Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Στάση αναμονής στην κυβέρνηση για την έξοδο στις αγορές – Δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους στο Μαξίμου

Χαμηλούς τόνους εξακολουθούν να κρατούν από το Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα της εξόδου στις αγορές υπογραμμίζοντας πως «η έξοδος δεν θα γίνει με βάση τις φημολογίες, αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του χρέους».
Το ζήτημα αυτό αποτελεί προτεραιότητα όλες τις τελευταίες ημέρες στην Ηρώδου Αττικού και αυτό αποτυπώνεται στις
κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται.

Συνομιλώντας το newpost.gr με κορυφαία στελέχη είναι σαφές πως από το κυβερνητικό στρατόπεδο, πέρα από τη διευθέτηση όλων των τεχνικών λεπτομερειών, αναζητούν την κατάλληλη χρονική στιγμή.

 Πρώτος στόχος είναι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό επιτόκιο που ιδανικά θα μπορούσε να είναι και μισή ποσοστιαία μονάδα κάτω από το 4,95% του 2015. Ο δεύτερος στόχος, που είναι η υπερακάλυψη της έκδοσης, φαίνεται να μην ανησυχεί όλους όσοι έχουν εμπλακεί ενεργά με τη διαδικασία που απαιτείται προκειμένου να ανοίξει το βιβλίο προσφορών του ΟΔΔΗΧ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και η αλλαγή της ημερομηνίας συνεδρίασης του ΔΝΤ (από 27 σε 20 Ιουλίου), που ανακοινώθηκε την προηγουμένη εβδομάδα, φαίνεται να αιφνιδίασε την κυβέρνηση και να άλλαξε τους προγραμματισμούς της. Το ενδεχόμενο παραμονές της συνεδρίασης να επιχειρηθεί έκδοση ομολόγου  αποκλείστηκε στις συζητήσεις που έγιναν τις τελευταίες ώρες, καθώς η χρονική συγκυρία δεν θεωρήθηκε η καλύτερη δυνατή.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση και η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί σταθμό για τα βήματα που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά, όπως και η συνεδρίαση της ΕΚΤ την ίδια ημέρα. Την επόμενη ημέρα, στις 21 Ιουλίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας από την Standard & Poor's.
Χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις η αναμονή ίσως να διαρκέσει μερικές ημέρες ακόμα. Αυτό που φαίνεται να έχει αποφασιστεί είναι η έκδοση του ελληνικού ομολόγου να γίνει πριν από την έναρξη της γ΄ αξιολόγησης, με τις προετοιμασίες να κινούνται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου