Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Τι φοβούνται περισσότεροι οι Ρώσοι;



Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησηςπου διενήργησε το Ρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (WCIOM) τα δύο πράγμα που φοβούνται περισσότερο οι Ρώσοι πολίτες είναι η αύξηση των τιμών και η ανησυχία για τις αποταμιεύσεις τους.

Στην ανακοίνωση του WCIOM επισημαίνεται ότι «από τις αρχές του χρόνου στον ‘χάρτη των φόβων’ παρατηρείται αύξηση των επιπέδων κοινωνικής έντασης, ενώ οι περισσότεροι των δεικτών είναι αυξημένοι αισθητά σε σχέση με τους δείκτες που είχαν καταγραφεί σε αντίστοιχες περιόδους πριν από ένα ή και δύο χρόνια». 
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «οι φόβοι που σχετίζονται με την αύξηση των τιμών και τις διεθνείς διενέξεις εξακολουθούν να είναι οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν ανησυχία».

Ο δείκτης των φόβων μετριέται σε μονάδες και μπορεί να κυμαίνεται από το -100 έως το 100. Όσο πιο ψηλά βρίσκεται η τιμή του δείκτη, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να προβληματίζει τους Ρώσους.
Με βάση αυτά τα κριτήρια καταγραφής των φόβων, ο δείκτης του φόβου όσον αφορά την αύξηση των τιμών τον Ιούνιο έφθασε τις 27 μονάδες ενώ στις αρχές του χρόνου (Ιανουάριο) ο ίδιος δείκτης βρίσκονταν στις 17 μονάδες. Παρόμοια είναι και η αύξηση που παρατηρείται στον δείκτη φόβου που σχετίζεται με τις διεθνείς στρατιωτικές διενέξεις στον κόσμο, καθώς έφθασε από τις 12 μονάδες τον Ιανουάριο στις 20 μονάδες τον Ιούνιο.

Ο δείκτης των φόβων που σχετίζονται με προβλήματα υγείας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης, αυξήθηκε επίσης από τις 0 μονάδες στις αρχές του χρόνου στις 8 μονάδες τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Ρώσοι θεωρούν επίσης ότι αυξήθηκαν και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μείωση των αποδοχών τους, τις περικοπές στους μισθούς, τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη μισθοδοσία τους, με τους αντίστοιχους δείκτες να φθάνουν από το -11 στις αρχές του χρόνου στο -3 τον Ιούνιο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο εμπειρογνώμονας και αναλυτής του WCIOM , Ολέγκ Τσερνοζούμπ, είπε ότι «κύριοι παράγοντες ανησυχίας για τους Ρώσους είναι η ακρίβεια της ζωής και η διεθνής ένταση, με αποτέλεσμα οι σχετικοί δείκτες να επιδεινώνονται», όπως και ότι «η αισιοδοξία της κοινωνίας όσον αφορά το πότε θα ξεπεραστεί η κρίση και αν θα διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα γίνεται ασταθής».

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 22-27 Ιουνίου 2017 σε 130 κατοικημένες περιοχές σε 46 περιφέρειες της Ρωσίας, σε δείγμα 1.600 ατόμων.

απο το CNN.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου