Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Αυτός είναι ο Οδικός Χάρτης για την κατάργηση των capital controls

Ως κρίσιμο στοιχείο για την έξοδο της χώρας απ' την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας αντιμετωπίζει το ΔΝΤ στη συμφωνία με την χώρα μας την αποκατάσταση της ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα μέσω αφενός της αντιμετώπισης του κρίσιμου ζητήματος των κόκκινων δανείων αλλά και της άρσης των capital controls.
Σε ο,τι αφορά το δεύτερο στο κείμενο της συμφωνίας που
έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ καταγράφεται ο Οδικός Χάρτης για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με παράλληλη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας».

Και αυτό καθώς τα capital controls, σημειώνει το ΔΝΤ, «περιορίζουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αυξάνουν το κόστος των συναλλαγών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και συνεχίζουν να υπονομεύουν την εμπιστοσύνη».

Σύμφωνα με το Ταμείο η πλήρης άρση πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Ωστόσο οι ελληνικές Αρχές, ως προαπαιτούμενο, έχουν καταρτίσει ήδη έναν Οδικό Χάρτη που περιγράφει την ακολουθία των μέτρων μέχρι την πλήρη απελευθέρωση, η οποία, τονίζει το ΔΝΤ, «συνδέεται με την πρόοδο στην ομαλοποίηση της κατάστασης στον τραπεζικό τομέα, τις οικονομικές συνθήκες και την εφαρμογή του προγράμματος».
Με βάση αυτό τον Οδικό Χάρτη, επισημαίνει το Ταμείο και τη διαρκή παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης, της εμπιστοσύνης των καταθετών και της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, οι Αρχές θα λάβουν μέτρα για τον τερματισμό των κεφαλαιακών ελέγχων γρήγορα αλλά με συνετό τρόπο, διασφαλίζοντας ότι η επαρκής ρευστότητα των τραπεζών είναι κρίσιμο στοιχείο για τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Ο Οδικός Χάρτης προβλέπει τρεις φάσεις για την πλήρη άρση των capital controls.

Στην πρώτη φάση αυξημένη πρόσβαση στα κεφάλαια. Για τις καταθέσεις: α) θα μπορούν να ανοίγονται νέοι καταθετικοί λογαριασμοί, β) θα αυξηθούν τα όρια ανάληψης, γ) ελεύθερη ανάληψη των κεφαλαίων που έχουν έλθει από το εξωτερικό. Για τη ροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό: α) αύξηση του ορίου εμβάσματος, β) αύξηση του είδους των εμβασμάτων στο εξωτερικό που εγκρίνονται απ' τις τράπεζες.

Η δεύτερη φάση προβλέπει την ελεύθερη διακίνηση Κεφαλαίων στο εσωτερικό. Για τις καταθέσεις: απελευθέρωση των αναλήψεων. Για τη ροή Κεφαλαίων στο εξωτερικό: α) Περαιτέρω αύξηση του ορίου εμβάσματος στο εξωτερικό, β) Όλα οι συναλλαγές εμβασμάτων θα εγκρίνονται απ' τις ίδιες τις τράπεζες.
Τέλος η τρίτη φάση είναι η ελεύθερη κίνηση των Κεφαλαίων στο εξωτερικό.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου