Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Μία μελέτη για το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, με τα συν και τα πλην της, καθώς και το ιστορικό της υπόθεσης, ...

Η Ανεξαρτησία της Καταλονίας

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του BBC, με τίτλο Catalonia profile”, του Ιανουαρίου 2015, η Καταλονία είναι μία από τις
πλουσιότερες και πιο βιομηχανοποιημένες επαρχίες της Ισπανίας. 
Βλέπε χάρτες 1 και 2. Ο χάρτης 2 είναι πρόχειρος χάρτης.
Χάρτης 1

Χάρτης 2

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Guardian, με τίτλο Catalonia's tax burden: If you put up with it, they keep taking your money”, του Νοεμβρίου 2012, το 80% των Καταλανών θεωρεί ότι οι Καταλανοί πληρώνουν στην Ισπανία πάρα πολλούς φόρους. 
Να προσθέσω ότι οι Καταλανοί δεν θεωρούν τους εαυτούς τους Ισπανούς, και όντως δεν είναι Ισπανοί, χωρίς φυσικά να διαφέρουν και πολύ από τους Ισπανούς. 
Επίσης οι Καταλανοί θεωρούν ότι οι δημόσιες επενδύσεις της κεντρικής Ισπανικής κυβέρνησης προς την Καταλονία είναι πάρα πολύ μικρές σε σχέση με τους φόρους που πληρώνουν οι Καταλανοί, αλλά και σε σχέση με την συνεισφορά της οικονομίας της Καταλονίας στο Ισπανικό ΑΕΠ.
Η Καταλονία είναι αυτόνομη και έχει το δικό της κοινοβούλιο, αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για τους Καταλανούς, που θεωρούν ότι αν δεν ανήκαν στην Ισπανία, και αν δεν πλήρωναν τόσο μεγάλους φόρους, η Καταλονία δεν θα είχε συσσωρεύσει τόσο μεγάλο χρέος. 
Οι Ισπανοί από την άλλη πλευρά δεν θέλουν ούτε καν να ακούσουν για ανεξαρτησία της Καταλονίας, και ζητούν από τους Καταλανούς να δείξουν αλληλεγγύη. 
Η συζήτηση Καταλανών-Ισπανών θυμίζει λίγο την συζήτηση βορειοευρωπαίων και νοτιοευρωπαίων, με τους Καταλανούς να κατηγορούν τους Ισπανούς ότι δεν προσπαθούν όσο πρέπει, και τους Ισπανούς να κατηγορούν τους Καταλανούς για έλλειψη αλληλεγγύης. 
Οι Ισπανοί επικαλούνται επίσης το επιχείρημα ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών των Καταλανών κατευθύνεται προς την υπόλοιπη Ισπανία.
Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Guardian, με τίτλο “Catalan separatists win election and claim it as yes vote for breakaway, του Σεπτεμβρίου 2015, στις εκλογές που έγιναν για το κοινοβούλιο της Καταλονίας στις 27 Σεπτεμβρίου του 2015 (χθες), οι αυτονομιστές κέρδισαν τις εκλογές υπό τον συνασπισμό Together for Yes (Junts per Si). Ο συνασπισμός αυτός αποτελείται από κεντροδεξιούς, κεντροαριστερούς, αριστερούς και χριστιανοδημοκράτες. Όλους αυτούς δεν τους ενώνει τίποτα περισσότερο από την επιθυμία τους να αποκτήσει η Καταλονία την ανεξαρτησία της.
Το παράδοξο είναι ότι την ανεξαρτησία της Καταλονίας την ζητούν οι δυνάμεις που είναι κόντρα στην ΕΕ, όπως τα αριστερά και εθνικοσοσιαλιστικά κόμματα. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αντιθέτως φοβούνται την διάσπαση της Ευρώπης σε ολοένα και μικρότερα κρατίδια, κάτι που θα κάνει την διακυβέρνηση της Ευρώπης όλο και δυσκολότερη. 
Εκτός από την περίπτωση της Καταλονίας υπάρχει αυτή την στιγμή και η περίπτωση της Σκωτίας, και η περίπτωση των Φλαμανδών του Βελγίου, όπου υπάρχει μεγάλη συζήτηση για απόσχιση τους από την Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο. 
Το Βέλγιο ουσιαστικά αποτελείται από Γάλλους και Ολλανδούς, και δημιουργήθηκε ως ένα μαξιλάρι ανάμεσα στους Γάλλους και τους Γερμανούς προκειμένου να μην τρώνε συνέχεια τα μουστάκια τους.

Για την Καταλονία να προσθέσω και κάτι για τα ενεργειακά. Πέρα από την μεγάλη οικονομική σημασία της Καταλονίας για την Ισπανία, ενδεχομένως η Καταλονία να είναι για την Ισπανία πολύ σημαντική και από γεωστρατηγικής απόψεως. Όπως βλέπετε στον παρακάτω χάρτη το φυσικό σύνορο Γαλλίας-Ισπανίας είναι τα Πυρηναία Όρη.
Χάρτης 3

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε ότι το χαμηλότερο σημείο των Πυρηναίων είναι η Καταλονία.
Χάρτης 4

Αυτό έχει σημασία όχι μόνο στα ενεργειακά, αλλά εγώ να πω για ενεργειακά επειδή το έχω αναφέρει παλιότερα. 
Η Ισπανία φιλοδοξεί να προσφέρει στην Ευρώπη μία εναλλακτική στο Ρωσικό φυσικό αέριο.
 Στην Ισπανία υπάρχουν οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις LNG της Ευρώπης, και η Ισπανία είναι επίσης συνδεδεμένη με την Αλγερία μέσω των αγωγών Medgaz (Αλγερία-Ισπανία) και Maghreb Pipeline (Αλγερία-Μαρόκο-Ισπανία).
 Η Ισπανία φιλοδοξεί επίσης να συνδεθεί και με την Νιγηρία με τον αγωγό Trans-Saharan (Νιγηρία-Νίγηρας-Αλγερία-Ισπανία). 
Το ιδανικό σημείο για να περάσει το φυσικό αέριο από την Ισπανία στην υπόλοιπη Ευρώπη δείχνει να είναι η Καταλονία. Το λέω απλά κοιτώντας τον χάρτη, χωρίς να το έχω ψάξει παραπάνω, και επομένως το λέω με πολύ μεγάλη επιφύλαξη.

Χάρτης 5
Χάρτης 6


Στην παρακάτω διεύθυνση υπάρχει μία μελέτη για το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, με τα συν και τα πλην της, καθώς και το ιστορικό της υπόθεσης, από το Αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins, με τίτλο Europe's Stateless Nations in the Era of Globalization

Για άρθρα βλέπε
Catalonia profile
“Catalonia's tax burden: If you put up with it, they keep taking your money”, του Νοεμβρίου 2012
“Catalan separatists win election and claim it as yes vote for breakaway”, του Σεπτεμβρίου 2015
http://www.theguardian.com/world/2015/sep/28/catalan-separatists-win-election-and-claim-it-as-yes-vote-for-breakaway

απο το  http://iakovosal.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου