπεζα που είχε πάψει να την δανείζει καθώς είχε μπει στον Τειρεσία.
Η μάρτυρας, ειδικότερα, είπε ότι  ο πρώην  πολιτικός αρχικά της ζήτησε 500 εκ. δραχμές (περίπου 1,5 εκ ευρώ ) για να τα δώσει στην Τράπεζα ως εγγύηση. Συνέχισε λέγοντας ότι μετέφερε τα χρήματα μέσα σε σάκο αεροπορικώς στην Αθήνα και ο Γιάννης Ανθόπουλος της είπε να περάσει από την αίθουσα VIP για να μην χτυπήσουν τα μηχανάκια του αεροδρομίου.
Μάρτυρας: «Πίστευα ότι πραγματικά ήθελε να μας βοηθήσει. Πέρασαν 10 με 15 ημέρες και άρχισε η δικηγόρος μου να ανησυχεί που δεν είχαμε απάντηση... Πήγαμε στην Αθήνα να ζητήσουμε τα χρήματα.
Τότε τον είδαμε να τα κατεβάζει από το πατάρι κι εγώ και η δικηγόρος. Του είπα ότι τα χρήματα δεν είναι δικά μου, είναι αγροτών και πρέπει να μου τα επιστρέψει. Του είπα κράτα 50 εκ. δραχμές (170 χιλ ευρώ) για τον κόπο σου».
Ανέφερε, ακόμη, ότι ο Γιάννης Ανθόπουλος την έφερε στη συνέχεια σε επαφή με την εταιρία Namaco προκειμένου να την δανείζει με εικονικές συμβάσεις αγοραπωλησίας καπνού.  Στο πλαίσιο της συμφωνίας,  είπε πως ίδρυσε δύο εταιρίες ώστε να φαίνεται ότι η Namaco αγοράζει καπνό από τη μία και πουλάει στην άλλη.
«Δανειοδοτούσαν ανθρώπους που έφταναν στα γόνατα, αυτό ήταν το επάγγελμα τους» είπε και υποστήριξε πως κάθε φορά που εκταμιευόταν ένα ποσό, έδινε στον Γιάννη Ανθόπουλο ποσοστό 10%.
Μάρτυρας: «Μου έλεγε ότι αυτό ήταν η “γλύκα” τους για να μας ξαναβοηθήσουν. Θεωρώ ότι τα μοιράζονταν».
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι έδωσε  συνολικά ποσό 1,7 εκ. ευρώ, χωρίς να πουληθεί «ούτε κιλό καπνού» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Το ξέπλυμα
Η κ. Πετρίδη υποστήριξε ακόμη ότι ο  Γιάννης Ανθόπουλος δεν περιορίστηκε στον τοκογλυφικό δανεισμό αλλά της πρότεινε να εμπλακεί και σε ξέπλυμα χρήματος.
Μάρτυρας: «Όταν γονατίσαμε μας πρότειναν εμπορία κεφαλαίου. Έφερε (σ.σ. ο Γιάννης Ανθόπουλος) μια σακούλα με χρήματα. Μη φοβάσαι μου είπε είναι από κοσμήματα, από πολύτιμους λίθους. Μας προόριζαν για βαποράκια ξεπλύματος! Εκεί τινάξαμε τα δεσμά».
Η δίκη διακόπηκε για τις 19 Οκτωβρίου, οπότε θα συνεχίσει την κατάθεσή της η κ. Πετρίδη.

απο τη 
απο το fmvoice.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου