Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Οι μισθοί μας πέφτουν, η ζωή όμως ακριβαίνει. Το λέει και η Eurostat

Στην Ελλάδα, οι τιμές των τροφίμων είναι κατά 4% υψηλότερες από τον κοινοτικό μέσο όρο.
Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου ΑΕΠ .
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, σε βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών για το 2016, η κατάσταση για τη χώρα μας είχε ως εξής:

  • Τρόφιμα: 4% πάνω από τον μέσο όρο. Ακριβότερη είναι η Δανία (46% πάνω) και φθηνότερη η Πολωνία.
  • Τηλεφωνικές και ταχυδρομικές υπηρεσίες: Οι Έλληνες πληρώνουν πιο ακριβά από όλους τους Ευρωπαίους: Το 2016 (πριν επιβληθεί το τέλος 5% σταθερής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο Ίντερνετ, που ισχύει από 1/1/2017) οι χρεώσεις στην Ελλάδα ήταν 39,2% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Ενδεικτικά, στην Ελβετία, οι χρεώσεις είναι 35% πάνω από τον μέσο όρο.
  • Αλκοόλ και καπνός: Στην Ελλάδα τα προϊόντα αυτά ήταν το 2016 κατά 8,8% φθηνότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο ήταν ακόμα φθηνότερα.
  • Είδη ένδυσης/ υπόδησης: Μόλις 1% φθηνότερα από τον μέσο κοινοτικό όρο. Όσον αφορά στις χαμηλότερες τιμές, στη Βουλγαρία βρίσκονται στο 79% του μέσου κοινοτικού όρου.
  • Έπιπλα: Οι τιμές στην Ελλάδα βρίσκονται στο 97% του μέσου κοινοτικού όρου.
  • Επιβατικές μεταφορές: Ιδιαίτερα ακριβές στη χώρα μας, όπως γνωρίζουμε όλοι- ειδικά όσον αφορά στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Το επίπεδο βρίσκεται στο 82,2% του μέσου κοινοτικού όρου, τη στιγμή που είναι πολύ χαμηλότερο σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο.
Η Ελλάδα κερδίζει στο κόστος στέγασης το οποίο είναι σχετικά φθηνό σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ και αντιστοιχεί στο 69,5% του μέσου ευρωπαϊκού όρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου