Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Πάει για λουκέτο και η «Μακεδονία», προ των πυλών ο Ιβάν Σαββίδης

Αναστέλλει την κυκλοφορία της η εφημερίδα «Μακεδονία»
Αλλη μία ιστορική εφημερίδα πνέει τα λοίσθια και είναι πλέον θέμα χρόνου να βάλει λουκέτο, πριν καταλήξει  ως τίτλος στα χέρια κάποιου επίδοξου βαρόνου των media.
Η ημερήσια «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, που συμπλήρωσε τον Ιούλιο 106 χρόνια ζωής, διέκοψε προσωρινά την έκδοση της, με την προοπτική να
επανέλθει στα περίπτερα την προσεχή Δευτέρα 21 Αυγούστου.
Είναι όμως αμφίβολο αν θα μπορέσει να συνεχίσει, καθώς πνίγεται στα χρέη και στο προσωπικό της οφείλει δεδουλευμένα 13(!) μηνών.

Τελευταία ελπίδα για να αποφύγει την πτώχευση είναι η υπαγωγή της στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα και η εφαρμογή σχεδίου διάσωσης-εξυγίανσης.
Ομως οι πιθανότητες είναι μηδαμινές.
Σχέδιο διάσωσης δεν υπάρχει, υποψήφιος επενδυτής-διασώστης δεν έχει βρεθεί, ενώ ο ιδιοκτήτης δεν φαίνεται να... πολυνοιάζεται, καθώς η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης αντιπροσωπεύει μηδαμινό κομμάτι των διεθνών επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων του.

Η εταιρεία που εκδίδει την «Μακεδονία» («Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ») βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και για να σωθεί δεν αρκεί ένα κούρεμα χρεών, καθώς παραμένει ζημιογόνος λόγω χαμηλής κυκλοφορίας της εφημερίδας και περιορισμένων διαφημιστικών εσόδων.

Και κρατική επιχορήγηση
Οι πιστωτές της είναι δύσκολο να συναινέσουν σε σχέδιο διάσωσης και το δικαστήριο είνει μάλλον απίθανο να το εγκρίνει, καθώς η εκδότρια εταιρεία βαρύνεται με πολλά "¨ημαρτημένα":

  • Το 2013, με απόφαση της τότε κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είχε πάρει σκανδαλωδώς κρατική επιχορήγηση 10,6 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξυγιανθεί και να συνεχίσει απρόσκοπτα την εκδοτική δραστηριότητα. Τα χρήματα αυτά ξοδεύτηκαν χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα.
  • Εν συνεχεία εντάχθηκε στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, εξασφάλισε προστασία από τους πιστωτές, αλλά και πάλι εξυγίανση δεν έγινε.
Τώρα, για να μπορέσει να υλοποιηθεί σχέδιο διάσωσης, πρέπει ο ιδιοκτήτης ή κάποιος στρατηγικός επενδυτής να εισφέρει σημαντικό ποσό στην εταιρεία. Αλλιώς είναι θέμα χρόνου και διαδικασίας να έχει η «Μακεδονία» (και η ομογάλακτη «Θεσσαλονίκη») την τύχη του «Βήματος», των «Νέων» και του «Εθνους».
Ολα δείχνουν ότι και το ιστορικό εκδοτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης θα έχει την κατάληξη των δύο αθηναϊκών. Και ο βασικός διεκδικητής των εφημερίδων του θα είναι ο συνήθης πλέον... "ύποπτος"...

Η  ευκαιρία για τον Ιβάν
Για τον Ιβάν Σαββίδη η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα είναι ο προνομιακός χώρος επιχειρηματικής δράσης και μια μεγάλη εφημερίδα θα αποτελούσε χρήσιμο συμπλήρωμα-εργαλείο. Με την απόκτηση της «Μακεδονίας» θα έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τον στόχο του- τη δημιουργία συγκροτήματος media με πανελλαδική εμβέλεια και με πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα.

 Η δυνατότητα θα δοθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες:
 Καθώς είναι απίθανο να βρεθεί λύση για τη διάσωση της εκδοτικής εταιρείας, θα βγούν στο σφυρί οι τίτλοι των τριών εφημερίδων της («Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Σπορ του Βορρά»).
Ο ομογενής επιχειρηματίας θα είναι τότε ο βασικός υποψήφιος αγοραστής - γεγονός που θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο.
Προς το παρόν οι εκπρόσωποι του ιδιοκτήτη που κουμαντάρουν την εκδοτική εταιρεία  και την εφημερίδα, διατείνονται ότι υπάρχει ελπίδα διάσωσης, με υπαγωγή στο άρθρο 106 και διαβεβαιώνουν ότι θα κινηθεί σύντομα η διαδικασία.
Πάντως ο διευθυντής της «Μακεδονίας» Μιχάλης Αλεξανδρίδης που γνωστοποίησε χθες μέσω... Facebook την προσωρινή αναστολή έκδοσης της, μίλησε για "ύστατη προσπάθεια μήπως και ανακοπεί η καθοδική πορεία των τελευταίων χρόνων".
Από το κείμενο της ανάρτησης του φαίνεται ότι ούτε ο ίδιος τρέφει πλέον την παραμικρή ελπίδα.
Στο τιμόνι του εκδοτικού συγκροτήματος βρίσκεται η δικηγόρος Βίκυ Σουλοπούλου, η οποία ενεργεί ως εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη και μάλλον θα αναγκασθεί να βάλει την "ταφόπλακα".

Ο ιδιοκτήτης με τις 156 offshore

Ιδιοκτήτης είναι ο Γιάννης (Τζον) Ρήγας, επιχειρηματίας-επενδυτής που ζεί μεταξύ Λονδίνου- Νέας Υόρκης, είναι εταίρος του οίκου Zilkha και διαχειρίζεται κεφάλαια 6 δισ. δολ.
 Το όνομα του είχε εμπλακεί σε υποθέσεις θαλασσοδανείων της Proton Bank του Λ. Λαυρεντιάδη.
Μέσω αλυσίδας εταρειών και επενδυτικών funds ο κ. Ρήγας συμμετέχει σε επιχειρήσεις real estate, ηλεκτρονικών, όπλων, διεθνούς εμπορίου, διαχείρισης καζίνων, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κλπ.
Σε συνεργασία με τους Zilkha ελέγχει το βιομηχανικό συγκρότημα που κατασκευάζει τα περίστροφα "Colt" και είναι από τους βασικούς χρηματοδότες του κινήματος κατά της απαγόρευσης της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.
Υπό την ιδιοκτησία του βρίσκεται η βρετανική αλυσίδα καταστημάτων ειδών πολυτελείας Asprey.

Στην Ελλάδα ο νυν ιδιοκτήτης της «Μακεδονίας» και τα funds των Zilkha που συνεργάστηκαν με την Τρ. Πειραιώς, είχαν τον έλεγχο της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας χόλντινγκ «Sciens», η οποία μετά από πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις, συγχωνεύσεις και αλλαγές ιδιοκτησιακού σχήματος, "χάθηκε" μέσα σε δαιδαλώδεις διαδρομές χωρίς να αφήσει ίχνη.
Ειχαν αποκτήσει επίσης σημαντικό μερίδιο στο Καζίνο Λουτρακίου, το οποίο ρευστοποιήθηκε στη φάση των "μεταμορφώσεων" της Sciens.
Ο καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη Τζον Ρήγας είχε εμφανισθεί ως "σωτήρας" της ιστορικής εφημερίδας,  όταν άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα, λίγα χρόνια μετά την επανέκδοση της από τον επιχειρηματία Γιάννη Ραπτόπουλο, ιδιοκτήτη τότε της "Expess Service".
Την εξαγόρασε το 2002 και τοποθέτησε ως μάνατζερ τον Γ. Σαχπαζίδη, ο οποίος βρέθηκε μπλεγμένος στις υποθέσεις με τις μίζες του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Ομως, δεν συνέχισε τη χρηματοδότηση - και δεν πρόκειται να δώσει ούτε ευρώ για τη διάσωση της. Οπως είπε η εκπρόσωπος του δικηγόρος και πρόεδρος της εκδοτικής εταιρείας κ. Σουλοπούλου σε πρόσφατη συνομιλία της με εραζόμενους της εφημρίδας, "δεν υπάρχει Ρήγας, ξεχάστε τον...".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου