Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Πού ποντάρουν 300 funds για το β' εξάμηνο, ποιες αγορές θα πρωταγωνιστήσουν

Οι παγκόσμιοι χρηματιστηριακοί δείκτες οδεύουν για περισσότερα κέρδη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με τα funds να εμφανίζονται ιδιαίτερα bullish, λόγω της οικονομικής αναζωογόνησης της Ευρώπης καθώς και των λαμπρών προοπτικών μεγάλου μέρους της Ασίας.

Όλοι εκτός από έναν από τους 21 δείκτες από το Τορόντο έως το Τόκιο αναμένεται να
σημειώσουν άνοδο στο β' εξάμηνο του έτους, παρόλο που οι ανησυχίες γύρω από τα αυξανόμενα επιτόκια, την πιθανή αλλαγή της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και τις ακριβές αποτιμήσεις των μετοχών μετά την bull market που μετρά οκτώ χρόνια, ενισχύονται.

H τελευταία δημοσκόπηση του Reuters στο περιβάλλον των διεθνών fund managers δείχνει μια αναβάθμιση στις προβλέψεις που έγιναν μόλις πριν από τρεις μήνες αλλά και σε σύγκριση με αυτές του περασμένου Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την εκλογή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο.

Ήδη οι αποδόσεις για 16 από τους 21 μεγαλύτερους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις των funds για τα μέσα του 2017, οι οποίες έγιναν τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο. Πολλοί από αυτούς τους δείκτες διαμορφώνονται στα επίπεδα που είχαν προβλέψει τότε τα funds, ότι θα βρεθούν στο τέλος του 2017.

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών σε γενικές γραμμές αναμένεται να υπεραποδώσουν, ενώ και οι προοπτικές για την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα θετικές.
"Η Ευρώπη παραμένει η αγαπημένη μας περιοχή στις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών, η οικονομική δραστηριότητα είναι ισχυρή, η κερδοφορία είναι ισχυρή και η θετική δυναμική αναμένεται να συνεχιστεί", σημειώνει η Monica Defend, επικεφαλής επενδύσεων στην Pioneer Investments.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες εκτός του γερμανικού DAX, έχουν υποαποδώσει του αμερικάνικου δείκτη S&P 500.
Ωστόσο, οι προσδοκίες των funds είναι πως η τάση αυτή θα αντιστραφεί και οι ευρωπαϊκοί δείκτες προβλέπεται να ξεπεράσουν σε αποδόσεις την Wall Street.
Πρώτος σε αποδόσεις εκτιμάται ότι θα είναι ο ρωσικός δείκτης RTS με κέρδη 14% στο β' εξάμηνο, ενώ οι μεγαλύτεροι δείκτες στην Ευρώπη αναμένεται να σημειώσουν μέτρια κέρδη κάτω του 5%, με τις μεγαλύτερες αποδόσεις ωστόσο να σημειώνει ο γαλλικός CAC 40 και να ακολουθεί ο ισπανικός IBEX 35.
Οι αμερικάνικοι δείκτες Dow Jones και S&P 400 αναμένεται να ενισχυθούν μεταξύ του 1,5% με 2,5%.

Τις τελευταίες ημέρες, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει και στέλνουν σήμα για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και για την απόσυρση προσεχώς των έκτακτων μέτρων τόνωσης της οικονομίας όπως το QE της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δεν έκανε καμία αποφασιστική κίνηση υψηλότερα και μάλιστα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί.

Όμως, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να κινηθεί υψηλότερα από έναν ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2%, προς το παρόν τουλάχιστον οι επιχειρήσεις έχουν καλή απόδοση.
Οι αμερικάνικες μετοχές αναμένεται σύμφωνα με τα τα funds, να αυξηθούν κι άλλο – αν και περιορισμένα - κατά το δεύτερο εξάμηνο.
Ωστόσο, η προσδοκία ότι το Κογκρέσο θα προχωρήσει στις σαρωτικές φορολογικές περικοπές που υποσχέθηκε ο Trump στην εκστρατεία του και οι οποίες στήριξαν το ράλι της Wall Street από τότε που κέρδισε τις εκλογές, φαίνεται ότι εξασθενίζει.
Οι αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι παρά τις σχετικά καλές επιδόσεις των εταιρειών, οι πιο σημαντικοί δείκτες αποτίμησης -τα p/e- υποδηλώνουν ότι πολλά χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο φαίνονται πλέον ακριβά σε σχέση με το παρελθόν.
"Σε μια "κανονική" περίοδο, οι αναλυτές μετοχών είναι σπάνια τόσο αισιόδοξοι όσο είναι σήμερα", όπως σημειώνει ο Tim Davis, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στη συμβουλευτική εταιρεία Fathom.
"Για εμάς, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα κάποια αισιοδοξία για τις πολιτικές του Προέδρου Trump η οποία αποτιμάται στις μετοχές, παρόλο που το δολάριο έχει αντιστρέψει το ράλι του και έχει επιστρέψει τα επίπεδα πριν από την εκλογική νίκη του", όπως προσθέτει.

Στις αναδυόμενες αγορές, οι αισιόδοξες προοπτικές για την ανάπτυξη - όσο η παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα διατηρούν μια σταθερή πορεία - είναι πιο έντονες και ξεκάθαρες.
"Εντός των μετοχών των αναδυόμενων αγορών, η Ασία παραμένει η προτιμώμενη περιοχή μας", σημειώνει ο William Hobbs, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Barclays.

Οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες που αναμένεται να έχουν τις καλύτερες αποδόσεις στο β' εξάμηνο είναι οι δείκτες της Ινδίας, της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.

Ο δείκτης Sensex της Ινδίας, που έχει αυξηθεί κατά 15% ήδη φέτος, προβλέπεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ μέχρι το τέλος του έτους.

Στη Λατινική Αμερική, οι μετοχές του Μεξικού είναι πιθανό να φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ μέχρι το τέλος του έτους, ξεπερνώντας τις μετοχές της Βραζιλίας, καθώς οι φόβοι για την αύξηση των εμπορικών φραγμών από τις ΗΠΑ μειώνονται.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου