Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Ευρώπη: Προτεραιότητα ο πόλεμος κατά της μαφίας

Επιχείρηση… μαφία ξεκινούν οι διωκτικές αρχές της Ευρώπης, με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ να δίνει το «στίγμα» στο πλαίσιο συνεδρίου στην ιταλική πρεσβεία του Βερολίνου για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, η τόνωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας είναι τα
δύο «συστατικά» που θα οδηγήσουν σε ένα καίριο χτύπημα κατά της μαφίας.

  O Τόμας ντε Μεζιέρ υποστήριξε ότι το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να βελτιωθούν τα συστήματα ταυτοποίησης δακτυλικών αποτυπωμάτων και ονομάτων των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών.

 Μάλιστα, πρότεινε να υιοθετηθούν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και για τον πόλεμο κατά της μαφίας.

Παρά το γεγονός ότι η τρομοκρατία μονοπωλεί συνήθως τους τίτλους των ΜΜΕ, το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί στην πράξη μεγαλύτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Μafia, No Thanks» που μαζί με την ιταλική πρεσβεία συνδιοργάνωσε την εκδήλωση στο Βερολίνο, κάθε χρόνο μόνο στη Γερμανία «ξεπλένονται» 100 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω μεγάλων κτηματομεσιτικών εταιρειών αλλά ακόμη και από απλές πιτσαρίες, που ανήκουν σε «νονούς» της μαφίας.



Η Γερμανία, λόγω της οικονομικής σταθερότητας που παρέχει, αποτελεί ένα πραγματικό «El Dorado» για όλους εκείνους που προσπαθούν να νομιμοποιήσουν έσοδα που έχουν αποκτηθεί από παράνομες δραστηριότητες.

Αιματοβαμμένα κέρδη από τη διακίνηση μεταναστών

«Εάν είχα να επιλέξω ανάμεσα σε έναν τρομοκράτη του Ισλαμικού Κράτους και έναν αρχηγό μαφιόζικης οργάνωσης, δεν ξέρω τι θα επέλεγα ως χειρότερο» ανέφερε από τη μεριά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι.

Η Ιταλία ανέκαθεν ήταν η χώρα εκείνη της Ευρώπης με τις περισσότερες υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος.
Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων, το πρόβλημα παραμένει «αγκάθι». Παραδοσιακά, το εμπόριο ναρκωτικών είναι η βασική πηγή εσόδων των παράνομων δικτύων οργανωμένου εγκλήματος που δρουν επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Πρόσφατα, ωστόσο, πολλά δίκτυα μαφίας επιδίδονται και σε μια άλλη παράνομη δραστηριότητα που τους αποφέρει κέρδη -τη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών.

«Οι παράνομοι διακινητές στοιβάζουν ανθρώπους που επιθυμούν να μεταναστεύσουν ή που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους πάνω σε παλιά, υπερφορτωμένα πλοιάρια για να διασχίσουν τη Μεσόγειο» σημείωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ, προσθέτοντας ότι τα πλοιάρια αυτά δεν διαθέτουν καν τις βασικές τεχνικές δυνατότητες για να πλεύσουν μέχρι τις ιταλικές ακτές.

«Τα κέρδη που βγαίνουν από αυτήν την ιστορία είναι αιματοβαμμένα» είπε χαρακτηριστικά. Από τη μεριά του, ο Μάρκο Μινίτι κάλεσε την Ε.Ε. να βοηθήσει την Ιταλία ως προς την εξάρθρωση αυτών των κυκλωμάτων, στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα;

Βέβαια, τα κυκλώματα μαφίας εξακολουθούν να πλουτίζουν και από τις παλιές τους δραστηριότητες, όπως το παράνομο εμπόριο οργάνων, τις ληστείες αλλά και τη φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας. Για τους ειδικούς του χώρου είναι μάλιστα πιο σημαντικό να παταχθεί το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από το να συλληφθούν απλώς οι εγκέφαλοι.

Μέχρι στιγμής, ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία, η εφαρμογή των σχετικών νόμων δεν απέφερε καρπούς, σύμφωνα με τον Αντρέας Φρανκ, αναλυτή και πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs. Ως προς το σημείο αυτό, οι προτάσεις που ακούστηκαν στο συνέδριο του Βερολίνου ποικίλλουν.

Για τον Τ. ντε Μεζιέρ είναι σημαντική η σύγκριση και ταυτοποίηση τραπεζικών δεδομένων σε διασυνοριακό επίπεδο, ενώ για τον Μ. Μινίτι καθοριστικής σημασίας κρίνεται η θεσμοθέτηση ενός γενικού εισαγγελέα της Ε.Ε. καθώς και η σύσταση μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας στο πρότυπο του αμερικανικού FBI.



Βέβαια, ως προς το τελευταίο σημείο, η Γερμανία εγείρει ενστάσεις, δεδομένου ότι, όπως τόνισε ο Τόμας ντε Μεζιέρ, κάτι τέτοιο αποκλείεται από το γερμανικό Σύνταγμα.

Σε κάθε περίπτωση τόσο η Ιταλία όσο και η Γερμανία συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον εντοπισμό και κατάσχεση εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που έχουν αποκτηθεί από δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος.

Όπως επισημαίνει ο Αρντ Ζιν, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Όσναμπρουκ, η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας μακροπρόθεσμα είναι που θα κρίνει και την επιτυχία αντίστοιχων πρωτοβουλιών.

Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει ότι θα πρέπει, τέλος, να καταβληθούν ειδικά κονδύλια για την έρευνα και την πρόληψη αντίστοιχων φαινομένων καθώς επίσης και για την επιτυχή υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων στην πράξη.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου