Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Θύελλα για την τοποθέτηση Θάνου στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού

H Β. Θάνου στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού – Θύελλα αντιδράσεων
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τοποθέτηση της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, ως άμισθης προϊσταμένηςστο νομικό γραφείο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού.

 Για «μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία» κάνει λόγο η  Νέα Δημοκρατία  , συμπληρώνοντας πως
«αποδεικνύεται έμπρακτα ότι γι’ αυτήν την κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών».
 «Οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και των εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου. Στην αγωνία τους να “εξυπηρετήσουν” και να “εξυπηρετηθούν” δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα» σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
 Τονίζει, παράλληλα, ότι «η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής.
 «Η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα σταθούμε απέναντι στα σκοτεινά τους σχέδια», καταλήγει η ανακοίνωση της Πειραιώς.

 «Η αλαζονεία της εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛαποκαλύπτει, χωρίς ντροπή, τις σχέσεις εξάρτησης που είχε η τ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θάνου με τον κ. Πρωθυπουργό», παρατήρησε, εκ μέρους της  Δημοκρατικής Συμπαράταξης  , ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
 Κατά τον τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΔΗΣΥ, σήμερα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η θεσμική και αντισυνταγματική εκτροπή που επιχειρήθηκεστον χώρο της Δικαιοσύνης,δυόμισι χρόνια τώρα, είχε εντολέα και εκτελεστικό όργανο. «Αποκτά καιεπίσημη έδραστο Μαξίμου με την διορισμένη πλέον κ. Θάνου στον ρόλο της άμισθης συμβούλου, γιατί το καθεστώς φαίνεται πως συνεχίζει να έχει ανάγκη τις υπηρεσίες της», συνέχισε.
 Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε, τέλος, ότι «ηυπονόμευση των θεσμώναπό τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛγίνεται κάθε μέρα και περισσότεροεπικίνδυνη για την Δημοκρατία».

 Τη θέση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αδιαφορεί για τη διάκριση των εξουσιών εξέφρασε ο  επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης  .
 Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι η μετακίνηση της κ. Θάνου στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού «εντείνει τις ανησυχίες μας για το πού οδηγείται η χώρα» και πρόσθεσε πως «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα όριο αυτοσυγκράτησης και αδιαφορούν εντελώς για αυτό που αποτελεί θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, δηλαδή την διάκριση των εξουσιών».
 Ακόμη, τόνισε πως «το Ποτάμι αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένο για το γεγονός ότι αντιμετώπισε εδώ και καιρό την κ. Θάνου όχι ως ανώτατη δικαστικό αλλά ως όργανο της κυβέρνησης».
 Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, είναι θλιβερό ότι «υπάρχουν δικαστές -ευτυχώς λίγοι ελπίζουμε- που είναι έτοιμοι να δώσουν γη και ύδωρ στην εκτελεστική εξουσία κυνηγώντας θέσεις, αδιαφορώντας για το κακό που προκαλούν στην δικαιοσύνη και τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπουν στην κοινωνία».

 Με τη σειρά του το  Κίνημα  σχολιάζει ότι αφού η κ. Θάνου «απέτυχε να παρατείνει το συνταγματικά προβλεπόμενο όριο συνταξιοδότησης των δικαστών», συνεχίζεται η «αντιθεσμική ώσμωση» δικαστικής - εκτελεστικής εξουσίας σε ανώτατο επίπεδο.
 Μάλιστα αφήνει αιχμές και για τη Ν.Δ., λέγοντας ότι «οκ. Σαμαράς έδειξε το δρόμο για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης με τον κ. Αθανασίου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον παγιώνει».
 Το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι βαρύτατα εκτεθειμένος και τον καλεί να απαντήσει στον λαό «για τα πώς και τα γιατί της συναλλαγής με την κ. Θάνου, που την οδήγησαν από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, στη θέση της υπηρεσιακής Πρωθυπουργού, επιστροφή στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και από εκεί στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού. Αλλά και στο γιατί δεν "αρκείται"στην παρουσία του κ. Παπαγγελόπουλου στην κυβέρνησή του».
 «Το βέβαιο είναι ότι ο εκάστοτε πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα λειτουργεί εφεξής με το βλέμμα στην επόμενή του μέρα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Η βλάβη είναι πιο μεγάλη απ’ όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως», καταλήγει το Κίνημα.

 Σφοδρή κριτική στην απόφαση διορισμού της κ. Θάνου στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού εκφράστηκαν από πολιτικούς και μέσω του twitter.

 «Αναρωτιέμαι αν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο! Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου πρέπει να είναι υπερκομματικός, εδώ δεν πέρασε εβδομάδα από την λήξη της θητείας της...», έγραψε ο  αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης  .
Με σαρκαστική διάθεση σε δεύτερη ανάρτησή του σχολίασε: «Πάντως, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, αυτή η συνεχιζόμενη αδικία σε βάρος του Φώτη Κουβέλη, που είναι ο μόνος χωρίς κανένα διορισμό παραπάει».

 «Ούτε τα προσχήματα λίγο πριν το τέλος. Διορισμός Β. Θάνου στο γραφείο του Πρωθυπουργού: Σημείο κατάρρευσης και παρακμής», είναι το σχετικό tweet του  κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου  .

 Σχόλια για το ζήτημα έκανε και ο  δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης  στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης:«Η τοποθέτηση της κυρίας Θάνου στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι εσφαλμένη. Η Δικαιοσύνη δεν αρκεί να είναι, αλλά και να φαίνεται ανεξάρτητη».

απο τη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου