Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Ντέρμπι Ιβάν-Μαρινάκη για ΔΟΛ!

Σε ντέρμπι μεταξύ του Ιβάν Σαββίδη και του Βαγγέλη Μαρινάκη θα εξελιχθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο διαγωνισμός για την πώληση του ΔΟΛ, που θεωρείται καταλύτης στη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στον Τύπο και τα ΜΜΕ, αλλά και στο ευρύτερο επιχειρηματικό στερέωμα.

Η υποβολή των προσφορών θα γίνει την Τετάρτη, ως τις 12 το μεσημέρι, σε
δικηγορικό γραφείο της Αθήνας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα διπλό διαγωνισμό, που έχει προκηρυχθεί από την ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton, ειδικό διαχειριστή του ΔΟΛ:
μέσω του πρώτου διαγωνισμού εκποιείται η ακίνητη περιουσία, ενώ
 ο δεύτερος αφορά όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή τα σήματα εφημερίδων και περιοδικών και τις συμμετοχές σε εταιρείες εκτυπώσεων και ΜΜΕ (Mega), που θα πουληθούν ελεύθερα βαρών.

Παρότι αναμένεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα «χτυπήσουν» με τις προσφορές τους όλα τα στοιχεία ενεργητικού του δεύτερου διαγωνισμού, η διαδικασία είναι ευέλικτη και μπορούν να υποβληθούν προσφορές ξεχωριστά για κάθε περιουσιακό στοιχείο.
Ο ειδικός διαχειριστής θα κρίνει τελικά αν η πώληση θα γίνει συνολικά ή τμηματικά, ανάλογα με το ύψος του τιμήματος που θα συγκεντρωθεί σε κάθε περίπτωση.

Η συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη στο διαγωνισμό θεωρείται βέβαιη και έχει σχεδόν προαναγγελθεί από τον ίδιο τον επιχειρηματία και πρόεδρο του ΠΑΟΚ, στη γνωστή συνέντευξη, όπου εκδήλωσε δημόσια το ενδιαφέρον του να εισέλθει στο χώρο των ΜΜΕ, προκειμένου να προστατεύσει από επιθέσεις τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, όπως είχε τονίσει.
Για τον εφοπλιστή και πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος δεν έχει εκδηλώσει ανοικτά ενδιαφέρον για τον ΔΟΛ, οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών συγκλίνουν στο ότι θα καταθέσει τη δική του προσφορά, στο πλαίσιο της προσπάθειας όχι μόνο να ενισχύσει τη θέση του στο χώρο της ενημέρωσης, αλλά και να αναχαιτίσει την επέκταση του Ιβάν Σαββίδη.

Ενδιαφέρον για τον ΔΟΛ, ή για ορισμένα από τα μέσα και τους τίτλους του, δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί την Τετάρτη και από δύο «αουτσάιντερ»: τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο των Αττικών Εκδόσεων και τον Γιάννη Φιλιππάκη, που εκδίδει την «Δημοκρατία», την «Espresso» και την «Εστία».
Το τελευταίο διάστημα ήταν, μάλιστα, έντονη η φημολογία περί ενδεχόμενης σύμπραξης των δύο εκδοτών με δύο ισχυρούς επιχειρηματίες, προκειμένου να εισέλθουν από κοινού στην κούρσα για τον ΔΟΛ.

Η διαγωνιστική διαδικασία για τον ΔΟΛ επηρεάζει τις εξελίξεις και για την τύχη της εκδοτικής εταιρείας Πήγασος, της οικογένειας Μπόμπολα, καθώς ο Ιβάν Σαββίδης θεωρείται εύλογο ότι δεν θα υλοποιήσει την υπό συζήτηση συμφωνία για εξαγορά της Πήγασος, αν έχει επιτυχία στην προσπάθεια να αποκτήσει τα έντυπα και μέσα του ΔΟΛ.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από την πλευρά των τραπεζών αναφέρουν ότι εξετάζουν την καταγγελία των δανείων της Πήγασος και τον ορισμό ειδικού διαχειριστή για την εκποίηση της περιουσίας της, κατά τα πρότυπα της διαδικασίας που ακολουθείται ήδη στον ΔΟΛ.

Αν επιβεβαιωθούν οι σχεδιασμοί αυτοί, πολύ σύντομα θα υπάρξει άλλη μια σοβαρή αναδιάταξη στο χώρο των ΜΜΕ, καθώς θα βγουν στο σφυρί ιστορικοί τίτλοι εφημερίδων («Έθνος», «Ημερησία») και ένα σημαντικό πακέτο μετοχών (13%) του Mega.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου