Την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζήτησε ανοικτά ο Εμανουέλ Μακρόν, στην τελευταία του συνέντευξη πριν τη λήξη της εκστρατείας για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, δημιουργώντας προσδοκίες ότι μετά τη σχεδόν βέβαιη εκλογή του θα παίξει ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις των δανειστών, λειτουργώντας ως αντίπαλο δέος στο Βερολίνο.
Οι απόψεις του 39χρονου πολιτικού για την Ελλάδα είναι φιλικές προς τις θέσεις της Αθήνας από την εποχή που είχε τη θέση του υπουργού Οικονομίας στν κυβέρνηση του Ολάντ.

Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο «νήμα» που θα έλεγε κανείς ότι τον συνδέει με την Ελλάδα: ως επενδυτικός τραπεζίτης εργάσθηκε στην Rothchild & Co Banque, δηλαδή στην ιστορική τράπεζα της Γαλλίας που ανέλαβε από τον Φεβρουάριο το ρόλο του βασικού συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για τους δανειστές, με σκοπό να οδηγήσει τη χώρα πίσω στην αγορά ομολόγων.
Ασφαλώς, αυτή η σύμπτωση δεν θα πρέπει να οδηγεί συμπεράσματα με συνωμοσιολογική διάσταση, περί ανορθόδοξων παρασκηνιακών συνεννοήσεων για το ελληνικό χρέος. Όμως, είναι βέβαιο ότι επιτρέπει να διευρυνθεί και να επεκταθεί η συνεργασία με το Παρίσι, που ήδη υπάρχει στις διαπραγματεύσεις από το 2015 -ο πρόεδρος Ολάντ ήταν αυτός που, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Wall Street Journal στην Αθήνα, είχε μπλοκάρει τις προτάσεις Σόιμπλε για Grexit.

Το Σin είχε αναφερθεί στα νέα δεδομένα που θα δημιουργούσε πιθανή εκλογή Μακρόν από τις 15 Φεβρουαρίου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Το νέο στοιχείο, που αλλάζει δραστικά το πολιτικό περιβάλλον της διαπραγμάτευσης και μπορεί να ενισχύσει καταλυτικά τη θέση της Ελλάδας μετά τον Μάιο, είναι η διαφαινόμενη νίκη-έκπληξη του κεντρώου, ανεξάρτητου υποψήφιου Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. (...) Ο Μακρόν είναι «κόκκινο πανί» στο Βερολίνο ήδη από το καλοκαίρι του 2015, όταν, εν μέσω της δραματικής διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα, και ενώ ήταν αναρμόδιος να μιλήσει γι’ αυτό το θέμα (ήταν υπουργός Οικονομίας και όχι Οικονομικών), είχε δώσει συνέντευξη στην “Welt” για να τονίσει ότι “είναι απαραίτητη η μείωση του βάρους του χρέους για να μη βουλιάξει η ελληνική οικονομία”».

Υπέρμαχος της αναδιάρθρωσης
Ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε ξεκάθαρα, στην τελευταία του συνέντευξη, υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους και κατά των σχεδίων για Grexit, που εκπορεύονται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
 «Είμαι υπέρμαχος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Γιατί; Επειδή το σύστημα τώρα είναι μη βιώσιμο. Για αυτό πρέπει να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας, να βρούμε μια συλλογική συμφωνία, αλλά ξέρουμε όλοι ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να φτάσουμε εκεί», τόνισε.
Και πρόσθεσε ότι θα ηγηθεί «αυτού του αγώνα», καθώς, όπως είπε, πιστεύει ότι είναι αναπόφευκτο «και θα αποκαταστήσει την συλλογική μας αξιοπιστία». «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ξαναχτίσει μια σταθερή οικονομία η Ελλάδα, να σταθεροποιηθεί εντός του ευρώ, με το υπάρχον επίπεδο του χρέους».

Η αφήγηση Βαρουφάκη
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει αναφερθεί στο τελευταίο του βιβλίο με κολακευτικό τρόπο στον Εμ. Μακρόν και στη στάση που είχε κρατήσει στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με την αφήγηση Βαρουφάκη, στις 28 Ιουνίου 2015, ο τότε υπ. Οικονομικών έλαβε ένα μήνυμα από τον κ. Μακρόν, που του προσέφερε μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής, για ελάφρυνση χρέους με αντάλλαγμα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Δεν θέλω η γενιά μου να είναι υπεύθυνη για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη», έγραφε σε αυτό ο Εμανουέλ Μακρόν, προσφέροντας να κλείσει συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ. Όμως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπλόκαρε αυτή την προσπάθεια και πρότεινε να κάνει η Ελλάδα ένα «διάλειμμα» από το ευρώ.
Τρεις μήνες αργότερα, όταν ο κ. Βαρουφάκης είχε παραιτηθεί, ο κ. Μακρόν του εξήγησε ότι η Μέρκελ τον είχε παραγκωνίσει, έπειτα από το σχόλιό του ότι η συμφωνία για την Ελλάδα ήταν μία σύγχρονη έκδοση της Συνθήκης των Βερσαλλιών. «Η Μέρκελ τον άκουσε και σύμφωνα με τον Εμάνουελ διέταξε τον Ολάντ να κρατήσει τον Μακρόν εκτός των ελληνικών διαπραγματεύσεων», γράφει ο Γ. Βαρουφάκης.
Σε ένα προηγούμενο επεισόδιο, ο Μακρόν κατάφερε να πείσει την Ανγκελα Μέρκελ να δώσει εντολή στο Eurogroup να συμβιβασθούν με την Ελλάδα, οδηγώντας σε μία περίοδο ανάπαυλας για την Ελλάδα, τον Φεβρουάριο του 2015, η οποία δεν κράτησε για πολύ. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο Μακρόν είχε τις ίδιες απόψεις σχετικά με την ανάγκη απελευθέρωσης της Ελλάδας από τις ανέφικτες περικοπές και τους στόχους ανάπτυξης, σε αντίθεση με τη στάση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

απο το