Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Και ξαφνικά, όλοι στηρίζουν την Ελλάδα! – Τι συμβαίνει;

Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να…στηρίξει μέχρι τέλους την κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον αυτό διαφαίνεται από τις τοποθετήσεις φορέων, οργανισμών και αξιωματούχων τις τελευταίες μέρες στην Ευρώπη ,και όχι μόνο, με την πλευρά της Γερμανίας να
δίνει τελευταία τα…συγχαρητήρια στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο!

Σίγουρα μία κίνηση την οποία δεν βλέπουμε συχνά, κρύβοντας πολλά από πίσω.

Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει την έκδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου. Eκτιμά ότι το «τεστ» πέτυχε, καθώς και ότι επιστροφή στις χρηματαγορές γίνεται «προσεκτικά».
Ως «σημαντικό βήμα» για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ την  έκδοση ομολόγου. Το «χαιρετίζουμε αυτό το βήμα», είπε ο κ. Βάισγκερμπερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ.

Όπως διευκρίνισε, στόχος της όλης «πολιτικής διάσωσης» της Ελλάδας είναι να σταθεί η χώρα «κάποτε στα δικά της πόδια», δηλαδή να μπορεί να καλύπτει μόνη της τις ανάγκες της στις κεφαλαιαγορές. «Για αυτόν το λόγο» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ήταν σημαντικό που το δοκιμαστικό ομόλογο είχε επιτυχία».

Στη συνέχεια, ο κ. Βάισγκεμπερ ρωτήθηκε κατά πόσο ήταν σκόπιμη η έκδοση του πενταετούς ομολόγου, από τη στιγμή που στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν έχει δανειακές ανάγκες.
 Από το τρίτο πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς είναι ακόμη διαθέσιμα γύρω στα 46 δισ. ευρώ. Εκτός αυτού, το επιτόκιο για το δάνειο των θεσμών είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το 4,625% που πέτυχε  το πενταετές ομόλογο.

«Η έκδοση του ομολόγου ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Και σε ό,τι αφορά το ύψος του επιτοκίου, αυτό διαμορφώνεται από την αγορά.

«Παρά το υψηλό επιτόκιο, η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ορθή. Η επιστροφή στις χρηματαγορές δεν γίνεται μονομιάς αλλά θα πρέπει να γίνεται βήμα προς βήμα και προσεκτικά. Είναι αναγκαίο να παρακολουθείται πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά και αναλόγως να σχεδιαστεί και να προετοιμαστεί η καθολική επιστροφή».

Σίγουρα το επόμενο διάστημα κρύβει εκπλήξεις, καθότι βλέπουμε πως η μη δημοφιλής ελληνική κυβέρνηση….σώζεται στο παρά πέντε από τους «κακούς δανειστές».

απο το el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου