Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Υπόθεση Siemens: Ένοχος για ξέπλυμα χρήματος ο Μαντέλης - Παραγράφηκε το αδίκημα της δωροδοκίας

Έπειτα από 4 χρόνια ολοκληρώθηκε η δίκη του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη για την υπόθεση της δωροδοκίας με ποσόν 230.000 ευρώ που αφορά στη σύμβαση Siemens-ΟΤΕ το 1997.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ομόφωνα ένοχο τον πρώην υπουργό για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς το αδίκημα της
δωροδοκίας (που θα τον έφερνε αντιμέτωπο ακόμα και με ισόβια κάθειρξη) έχει παραγραφεί.


Οι δικαστές επί της ουσίας αποδέχτηκαν ομόφωνα πως ο υπουργός Μεταφορών επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ δωροδοκήθηκε με 450.000 γερμανικά μάρκα για τη σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ. Ο ίδιος απολογούμενος είχε εξ αρχής υποστηρίξει πως τα χρήματα αποτελούσαν χορηγία της Siemens για την προεκλογική του εκστρατεία.

Αθώοι ο κουμπάρος και η πρώην εφοριακός

Το ποσό μπήκε από τα μαύρα ταμεία της Siemens, σύμφωνα με την κατηγορία, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos, που ανήκε στον κουμπάρο του πρώην υπουργού, Γιώργο Τσουγκράνη.

Ο κ. Τσουγκράνης, αθωώθηκε ομόφωνα και απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
 Οι δικαστές έκριναν ότι δεν είχε δόλο με τις ενέργειές του.
Αθώα ελλείψει δόλου κρίθηκε και η πρώην εφοριακός Αντωνία Μάρκου.

Ένοχοι Γεωργίου- Μαντάς

Αντίθετα ένοχοι κρίθηκαν το πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάδος Ηλίας Γεωργίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ο Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του κ. Μαντέλη, για απλή συνδρομή στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο τελευταίος αθωώθηκε από τη συνδρομή στη δωροδοκία.

Η μάχη που δίνουν αυτή την ώρα οι 3 καταδικασθέντες είναι αν θα τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά κι αν θα υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου τα δύο μη πολιτικά πρόσωπα, λόγω της επιστροφής στο Δημόσιο των χρημάτων της δωροδοκίας.

απο το Newsroom Αθήνα 9.84 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου