Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Η μικρή Βεργίνα νίκησε τον κολοσσό Heineken

Πρόστιμο ρεκόρ 26,7 εκ. ευρώ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην ελληνική αγορά.

Όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης: 


Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (ΖΜΘ) χαιρετίζει την καταδικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ιδιοκτησίας κατά 98,8% της Heineken.
Πρόκειται για μια απόφαση που στηρίζει τις απαιτήσεις της εταιρείας για
αποζημίωση ύψους 100 εκ. ευρώ κατά της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στην Ευρώπη, για ζημία που υπέστη από την καταχρηστική συμπεριφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.  

Το Διοικητικό Εφετείο επικύρωσε κατ’ ουσίαν την απόφαση που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού (“ΕΠΑΝΤ”) το 2015, με την οποία αυτή διαπίστωσε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θυγατρική εταιρεία της Heineken NV στην Ελλάδα, εφάρμοζε για σχεδόν δύο δεκαετίες παράνομες και αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην Ελλάδα.
Μετά από έρευνα της ΕΠΑΝΤ που διήρκησε 12 χρόνια, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει πραγματοποιηθεί, αποδείχθηκε ότι η ΑΖ καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική αγορά ζύθου, παραβιάζοντας την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Το Διοικητικό Εφετείο επικύρωσε την απόφαση της ΕΠΑΝΤ και μετά από αναπροσαρμογή του αρχικού προστίμου, επέβαλλε το πρόστιμο ρεκόρ των 26,7 εκ. ευρώ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Κατά την έρευνά της, η ΕΠΑΝΤ βρήκε αδιάσειστα στοιχεία ότι η ΑΖ, που στην Ελλάδα διακινεί τα σήματα ΑΛΦΑ, Amstel και Heineken, εφάρμοζε μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της από όλα τα κανάλια διανομής, είτε αφορούσαν διανομή σε χονδρική, σε ξενοδοχεία, μπαρ και καταστήματα εστίασης και σε άλλα σημεία λιανικής πώλησης.

Τον Φεβρουάριο η ΖΜΘ κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης κατά της Heineken και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στα Δικαστήρια του Άμστερνταμ - όπου βρίσκεται η έδρα της εν λόγω πολυεθνικής.

Ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, ένας εκ των ιδρυτών της ΖΜΘ, δήλωσε: «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τώρα και το Διοικητικό Εφετείο επικύρωσαν την παραβατική συμπεριφορά της Heineken στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Η δέουσα νομική διαδικασία θριάμβευσε παρά τις όποιες απόπειρες της Heineken να αποποιηθεί των ευθυνών της και τις αδιάκοπες προσπάθειές της να αναιρέσει την απόφαση των ελληνικών αρχών.

Η μακρόχρονη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Heineken στη ελληνική αγορά πρέπει να αντικατασταθεί από τον υγιή ανταγωνισμό και η ολλανδική πολυεθνική οφείλει να αποζημιώσει τη ΖΜΘ και όποιες άλλες ζυθοποιίες έχουν υποστεί ζημίες από τις πρακτικές της.
Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει οικονομικά μόνο αν επικρατούν συνθήκες ελεύθερης και δίκαιης αγοράς, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τον υγιή ανταγωνισμό.
Πιστεύουμε ότι η απόλυτη ευθύνη για σχεδόν δύο δεκαετίες καταχρηστικών πρακτικών στην Ελληνική αγορά ζύθου βαρύνει τα κεντρικά γραφεία της Heineken στο Άμστερνταμ  και για αυτό το λόγο έχουμε καταθέσει αγωγή, τόσο κατά της Heineken, όσο και κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην έδρα της πολυεθνικής στην Ολλανδία.»


Σύμφωνα πάντα με το ενημερωτικό δελτίο: 


Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης παραμένει ελληνικών συμφερόντων, διαθέτοντας μερίδιο αγοράς της τάξης του 6%, μέσω της μπύρας «Βεργίνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου