Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Ομόλογο 2014 vs 2017: Τι λένε οι αναλυτές

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές μετά από αναβολή μίας εβδομάδας και μετά από τρία χρόνια αποκλεισμού, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει ως στόχο να πετύχει κάτι... καλύτερο από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014.
Το κατάφερε;
 Οι αναλυτές απαντούν πως "όχι" και μιλούν για μία χειρότερη εικόνα έκδοσης από αυτήν της κυβέρνησης Σαμαρά.
Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή έξοδο η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με απόδοση  4,625% και με
το κουπόνι να διαμορφώνεται στο 4,325%.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, η νέα έκδοση ομολόγου δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλη ζήτηση, όσο το αντίστοιχο του 2014. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ορισμένοι επενδυτές δεν διατίθενται να αγοράσουν ελληνικό χρέος, διότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν χαμηλή αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους και δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Εκτός από τις χαμηλότερες προσφορές σε σχέση με το ομόλογο του 2014 ( 6,5 δισ. ευρώ έναντι 20 δισ. ευρώ) αλλά και το χαμηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον (200 επενδυτές σήμερα έναντι 600 επενδυτών το 2014), οι αναλυτές επισημαίνουν και τη σύγκριση του spread που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το spread που είχε επιτευχθεί στην έξοδο προ 3 ετών.

Αναλυτές, βλέποντας τα αποτελέσματα της έκδοσης και το επιτόκιο που "πέτυχε" η Ελλάδα στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου, υποστηρίζουν πως το spread του ελληνικού ομολόγου είναι υψηλότερο τώρα από ό,τι ήταν το 2014, λόγω των αρνητικών αποδόσεων των 5ετών γερμανικών ομολόγων, οι οποίες σήμερα διαμορφωνόταν στο -0,18%, ενώ τον Απρίλιο του 2014 βρισκόντουσαν στο +0,7%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου θα έπρεπε να είχε αγγίξει το 4,2% για να θεωρηθεί ότι είναι ίδια με αυτήν της έκδοσης του 2014.
Επίσης, κάποιοι επενδυτές ίσως και να αποθαρρύνθηκαν από το να συμμετέχουν στην έκδοση, όπως αναφέρουν οι ίδιοι αναλυτές, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το χρέος της Ελλάδας που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ.
"Δεδομένων των θεμελιωδών στοιχείων της Ελλάδας, το πρόβλημα με αυτήν την έκδοση ομολόγων είναι ότι ενισχύει την κερδοσκοπία σχετικά με την προθυμία των επενδυτών να δανείσουν μια σχεδόν αφερέγγυα χώρα" σημειώνει ο αναλυτής της ABN AMRO, Kim Liu και προσθέτει "ανεξαρτήτως από την επιτυχία της έκδοσης, τα επίπεδα του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνουν υψηλά".
"Αυτό το βήμα, η έκδοση ομολόγου, μπορεί να θεωρηθεί μόνο συμβολικό, διότι η υπερχρεωμένη χώρα, που ακόμα εξαρτάται από τη χρηματοδοτική βοήθεια, δεν θα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί πλήρως μέσω της αγοράς κεφαλαίων" σημειώνει η DZ Bank.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου