Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

«Ήμουν έξαλλος όταν διάβασα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης

Έφριξα όταν διάβασα το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που βρίσκεται στην συμπρωτεύουσα
Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη προχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης, εξιστορώντας το πώς οδηγηθήκαμε στα capital control, αλλά και για τις προθέσεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε αποφασίσει πως χρειαζόμαστε μια βιώσιμη συμφωνία εντός
Ευρωζώνης.
Παράλληλα, αποκάλυψε πως ο ίδιος ποτέ δεν συμφώνησε με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. 

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ σημείωσε:  «Έλεγα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 2012, 2013, 2014, πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε να μείνουμε στην Ευρωζώνη ή να φύγουμε.  Νομίζω ότι αποφάσισε η ηγετική ομάδα, οι τρεις τέσσερις άνθρωποι με τους οποίους εγώ μιλούσα, είχαν αποφασίσει όπως και εγώ, στόχος μας είναι μια βιώσιμη συμφωνία εντός της Ευρωζώνης, για να κρατηθεί βιώσιμα η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, όχι αυτό που γίνεται τώρα», είπε.
«Τους έλεγα αφήστε τα αυτά περί σκισίματος μνημονίων. Όταν θα εκλεγείτε και θα πάρει ο Ντράγκι την άλλη μέρα το πρωί και θα σας πει, ότι θα σας κλείσει τις τράπεζες τι θα κάνετε… δεν υπήρχε απάντηση. Εκπόνησα ένα σχέδιο τι θα έπρεπε να είχε γίνει πριν την εκλογή μιας οποιαδήποτε κυβέρνησης που έχει στόχο να πάει στους δανειστές και να πει δεν θα πάρουμε άλλα χρήματα. Ποιο είναι το πλάνο αποτροπής κλεισίματος των τραπεζών. Και τότε μου είπαν γίνε υπουργός Οικονομικών για να το εφαρμόσεις», επεσήμανε.
«Με απείλησε ο Ντάισελμπλουμ»
Όπως υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης: «Οι Τράπεζες έκλεισαν επειδή ο Ντάισελμπουμ από την 30η Ιανουαρίου με απείλησε,  ότι αν τολμήσω συζήτηση… για τη δανειακή συμφωνία που είχε αποτύχει, αν δεν είχε αποτύχει δεν θα εκλεγόμασταν. Είχαμε εκλεγεί από τον ελληνικό λαό με μια συμφωνία, να γίνει αναδιαπραγμάτευση μιας αποτυχημένης δανειακής συμφωνίας. Μου λέει ο Ντάισελμπλουμ την πρώτη μέρα που γνωριστήκαμε, ότι αν επιμείνεις στη συζήτηση θα σου κλείσω τις τράπεζες».    
«Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έλεγε ανοησίες»
«Ήμουν έξαλλος όταν διάβασα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2014 στη ΔΕΘ, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έβγαζε αφρούς από τα αυτιά του, γιατί (το πρόγραμμα) έλεγε ανοησίες. Ο κ. Βαρουφάκης θύμισε ότι τότε έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «δάκρυα και αίμα», με το οποίο «ουσιαστικά αποδόμησε όλο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
«Όταν έγραφα αυτό το άρθρο θεωρούσα ότι η σχέση μου με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε τελειώσει», συνέχισε και πρόσθεσε ότι είχε ξεκαθαρίσει στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το εξής: «Αν θες να βοηθήσω, πριν καταθέσετε οικονομικό πρόγραμμα, θα μου το δώσετε».
Μετά, όπως είπε, έλαβε τηλεφώνημα από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «σαν να μην έτρεχε τίποτα».
«Τον Νοέμβριο μου έδωσαν να καταλάβω ότι δέχονται ότι ήταν λάθος το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ήμαστε σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη και συζητάγαμε ολόκληρο το βράδυ, έγινε πλήρης αποδοχή της κριτικής που είχα κάνει», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

«Κάθε μνημόνιο καίει έναν πρωθυπουργό»

«Κάθε μνημόνιο καίει έναν πρωθυπουργό», υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης. «Το πρώτο έκαψε τον κ. Παπανδρέου, το δεύτερο έκαψε τον κ. Σαμαρά, το τρίτο καίει τον κ. Τσίπρα. Για το τέταρτο θα χρειαστεί άλλος πρωθυπουργός», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου