Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Μεξικό: Τουλάχιστον πέντε νεκροί από τον σεισμό των 8,1 Ρίχτερ

Μεξικό: Τουλάχιστον πέντε νεκροί από τον σεισμό των 8,1 Ρίχτερ - Τσουνάμι 70 πόντων
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις νότιες ακτές του Μεξικού τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.
 Σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGA) ο σεισμός ήταν μεγέθους 8,1 Ρίχτερ.
 Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 87 χιλιόμετρα νοτιοδυτική της πόλη Πιχιχιάπαν στην
Πολιτεία Τσιάπας και το εστιακό του βάθος στα 70 χιλιόμετρα.
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πολιτεία αυτή, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Μανουέλ Βελάσκες. Δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν στη γειτονική Πολιτεία Ταμπάσκο.

 Ο σεισμός ήταν ο πιο ισχυρός από τον καταστροφικό σεισμό του 1985 που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και κατέστρεψε πολλά κτήρια, όμως σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές οι υλικές ζημιές στην πρωτεύουσα του Μεξικού είναι περιορισμένες.
 Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι Ειρηνικού, από τη σεισμική δόνηση προκλήθηκε τσουνάμι, με το μέγιστο ύψος των κυμάτων να φτάνει τα 70 εκατοστά.
Το ίδιο Κέντρο προειδοποίησε ότι επικίνδυνα κύματα από τσουνάμι είναι πιθανόν να καταγραφούν τις επόμενες τρεις ώρες, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει απειλή για τη Χαβάη και τα νησιά Σαμόα. 

 Στις Φιλιππίνες, 14.000 χιλιόμετρα μακριά, η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών έθεσε τις ανατολικές ακτές της χώρας σε κατάσταση συναγερμού. Δεν έχει ζητηθεί η απομάκρυνση του πληθυσμού, όμως οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί να παρακολουθούν τα έκτακτα δελτία.
 Στο νότιο τμήμα του Μεξικού κάποια κτήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, μεταξύ αυτών και ένα ξενοδοχείο όπου οι διασώστες ερευνούν για τυχόν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια.
 Τζάμια έσπασαν στο αεροδρόμιο της πόλης του Μεξικού, ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε κάποιες συνοικίες της πόλης.

 Το USGS έχει καταγράψει πολλούς μετασεισμούς μεγέθους από 4,3 ως 5,7 βαθμούς.
 Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex ανακοίνωσε ότι ελέγχει τις εγκαταστάσεις της για τυχόν ζημιές, όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για προβλήματα, ούτε στο διυλιστήριο Σαλίνα Κρους που βρίσκεται στην ίδια περιοχή με το επίκεντρο του σεισμού

απο τη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου