Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Είναι το Πουέρτο Ρίκο ο επόμενος φορολογικός παράδεισος;

Περίπου 65.000 Πουερτορικανοί εγκατέλειψαν πέρυσι το χρεοκοπημένο νησί των ΗΠΑ. Ωστόσο μια ομάδα ιδιωτών τραπεζιτών κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ιδρύει ολοένα και περισσότερα υπεράκτια τραπεζικά ιδρύματα, γνωστά ως International Financial Entities (IFE), τα οποία οφείλουν την δημιουργία τους σε νόμο του 2012 που είχε θεσπιστεί στο Πουέρτο Ρίκο
Σήμερα υπάρχουν 44 IFEs, με τα 18 να έχουν ανοίξει τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα
στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι φορολογικοί εμπειρογνώμονες αποδίδουν μέρος της μαζικής εμφάνισης αυτών των τραπεζικών ιδρυμάτων σε ένα ελάχιστα γνωστό "παραθυράκι" του νόμου, το οποίο καθιστά εφικτή την ίδρυση ενός IFE.
 Επιτρέπει στους μη Αμερικανούς κατόχους λογαριασμών να τοποθετούν τα χρήματα τους στο Πουέρτο Ρίκο ανώνυμα και ενδεχομένως να αποφεύγουν φόρους της χώρας τους, ενώ παράλληλα επωφελούνται από τη σταθερότητα και την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Αυτό γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό χάρη στο νέο παγκόσμιο σύστημα δημοσιοποίησης των οικονομικών στοιχείων που τίθεται σε ισχύ αυτό το μήνα. Σύμφωνα με το κοινό πρότυπο αναφοράς (CRS) του νέου συστήματος, περισσότερες από 100 χώρες έχουν συμφωνήσει να ανταλλάζουν αυτόματα μεταξύ τους ετήσιες εκθέσεις σχετικές με λογαριασμούς που ανήκουν σε φορολογούμενους από τις χώρες που συμμετέχουν στο σύστημα. 
Μέχρι τώρα οι χώρες μοιράζονταν κυρίως πληροφορίες κατόπιν αιτήματος, καθιστώντας πιο δύσκολο τον εντοπισμό ύποπτων λογαριασμών. 
Περίπου όπως και με τον νόμο περί φορολογικής συμμόρφωσης των ξένων λογαριασμών των ΗΠΑ, που απαιτεί από ξένες τράπεζες να παρέχουν στοιχεία για τους Αμερικανούς με τραπεζικούς λογαριασμούς, η πρωτοβουλία του CRS αποσκοπεί στην καταπολέμηση της χρήσης υπεράκτιων τραπεζικών λογαριασμών για την αποφυγή πληρωμής φόρων.
Το "παραθυράκι" του Πουέρτο Ρίκο προκύπτει από ιδιομορφίες σε διάφορες διεθνείς συμφωνίες γνωστοποίησης στοιχείων. 
Τα IFEs δεν υπόκεινται στη διαδικασία υποβολής εκθέσεων CRS, διότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προσχωρήσει σε αυτήν, επιλέγοντας να διατηρήσουν τις 113 ξεχωριστές διμερείς συμφωνίες τους. Ωστόσο, τα IFEs δεν είναι υποχρεωμένα να συμμορφώνονται με αυτές, επειδή το Πουέρτο Ρίκο, όπως όλα τα ελεύθερα κράτη ενωμένα με τις ΗΠΑ, αποκλείονται από αυτές τις συμφωνίες.
 Το Πουέρτο Ρίκο παρέχει πρωτοφανή εμπιστευτικότητα στους ξένους μεμονωμένους επενδυτές, σύμφωνα με τον Tim Richards, η δικηγορική εταιρεία του οποίου, Richards & Sanchez, ειδικεύεται στο διεθνές φορολογικό δίκαιο. 

Πώς λειτουργούν τα IFEs
Τα IFEs φυσικά δεν εξαιρούνται εντελώς από τον επίσημο έλεγχο. Ως ιδρύματα των ΗΠΑ, υποχρεούνται να αναφέρουν ύποπτες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και να βοηθούν τις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να εξουδετερώσουν το ξέπλυμα χρήματος, επισημαίνει εκπρόσωπος της αμερικανικής φορολογικής υπηρεσίας, IRS
 Απαιτείται επίσης να συνεργάζονται με τις έρευνες της IRS, αλλά τα IFEs δεν συλλέγουν πληροφορίες για μη Αμερικανούς ιδιώτες με λογαριασμούς, στην περίπτωση που τα assets τους διακρατούνται σε offshore εταιρείες ή τραστ. 
Από τη στιγμή που τα IFEs δεν έχουν Αμερικανούς μετόχους ή εισοδήματα Αμερικανών, η ταυτότητα του τελικού κατόχου δεν χρειάζεται να αναφέρεται στην IRS. Για τους ξένους που διατηρούν τέτοιους λογαριασμούς, "δεν υπάρχει λόγος για ένα IFE του Πουέρτο Ρίκο να διατηρεί τέτοια στοιχεία" διευκρίνισε ο Richards.
Για να εκμεταλλευτεί το "παραθυράκι", ένας μη Αμερικανός πελάτης ιδρύει μία εικονική εταιρεία ή ένα τραστ για να διατηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία. Τότε αυτή η οντότητα καταθέτει τα κεφάλαια σε ένα IFE του Πουέρτο Ρίκο. 

Ελκυστικό ακόμη θεωρείται και το πώς το Πουέρτο Ρίκο αντιμετωπίζει τις ξένες επενδύσεις: 
Τα χρήματα δεν υπόκεινται σε φορολόγηση. (Τα IFEs που διατηρούν αυτές τις επενδύσεις φορολογούνται με μόλις 4% επί των κερδών). 
Ο νόμος του 2012 για τα IFEs εισήχθη για να προσελκύσει αμερικανικές και ξένες επενδύσεις στο νησί, ο μισός πληθυσμός του οποίου ζει σε συνθήκες φτώχειας. Τα περιουσιακά στοιχεία που κατείχαν τα IFEs ανέρχονταν στα $848 εκατ. στα τέλη Μαρτίου, αυξημένα κατά $150 εκατ. από τα τέλη του 2016 και υπερδιπλασιασμένα από τα τέλη του 2015. 
Τα IFEs έχουν προσελκύσει ασφαλιστές, μεσίτες και τράπεζες μεταξύ άλλων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον George Joyner, επίτροπο της ρυθμιστικής αρχής του Πουέρτο Ρίκο. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα IFEs υπόκεινται στους ομοσπονδιακούς νόμους των ΗΠΑ και εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του IRS. "Το Πουέρτο Ρίκο δεν είναι και δεν σκοπεύει να γίνει φορολογικός παράδεισος" αναφέρει ο Joyner.

Αναζητώντας τον παράδεισο
Και άλλες περιοχές των ΗΠΑ έχουν προσελκύσει ξένο χρήμα, καθώς οι μέχρι πρότινος "παραδοσιακοί" φορολογικοί παράδεισοι όπως οι Μπαχάμες, τα νησιά Κέιμαν και η Ελβετία έχουν υποστεί παγκόσμιες πιέσεις να σπάσουν το απόρρητο των πελατών τους. Κάποιες τράπεζες προτείνουν στους ξένους επενδυτές να τοποθετήσουν χρήματα στη Νεβάδα, τη Βόρεια Ντακότα και το Ουαϊόμινγκ, υποσχόμενες εμπιστευτικότητα, με την προϋπόθεση ότι οι πελάτες δεν σκοπεύουν να αποφύγουν φόρους από το εξωτερικό.
 Η επιθυμία κάποιων για την τήρηση του απόρρητου δεν είναι παράλογη, εκτιμούν ρυθμιστικές αρχές και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι. Οι εμπιστευτικοί λογαριασμοί μπορούν να προστατεύσουν τους ιδιοκτήτες τους από απαγωγές και εκβιασμούς σε χώρες όπου ο νόμος είναι εν μέρει διάτρητος.

Ωστόσο, πολλές παγκόσμιες τράπεζες είναι επιφυλακτικές όσον αφορά τη συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια περιοχή που θεωρείται ότι φέρει κινδύνους ρύθμισης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Διαφορετικά οι απαιτήσεις δεν είναι δύσκολες: καταβεβλημένο κεφάλαιο ύψους $250.000 και έδρα στο Πουέρτο Ρίκο με τουλάχιστον τέσσερις υπαλλήλους.
"Τα IFEs μπορεί να αποδειχτούν ένα εξαιρετικό asset για το Πουέρτο Ρίκο ή μπορεί να αποδειχτούν δηλητήριο εάν δεν ρυθμιστούν σωστά", σύμφωνα με τον Nick Prouty, η εταιρεία του οποίου Putnam Bridge επενδύει στην περιοχή. Λέει ότι οι λογαριασμοί στις υπεράκτιες τράπεζες θα έπρεπε να παρακολουθούνται στενά "για να εξασφαλιστεί ότι το Πουέρτο Ρίκο δεν θα γίνει η επόμενη ιστορία των Panama Papers".

 απο το capital.gr/businessweek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου