Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια λέει το τραγουδάκι. Η κόντρα κυβέρνησης-Δικαιοσύνης μπορεί να μην κρατάει τόσο όσο η... κολόνια του τραγουδιού, αλλά διαρκεί αρκετά ώστε να καταστεί βασική παράμετρος της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας.

Κυβερνητική δυσφορία

Η κυβερνητική δυσφορία για τη στάση των δικαστών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Για την ακρίβεια τα κυβερνητικά στελέχη δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κρύψουν τη δυσαρέσκεια τους για σειρά δικαστικών αποφάσεων, με χαρακτηριστικότερες:

​•Tην απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες,
​•Tην απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Μπαλτά για την επιλογή διευθυντών στα σχολεία,
​•Tην απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση παραγραφής των φορολογικών αδικημάτων όσων εμπλέκονται στις λίστες φοροδιαφυγής,
​•Tην απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
​•Tην πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή της εργασιακής σχέση η μη καταβολή των δεδουλευμένων από τον εργοδότη,
​•Tην «ατελή», όπως χαρακτηρίζεται, διερεύνηση της υπόθεσης του Noor 1 αλλά και άλλων σκανδάλων.

«Πολιτικές σκοπιμότητες»

Στην κυβέρνηση εκτιμούν, αν και δεν το διατυπώνουν έτσι ακριβώς, ότι ηγετικά κλιμάκια της Δικαιοσύνης λειτουργούν με πολιτικές σκοπιμότητες, εντασσόμενα στους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ενδεικτικό το σχόλιο του Παύλου Πολάκη για την απόφαση του Άρειου Πάγου σχετικά με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων:
 «Εγώ ο αστοιχείωτος σας λέω, λοιπόν, ότι αυτή η απόφαση είναι βαθιά ΤΑΞΙΚΗ, στηρίζει τους εργοδότες και προσπαθεί να "νομιμοποιήσει" την εργασιακή ανασφάλεια και μισθολογική ζούγκλα που έφεραν τα μνημόνια. Είναι πολιτική και όχι νομική απόφαση».

Μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όξυνε την αντιπαράθεση, εξαπολύοντας βαρύτατες κατηγορίες για ολιγωρία της Δικαιοσύνης στη διερεύνηση των υποθέσεων διαφθοράς: «Στα εξοπλιστικά προγράμματα υπήρξε περίοδος που οι μίζες έπεφταν βροχή [...] Το δυστύχημα είναι ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, αλλά, δυστυχώς, και κάποιοι εισαγγελείς και δικαστές έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν.
Η Δικαιοσύνη εκτός από τυφλή προσέθεσε στα αυτιά της και ωτοασπίδες, όχι μόνο για να μη βλέπει, αλλά και για να μην ακούει. Όταν δε η λάμψη και ο θόρυβος των σκανδάλων διαπέρασαν το μαντίλι στα μάτια της και τις ωτοασπίδες στα αυτιά της προσπάθησε –και προς στιγμήν το πέτυχε– να περιορίσει τις έρευνες στον κ. Τσοχατζόπουλο και στον κ. Σμπώκο και τους έριξε στην πυρά μιας, όχι μόνο ελεγχόμενης, αλλά και δήθεν κάθαρσης, σαν να μην υπήρχαν άλλοι υπεύθυνοι, σαν να μην υπήρχε ΚΥΣΕΑ, πρωθυπουργός, υπουργικό συμβούλιο. Εγώ για τους αρμόδιους εισαγγελείς σαν συνταξιούχος εισαγγελέας θα μεροληπτήσω ακόμη μια φορά υπέρ τους. Δεν θα σκεφθώ καν ότι είχαν πολιτικές, επιχειρηματικές εξαρτήσεις ή άλλα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά θα υιοθετήσω τις πιο ανώδυνες γι’ αυτούς εκδοχές. Θα σκεφτώ», είτε «ότι ήταν ανεπαρκείς είτε ότι υπέκυψαν σε πιέσεις των ανωτέρων τους».

Από την πλευρά του, ο θεωρητικός του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, τεκμηριώνει φιλοσοφικά την κόντρα κυβέρνησης - Δικαιοσύνης:
«Όταν ένα αριστερό κόμμα αναλαμβάνει τη διοίκηση του Κράτους συναντά έναν εχθρικό θεσμό που έχει οργανωθεί για να αποτρέψει την άνοδο και να ματαιώσει τα σχέδιά του. Η μαρξιστική πολιτική και νομική θεωρία υποστηρίζουν ότι και η μορφή και το περιεχόμενο κράτους και δικαίου βρίσκονται απέναντι στην Αριστερά».

Από τη σκοπιά της Δικαιοσύνης

Προφανώς η οπτική των δικαστών (ή τουλάχιστον μεγάλου μέρους τους) είναι διαφορετική.
 Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απάντησε στους Παπαγγελόπουλο και Πολάκη σε οργισμένο τόνο:
«Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια νέα κλιμακούμενη επίθεση της εκτελεστικής κατά της δικαστικής εξουσίας. Αμφισβητείται δε, για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, η νομιμότητα των αποφάσεων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας μας και μάλιστα των ολομελειών αυτών. Με αφορμή τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης στην Βουλή στις 5.7.2017 και την σφοδρή κριτική του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας σε δικαστικές αποφάσεις η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο όργανα της Πολιτείας προσεγγίζουν ζητήματα απονομής της Δικαιοσύνης».

Δικαστικοί κύκλοι καταλογίζουν στη κυβέρνηση (φωτογραφίζοντας τον κ. Παπαγγελόπουλο) συστηματική προσπάθεια επηρεασμού των δικαστικών αποφάσεων.
Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι αυτή η προσπάθεια φτάνει ακόμα και στον «εκφοβισμό».

Το πιο τρανταχτό επιχείρημα αυτής της εκτίμησης ήταν η «αποκάλυψη» προσωπικών email του αντιπροέδρου του ΣτΕ Αθανασίου Ράντου τις παραμονές της εκδίκασης του νόμου Παππά. Πρόσφατα ο κ. Ράντος απαλλάχτηκε για αυτήν την υπόθεση.
Φαίνεται ότι το σίριαλ αυτής της κόντρας θα έχει πολλά επεισόδια

απο το CNN.gr