Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Ποιοι αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα και ποιοι προτιμούν τα εταιρικά

Η "δυναμική” της εσωτερικής αποταμίευσης όσο τα capital controls παραμένουν σε ισχύ μπορεί να μην αποτυπώνεται σε μία αξιοπρόσεκτη αύξηση των καταθέσεων, βρίσκει όμως διέξοδο στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. 

Η "τάση” αυτή δοκιμάσθηκε αρχικά από τις μεγάλες εταιρείες των οποίων η αξιοπιστία παραμένει  ισχυρή στην εγχώρια αγορά.
 Και όταν διαπιστώθηκε ότι η ανταπόκριση ήταν η προσδοκώμενη ακολούθησαν και
άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αντλώντας από την ασφυκτιούσα - λόγω πολύ χαμηλών τραπεζικών επιτοκίων - εγχώρια αποταμίευση, ποσά αρκετά σημαντικά που κατά πως φαίνεται θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.
Μέχρι στιγμής τα ποσά που έχουν απορροφηθεί έχουν ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ και τα επιτόκια έχουν κινηθεί στις τρεις από τις τέσσερις εκδόσεις κάτω από το 4%, ενώ σε δύο από αυτές περιορίσθηκαν στο 3,10%, που παραμένει σαν επιτόκιο υπερδιπλάσιο εκείνου που μεγάλα ποσά καταφέρνουν να εξασφαλίσουν σε οποιοδήποτε είδος κατάθεσης. 

Εκτιμήσεις της αγοράς δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα, σε συνάρτηση βέβαια με την αξιοπιστία του "εκδότη”, να απορροφηθούν μέχρι τέλος του έτους τουλάχιστον άλλα 300 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2018 τα ποσά αναμένεται να αυξηθούν πολύ περισσότερο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν και πώς θα χαλαρώσουν ακόμα περισσότερο ή όχι οι περιορισμοί των capital controls, αλλά και η τάση που θα καταγραφεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.


Για το δημόσιο το αγοραστικό κοινό είναι εντελώς διαφορετικό. Και αυτό φάνηκε στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου. Το νέο χρήμα από το εξωτερικό, προέλευσης θεσμικών επενδυτών, για να μπει σε μία αγορά με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και το κρατικό χρέος να βαρύνεται με τον χαρακτηρισμό "non investment grade” από τους οίκους αξιολόγησης είναι μία διαφορετική υπόθεση όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη. 

Η διαμόρφωση του επιτοκίου για τους κρατικούς τίτλους με αυτούς τους όρους  στο 4,375%, ήτοι σχεδόν 100 μονάδες βάσης πάνω από το χαμηλό των εταιρικών ομολόγων, αφορά διαφορετικό αγοραστικό κοινό και δεν συγκρίνεται όπως επιχειρούν να κάνουν τα γερμανικά ΜΜΕ βγάζοντας το συμπέρασμα ότι οι αγοραστές προτιμούν τα εταιρικά από τα κρατικά ομόλογα...


Η εκτίμηση αυτή βέβαια μένει να διαπιστωθεί και στις επόμενες εταιρικές και κρατικές εκδόσεις μέχρι το τέλος του έτους και περισσότερο το 2018. 
'Όσο για τις κρατικές εκδόσεις, ο σχεδιασμός εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες προβλέπει την συγκέντρωση επιπλέον 3 – 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, από τα οποία ένα μέρος θα αφορά σε ανταλλαγή παλιότερων ομολόγων που λήγουν τις δύσκολες χρονιές όπως π.χ. το 2019 και ένα μέρος του θα προέλθει από νέα επενδυτικά θεσμικά κεφάλαια που θα τροφοδοτήσουν το ειδικό ταμείο που θα στηρίξει την έξοδο στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018.    


Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη πάντως που κινούνται στο χώρο της αγοράς ομολόγων εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση πως τα capital controls θα διατηρηθούν σχεδόν μέχρι το τέλος του προγράμματος, οι διαφορές αυτές μεταξύ εταιρικών και κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την "ασφυξία” των εγχώριων αποταμιεύσεων...   

απο το  capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου