Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Οι αποκρατικοποιήσεις δημιουργούν νέα δεδομένα στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης

Νέα δεδομένα για την αγορά ακινήτων της συμπρωτεύουσας δημιουργούν οι εξελίξεις για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την έτερη συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα της Fraport και τη βελτίωση των υποδομών τους.
Αντίστοιχα, ενισχυτικά για την προβολή και τη συνολική εικόνα της πόλης θα λειτουργήσει και το
πλάνο αναβάθμισης για την Αγορας Μοδιάνο, σε συνέχεια της μεταβίβασης του 43,63% από το ΤΑΙΠΕΔ στην One Outlet για τη δημιουργία αγοράς τροφίμων.

Τα στοιχεία αναφέρει στην τελευταία της ανάλυση για την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκη όπως αυτή διαμορφώνεται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, η γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με την BNP Paribas Real Estate.

Αναλυτικά ανά κατηγορία ακινήτων, στον τομέα των κατοικιών η υψηλότερη ζήτηση για αγορά παρατηρείται σε σπίτια έως 130 τ.μ. και σε παλιότερες πολυκατοικίες. Σημειωτέον ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η πτώση των τιμών των κατοικιών στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ελλάδας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη προσεγγίζει το 45% από την αρχή της κρίσης.

Αυτό που επισημαίνει ν ανάλυση της Δανός είναι το γεγονός ότι υφίσταται αυτή την στιγμή και στην συμπρωτεύουσα ενδιαφέρον για την αγορά κατοικιών στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών με την αγορά ακινήτων αξίας 250 χιλ. ευρώ και πάνω.
Στη Θεσσαλονίκη είναι αυξανόμενο το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον από την Τουρκία, με τους Τούρκους πολίτες να διατηρούν μάλιστα την ''πρωτιά'' σε σύγκριση με άλλες εθνικότητες.

Οι πιο ακριβές περιοχές στη Θεσσαλονίκη έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες σε αξίες: Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρουν οι αναλυτές της Δανός, ότι στη λεωφόρο Νίκης, υπάρχουν πλέον διαμερίσματα έως 5.000 ευρώ ανά τ.μ. όταν μία δεκαετία πρίν, προ κρίσης, οι αντίστοιχες τιμές είναι στα 14.000 ευρώ ανά τ.μ..
Συνεχής κινητικότητα υφίσταται και στον τομέα των ενοικίων στην πόλη.
Γραφεία- Θεσσαλονίκη1
Στον τομέα των γραφείων, η αγορά της συμπρωτεύουσας είναι μάλλον σταθερή ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, με μικρά δείγματα βελτίωσης: Σχετική αύξηση της ζήτησης παρατηρείται βασικά για μισθώσεις γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών στο κέντρο της πόλης, κυρίως μικρά γραφεία, από 100- 200 τ.μ., ενώ υπάρχει κι ένα σχετικό ενδιαφέρον για την αγορά γραφειακών χώρων από εταιρείες που θέλουν να αξιοποιήσουν τα χαμηλά επίπεδα τιμών.

 Πάντως, όπως αναφέρει η εταιρεία δεν υφίσταται ενδιαφέρον από μεγαλοεπενδυτές για αγορές γραφείων στη συμπρωτεύουσα, κυρίως λόγω της χαμηλής ποιότητας του υφιστάμενου αποθέματος, ενώ είναι ελάχιστες τα μεγάλα διεθνή ονόματα των εταιρειών που λειτουργούν στη συμπρωτεύουσα ώστε να λειτουργήσουν ως πιθανοί πελάτες- μισθωτές.
Καταστήματα- Θεσσαλονίκη
Σαφώς καλύτερα είναι τα πράγματα στο κομμάτι των εμπορικών ακινήτων, με την Τσιμισκή να αποτελεί το Νο 1 προορισμό των υποψηφίων αλυσίδων που θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά της Θεσσαλονίκης.
 Εξ' ου και η χαμηλή διαθεσιμότητα των ελεύθερων καταστημάτων στην οδό, η άνοδος των ενοικίων και η –κατά περίπτωση- επιστροφή του «αέρα».

 Στις νέες εξελίξεις αποτελεί και η έλευση του πρώτου Kαλογήρου Outlet στο εκπτωτικό κέντρο One Salonica, σε συνέχεια της συμφωνίας του ομίλου Φάις για τη διάσωση του ομίλου Καλογήρου και της επαναλειτουργίας των καταστημάτων, κάτω από την ομπρέλα της ιστορικής επιχείρησης σε Αθήνα και Θεσσαλονικη.

Εκτός της οδού Τσιμισκή σημάδια ανόδου δείχνουν και άλλες εμπορικές οδοί στην πόλη, δεδομένης της αύξησης της ζήτησης κυρίως από εγχώριες αλυσίδες.
Στον τομέα των logistics, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις μετά τις διαδικασίες που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΘ, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει περαιτέρω την αγορά των αποθηκευτικών και βιομηχανικών χώρων στην περιοχή, με θετικές επιπτώσεις συνολικά στη δραστηριότητα συνδεδεμένων κλάδων, όπως είναι οι χερσαίες μεταφορές και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τις μεταφορές (αποθήκευση φορτίων, εφοδιασμός πλοίων κ.α.).

Αντίστοιχα και στο κομμάτι του τουρισμού, εκτός της Θεσσαλονίκης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αγορά της Χαλκιδικής, εκεί όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ενωσης Ξενοδόχων αναμένεται αύξηση αφίξεων σε πσοοστό 10%, ενώ νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δρομολογηθεί για τη δημιουργία ξενοδοχειακών συγκροτημάτων υψηλών προδιαγραφών.

απο το newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου