Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Πολιτικό «τσουνάμι» μετά τη συνέντευξη Βίζερ

Τόμας Βίζερ
Πολιτική αναταραχή προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Working Group (EWG), Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο insider.gr, ότι δεν αποκλείεται το 2019-2020 να ληφθούν νέα μέτρα αλλά και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία μέχρι την αποπληρωμή του 75% των χρεών.
 Η κυβέρνηση έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ενώ
επικαλέστηκε και το ρόλο του ΔΝΤ, ο οποίος ωστόσο παραμένει απροσδιόριστος για την ώρα. Και ενώ τα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία τους για έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, η αντιπολίτευση κάνει λογο για τέταρτο Μνημόνιο με σκληρά μέτρα λιτότητας μέχρι το 2022.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Working Group (EWG), Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο insider.gr, δήλωσε ότι «θα υπάρξει ακόμη ένα πλαίσιο πολιτικής, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί το 2019 και το 2020.
Πρόκειται για ένα πλαίσιο, που δεν είχαμε στις περιπτώσεις άλλων κρατών υπό πρόγραμμα και συνδέεται με τις αποφάσεις, που λήφθηκαν για την ανάγκη νέων έκτακτων μέτρων εφόσον υπάρξει ανάγκη κατά τη διάρκεια των ετών 2019 και 2020.
Μπορεί να δούμε νέα μέτρα, αλλά εξαρτάται από ποια σενάρια θα επαληθευτούν, οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ ή οι πιο αισιόδοξες από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης».
Ο κ. Βίζερ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα υπαχθεί σε ανάλογη εποπτεία μέχρι την αποπληρωμή του 75% των χρεών, δίνοντας έτσι μια πρόγευση ενός «αγώνα δρόμου» ο οποίος δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Βίζερ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για το 2018.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, υπάρχουν πράγματι διαφορετικές εκτιμήσεις στους κύκλους των δανειστών αναφορικά με τη λήψη νέων μέτρων, αλλά το θέμα έχει επιλυθεί κατά τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
«Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2019-2020. Μένει να δούμε πως θα κινηθούμε μετά την εκπνοή του μνημονίου», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να επισημάνει πως πρόκειται «για διαφορά ύφους και όχι για διαφορά ουσίας».
Στόχος της κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος, παραμένει η έξοδος από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018. «Άλλωστε και ο Βίζερ μίλησε για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, χωρίς πιστωτική γραμμή», σημείωσε.
«Πρέπει να προχωρήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην έξοδο από το μνημόνιο», εξήγησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο Πορτογαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Lusa, την Τετάρτη εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία «ανακάμπτει» και πως «υπήρξε ένα πρώτο σημάδι από τις αγορές τον περασμένο Ιούλιο» και πως «υπάρχει πολιτική βούληση τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από το Eurogroup» για να εξέλθει η Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης «χωρίς να υπάρχει ανάγκη νέου προγράμματος».

Σε εκκρεμότητα ο ρόλος του ΔΝΤ

Ένα ακόμη «θολό σημείο» τόσο για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος όσο και για την ελάφρυνση χρέους αποτελεί ο ρόλος του ΔΝΤ.
Ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε πως «θα υπάρξουν απαντήσεις μέχρι τη φθινοπωρινή σύνοδο του Ταμείου», δηλαδή σε 25 ημέρες από σήμερα.
Ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε μάλιστα να υποβαθμίσει τις πληροφορίες περί επικείμενης επίσκεψης της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα, δηλώνοντας πως «δεν έχω πληροφορία για επίσκεψη της Λαγκάρντ».

ΝΔ: Η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει τέταρτο Μνημόνιο

Εντελώς διαφορετική άποψη για την έξοδο από τα μνημόνια εξακολουθεί να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς με ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει τέταρτο Μνημόνιο». Η ΝΔ κάνει λόγο για εξαπάτηση των πολιτών σημειώνοντας ότι: «ματαιοπονεί ο κ. Τσίπρας, όταν προσπαθεί να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι η πολιτική του άνοδος στηρίχθηκε στο ψέμα και στην εξαπάτηση των πολιτών.
Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 δεν έκλεισαν τον κύκλο των ψεμάτων, αλλά άνοιξαν ένα νέο. Το “όχι νέα μέτρα” έγινε η μεγαλύτερη φοροεπιδρομή στην ελληνική ιστορία. Οι υποσχέσεις για “δίκαιη ανάπτυξη”, έμειναν κούφια συνθήματα, καθώς η πολιτική της Κυβέρνησης έκανε τους φτωχούς, φτωχότερους.
Το παλαιό μεγάλο ψέμα για σκίσιμο των Μνημονίων διαδέχθηκε το νέο για δήθεν έξοδο από αυτά, καθώς η Κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει το τέταρτο Μνημόνιο με σκληρά μέτρα λιτότητας έως το 2022. Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε με ψέματα και προσπαθεί να κρατηθεί με ψέματα. Οι πολίτες έχουν ήδη βγάλει τα συμπεράσματά τους».

Ομοίως, ο σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας, στον απόηχο των όσων είπε επίσης ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο insider.gr σημείωσε ότι  η «καθαρή έξοδος» από το Μνημόνιο είναι μόνο στα χαρτιά.
Δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» από το 3ο Μνημόνιο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, μαζί με την κυβέρνηση Τσίπρα, δέσμευσαν την Ελλάδα σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και σε πρόσθετα μέτρα μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου ύψους 5,1 δις ευρώ από το 2019, ενώ το 3ο Μνημόνιο λήγει τον Αύγουστο του 2018. Δηλαδή, πρακτικά, δέσμευσαν τη χώρα σε ένα 4ο Μνημόνιο μέχρι το 2022, χωρίς λεφτά. "Καθαρή έξοδος" λοιπόν είναι μόνο στα χαρτιά», σημειώνει ο κ. Πέτσας.

Bloomberg: Θα τα καταφέρει η Ελλάδα;

Για «ανησυχία των αγορών» εν όψει της τρίτης αξιολόγησης κάνει λόγο το Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμά του για την Ελλάδα σημειώνοντας ότι:  «καθώς η Ελλάδα εισέρχεται στο τελευταίο έτος του οικονομικού της προγράμματος, εγείρονται εκ νέου καίρια ερωτήματα, όπως εάν η χώρα είναι σε θέση να σταθεί μόνη της στα πόδια της, όταν το πρόγραμμα εκπνεύσει.
Οι ανησυχίες ωστόσο υπάρχουν και στο άμεσο μέλλον, καθώς επιστρέφουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Και τα ερωτήματα πολλά: Θα είναι η τρίτη αξιολόγηση διαφορετική από τις δύο προηγούμενες; Ποιος θα είναι τελικά ο ρόλος του ΔΝΤ; Θα κατορθώσει εγκαίρως η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα 95 προαπαιτούμενα;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου