Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Σαλμάν Ρούσντι: Να σταματήσει η ανόητη τύφλωση - Το Ισλάμ έχει σχέση με τον τζιχαντισμό

Σαλμάν Ρούσντι: Να σταματήσει η ανόητη τύφλωση! Το Ισλάμ έχει σχέση με τον τζιχαντισμό
Πρέπει να σταματήσει η ανόητη τύφλωση και να λέμε ότι ο τζιχαντισμός δεν έχει καμία σχέση με το ισλάμ, υποστηρίζει ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι* σε συνέντευξή του στο περιοδικό Nouvel Observateur.

Μεταξύ άλλων αναφέρει στη συνέντευξή του:

«Διαφωνώ θεμελιωδώς με τους αριστερούς που κάνουν τα πάντα για να αποσυνδέσουν τον φονταμενταλισμό από το Ισλάμ».

«Εδώ και 50 χρόνια, το Ισλάμ έχει ριζοσπαστικοποιηθεί».
«Υπάρχει βεβαίως η παράδοση του φωτισμένου Ισλάμ. Όμως δεν βρίσκεται στην εξουσία σήμερα».
«Από την πλευρά των σιιτών, ήταν ο Χομεϊνί και η ισλαμική επανάστασή.
Στον σουνιτικό κόσμο, ήταν η Σαουδική Αραβία η οποία χρησιμοποίησε τους τεράστιους πόρους της για να χρηματοδοτήσει τη διάδοση αυτού του φανατισμού που είναι ο ουαχαμπισμός. Όμως αυτή η ιστορική εξέλιξη έλαβε χώρα στους κόλπους του Ισλάμ και όχι στο εξωτερικό».

Σαλμάν Ρούσντι: Να σταματήσει η ανόητη τύφλωση - Το Ισλάμ έχει σχέση με τον τζιχαντισμό

«Όταν οι άνδρες του Νταές ανατινάζονται, το κάνουν λέγοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», άρα πώς μπορεί να λέει κανείς ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ισλάμ;»

Ο συγγραφέας  αναφέρεται  στο φόβο του «στιγματισμού του Ισλάμ» και σημειώνει ότι «για να αποφύγουμε αυτόν τον στιγματισμό, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να αναγνωρίσουμε τη φύση του προβλήματος και να την αντιμετωπίσουμε».

Επίσης χαρακτηρίζει «ανησυχητικό» το ότι ακούει τη «Μαρίν Λεπέν να αναλύει τον ισλαμισμό με περισσότερη ακρίβεια από ό,τι η αριστερά».
«Η σταθερή προϋπόθεση της αριστεράς, είναι πως ο δυτικός κόσμος είναι κακός».

*Σαλμάν Ρούσντι:Βρετανός συγγραφέας ινδικής καταγωγής. Κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1981 για το μυθιστόρημα του με τίτλο Τα παιδιά του μεσονυκτίου.
Στα περισσότερα έργα του η πλοκή εξελίσσεται στην Ινδία, και στη γραφή του χρησιμοποιεί στοιχεία μαγικού ρεαλισμού μαζί με ιστορική μυθοπλασία. Το έργο του χαρακτηρίζεται από την εξέταση των πολλών συνδέσεων, διαταραχών, και μεταναστεύσεων μεταξύ των ανατολικών και δυτικών πολιτισμών.
Δέχτηκε πολλές απειλές για τη ζωή του, καθώς και εκδόθηκε θρησκευτικό διάταγμα που διέταζε την δολοφονία του από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν. Ως συνέπεια των απειλών αυτών, η βρετανική κυβέρνηση έθεσε τον Ρούσντι υπό αστυνομική προστασία.
Το 2008, η εφημερίδα The Times του Λονδίνου, τον κατέταξε 13ο στον κατάλογο που συνέταξε για τους σπουδαιότερους 50 συγγραφείς από το 1945 και έπειτα.
Από το 2000, ο Ρούσντι ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εργάζεται στο πανεπιστήμιο Έμορυ, ένω έγινε και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων.

απο το athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου