Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ο άνθρωπος του Μακρόν, οι μισολύσεις της ευρωζώνης και το EMF

Ο Jean Pisani-Ferry, απόφοιτος του Supelec και Καθηγητής Οικονομικών στο Βερολίνο, είναι μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα στον χώρο της αριστεράς. Ήταν σύμβουλος των σοσιαλιστών υπουργών Dominique Strauss-Kahn και Christian Sautter.
Το 2009, η συνεδρίαση της Λέσχης Bilderberg πραγματοποιήθηκε 14-17 Μαΐου 2009 στην Βουλιαγμένη και στο πολυτελές ξενοδοχείο “Nafsika Astir Palace”.
Ο Jean Pisani-Ferry ήταν ένας από τους λίγους Γάλλους που προσεκλήθη σε αυτή τη συνάντηση.
Ο καθηγητής οικονομικών Jean Pisani-Ferry είναι πολύ γνωστός στους ακαδημαικούς κύκλους και ειδικότερα σε εκείνους που ασχολούνται με την Ευρωζώνη.
O ίδιος διδάσκει στο Hertie School of Governance στο Βερολίνο και ήταν γενικός επίτροπος για την
χάραξη πολιτικής στη κυβέρνηση του Εμμανουέλ Βαλς, ενώ ήταν πίσω από την ίδρυση του γνωστού Bruegel Institute στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό του προγράμματος του νέου Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και είναι λογικό να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια νέα κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει το κίνημα «En Marche».

Ποιές είναι οι απόψεις του Pisani-Ferri για την κρίση στην Ευρωζώνη;

Οι απαντήσεις που δόθηκαν στη κρίση της Ευρωζώνης περιορίσθηκαν συνήθως σ' αυτές που θεωρούνταν απαραίτητες για την επιβίωση του οικοδομήματος.

Αναφερόμενος στη περίοδο 2010-2012, ο ίδιος τονίζει πως δόθηκαν μισολύσεις που έδωσαν προσωρινή ανακούφιση αλλά δεν αντιμετώπισαν τα δομικά προβλήματα που η κρίση αποκάλυψε, στρώνοντας τον δρόμο για περισσότερες μελλοντικές κρίσεις.

Για τον ίδιο, η επιβίωση του ευρώ βασίζεται περισσότερο στο φόβο για τις άσχημες συνέπειες μιας διάσπασης της Ευρωζώνης και λιγότερο στις προσδοκίες για σταθερότητα και ευημερία.

Ανάμεσα στις προτάσεις του καθηγητή για την διαχείριση των κρίσεων ξεχωρίζει εκείνη για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ΔΝΤ (EMF) με βάση τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) καθώς η τρόικα είναι ένας ad-hoc μηχανισμός που δεν δίνει λογαριασμό πουθενά.

Το Ευρωπαϊκό ΔΝΤ θα πρέπει να έχει ευελιξία στην λήψη των αποφάσεων με βάση την αρχή της ενισχυμένης πλειοψηφίας και να δίνει λογαριασμό στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

απο το euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου